Kalkulačka finančného zdravia. Máte finančnú pohodu alebo finančný stres?

Kalkulačka finančného zdravia. Máte finančnú pohodu alebo finančný stres?
Stretli ste sa aj Vy s názorom, že ak ľudia veľa zarábajú, musia určite pociťovať finančnú pohodu? Často to ale takto nie je a mnohí ľudia s vyššími zárobkami môžu pociťovať omnoho väčší finančný stres v porovnaní s ľuďmi, ktorí zarábajú menej. Dôležitejšie ako to, koľko zarobíte, totiž je, ako s peniazmi narábate. Chcem poradiť

Finančnú pohodu ľudia pociťujú vtedy, keď majú dostatočné finančné zabezpečenie na to, aby mohli žiť a užívať si život podľa vlastných predstáv a plniť si svoje súčasné a budúce ciele a sny. Aby ste sa vyhli stresu z toho, ako na tom budete finančne v budúcnosti, nestačí sa zamerať iba na to, koľko zarábate teraz v súčasnosti.

Ak sa chcete cítiť finančne v pohode a bez obáv z budúcnosti, musíte Vaše financie riadiť komplexne a v súlade s Vašimi životnými cieľmi a plánmi. To znamená, že:

  • pravidelne míňate menej ako zarobíte,
  • máte vytvorenú finančnú rezervu pre prípad neočakávaných výdavkov a mimoriadnych udalostí alebo ste voči nim poistení, prípadne máte rodinu či priateľov, na ktorých sa v prípade finančnej núdze viete spoľahnúť,
  • máte nastavené finančné ciele a tiež plán ako ich dosiahnete (napríklad splácanie hypotéky alebo sporenie konkrétnej sumy na dôchodok či na štúdium detí).

Takto sa vyhnete finančnému stresu, ktorý môžete pociťovať buď vedome, ale aj nevedome a ktorý negatívne vplýva nielen na Vaše zdravie, ale aj na Váš pracovný výkon, partnerský vzťah či Váš život všeobecne. Viac o téme finančného stresu nájdete v tomto článku.

Ako zistíte či sa cítite finančne v pohode alebo či pociťujete finančný stres?

  • Máte záujem zistiť, ako ste na tom so svojim finančným zdravím a v ktorých oblastiach Vašich osobných financií máte priestor na zlepšenie?
  • Radi by ste vedeli aké kroky môžete podniknúť ďalej pre dosiahnutie Vašej finančnej pohody?

Odpovedzte na 9 jednoduchých otázok o tom, ako míňate a šetríte a kalkulačka finančného zdravia Vám poskytne rýchly prehľad o tom, ako si šetríte, požičiavate, míňate a plánujete svoje financie. Takisto Vám pomôže pochopiť, kde a ako začať so starostlivosťou o Vaše osobné financie.


KALKULAČKA FINANČNÉHO ZDRAVIA>>

Vypočítali ste si skóre finančného zdravia. Ako postupovať ďalej?

Skóre finančného zdravia 80 až 100

Dosiahli ste skóre finančného zdravia nad 80%?

Gratulujem!

Znamená to, že sa o svoje finančné zdravie poctivo staráte a dosahujete tak zdravé výsledky vo všetkých oblastiach Vašich osobných financií. Je vysoko pravdepodobné, že nepociťujete žiaden finančný stres, ktorý by mohol mať negatívne dopady na Vaše zdravie a celkovo na Váš život.

Dosiahli ste alebo ste na ceste k tomu, že starostlivosť o finančné zdravie sa pre Vás môže stať Vašim životným štýlom. Životný štýl, ktorý je zameraný na starostlivosť o zdravie, či už finančné, fyzické alebo mentálne, prináša so sebou zlepšenie kvality života.

Skóre finančného zdravia od 40 do 79

Pokiaľ ste dosiahli skóre v tomto rozmedzí, znamená to, že vykazujete zdravé výsledky v niektorých, ale nie vo všetkých oblastiach Vášho finančného zdravia. Je veľmi pravdepodobné, že pociťujete finančný stres, ktorý môže mať negatívny vplyv na Vaše zdravie a kvalitu Vášho života.

Ak máte záujem o zlepšenie Vášho finančného zdravia, odporúčam Vám zamerať sa na tie oblasti z kalkulačky finančného zdravia, v ktorých ste dosiahli nízke skóre.

Skóre finančného zdravia od 0 do 39

Dosiahli ste skóre finančného zdravia menej ako 40%?

Odporúčam Vám zvýšiť pozornosť.

Skóre v tomto rozmedzí znamená, že vo väčšine oblastí finančného zdravia bohužiaľ nedosahujete zdravé výsledky. Veľmi pravdepodobne pociťujete finančný stres a tento sa pravdepodobne aj prejavuje na Vašom zdraví, pracovnom výkone či partnerskom a rodinnom živote. Pokiaľ sa rozhodnete komplexne začať starať o Vaše finančné zdravie, máte vysokú pravdepodobnosť, že sa Vám podarí významne zvýšiť kvalitu Vášho života.

Ako si môžete zlepšiť svoje finančné zdravie?

Buď sa s tým budete trápiť sami alebo oslovíte finančného poradcu, ktorý vám môže s týmto pomôcť. 

Vďaka kalkulačke ste zistili svoje skóre finančného zdravia. Každá otázka v kalkulačke sa zameriava na iné oblasti finančného zdravia. Silné stránky si udržiavajte naďalej v dobrej kondícii a slabé oblasti si môžete zlepšiť.

Ešte pred tým, ako oslovíte finančného poradcu, si môžete prečítať články, ktoré sa venujú práve tým témam, ktoré ste si finančnou kalkulačkou otestovali. Kalkulačka je rozdelená do 5 oblastí finančného zdravia. Ku každej oblasti uvádzam otázky, ktoré sa jej venujú a články, v ktorých nájdete k daným témam viac informácií.

1. Ako šetríte

  • otázka 3: Finančná rezerva
  • otázka 4: Šetrenie na dôchodok
  • otázka 4: Šetrenie na plnenie dlhodobých cieľov

Články k tejto téme:

Dôchodkový systém v SR

Návod ako si pozrieť svoj individuálny účet v sociálnej poisťovni

Ako si vybrať a nastaviť fondy v druhom pilieri?

Doplnkové dôchodkové sporenie – pre koho sa vyplatí?

Stavebné sporenie v roku 2021? Komu sa ešte oplatí?

Ako zabránite inflácii, aby požierala vaše peniaze?

2. Vaše dlhy

  • Otázka 5: Dlh domácnosti

Články k tejto téme:

Konsolidácia úverov v praxi. Koľko môžete ušetriť?

Ako si môžete znížiť úrok na existujúcej hypotéke

Ako postupovať pri vybavovaní hypotéky

Pozor na povolené prečerpanie na účte. Patrí k najdrahším úverom

Úverový register o Vás prezradí všetko

3. Ochrana pred neočakávanými udalosťami

  • otázka 3: Finančná rezerva
  • otázka 6: Ochrana pred rizikami

Články k tejto téme:

Ako na životné poistenie v roku 2021, aby slúžilo aj vám a nie iba poisťovni

Poistenie auta

4. Kontrola nad súčasným hospodárením

  • otázka 1: Výdavky verzus príjmy domácnosti
  • otázka 2: Meškanie s platením faktúr a splátok dlhov

Články k tejto téme:

Ako si poupratovať svoje finančné produkty a osobné financie

Nestaráte sa o svoje peniaze? Pozrite si, koľko môžete stratiť alebo získať

Aké služby poskytuje finančný poradca?

5. Finančná znalosť, finančné plánovanie a finančné správanie

  • otázka 7: Komplexná znalosť osobných financií
  • otázka 8: Finančné plánovanie
  • otázka 9: Finančná správanie

Články k tejto téme:

Ako si poupratovať svoje finančné produkty a osobné financie

Nestaráte sa o svoje peniaze? Pozrite si, koľko môžete stratiť alebo získať

Aké služby poskytuje finančný poradca?

Ak chcete pomôcť pri zlepšení svojho finančného zdravia a nechcete sa s tým trápiť sami, tak oslovte svojho finančného poradcu, ktorý vám s tým môže pomôcť. Ak hľadáte inšpiráciu, tak mi môžete napísať aj cez formulár nižšie.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jana Volná, PhD. - expertnafinancie.sk

Mgr. Jana Volná, PhD.

Som lektorkou a programovou riaditeľkou Inštitútu Finančného Zdravia (www.ifz.sk), kde mám na starosti program Finančný Fitnes a workshopy na rôzne témy, napríklad dôchodkový systém na Slovensku či budovanie finančnej nezávislosti. V spolupráci so spoločnosťou Swiss Life Select Slovensko sa ako finančný kouč taktiež špecializujem na pomoc s osobnými financiami svojich klientov. Ponúkam služby finančného plánovania na mieru klientovi ako aj následnú realizáciu plánu (finančné sprostredkovanie). Riešim komplexnú správu majetku klientov s hlavným zámerom tvorby a rastu majetku. Svojim klientom taktiež pomáham platiť menej za finančné produkty. Zastrešujem všetky oblasti osobných financií: úvery, ochrana pred rizikami / poistenie, sporenie, investovanie a dôchodky.

jana.volna@swisslifeselect.sk    0948 020 126