Návod ako si pozrieť svoj individuálny účet v sociálnej poisťovni

Návod ako si pozrieť svoj individuálny účet v sociálnej poisťovni
Chcete si vyrátať aké dávky môžete dostať zo sociálnej poisťovne? Výška PN, invalidného dôchodku, starobného dôchodku atď. závisí od osobných mzdových bodov. Tie eviduje sociálna poisťovňa za všetky roky, kedy za vás boli platené odvody. V tomto článku nájdete návod ako sa prepracujete k potrebným údajom. Chcem poradiť

Výška dávok zo sociálnej poisťovne závisí od vášho osobného mzdového bodu

Za zamestnanca platí poistné zamestnávateľ a SZČO si platí poistné sám v podobe odvodov. Sociálna poisťovňa eviduje vymeriavacie základy, z ktorých sú odvody vyrátané a obdobie, počas ktorého je človek poistený.

Keďže aj systém sociálnej poisťovne je z časti zásluhový, tak výška odvodov má vplyv na dávky, ktoré môžete dostať. Premieta sa do osobných mzdových bodov (OMB), z ktorých sa vyrátava priemerný osobný mzdový bod (POMB).

Na výpočet všetkých dávok (starobný dôchodok, invalidný dôchodok a pod.) má sociálna poisťovňa svoje vzorce, v ktorých jednou premennou je POMB. Čím ho máte vyšší, tým viac dostanete a naopak.

Ak chcete vedieť koľko by ste dostali zo sociálnej poisťovne pri jednotlivých dávkach, tak musíte vedieť aký máte POMB. Bez toho to nepôjde.

Prečo je to dôležité? Podľa toho si viete nastaviť komerčné životné poistenie a taktiež spôsob vytvorenia súkromného kapitálu na dôchodok.

Ako získať online prístup na individuálny účet do sociálnej poisťovne

Celé som si to absolvoval osobne, aby som zistil ako to prebieha na vlastnej koži. Vďaka tomu môžem napísať presný postup a vám ušetriť kopec času.

Takže ako na to.

Choďte osobne na pobočku sociálnej poisťovne. Ja som bol v Bratislave na pobočke Záhradnícka 31. Bol som veľmi prekvapený. Nečakal som ani minútu.

Hneď po vstupe si musíte vytlačiť lístok. Stlačte tlačidlo "zamestnávatelia – registrácia zamestnávateľov, zamestnancov, mesačné výkazy, grid karty".

Nabehne vaše číslo a číslo priehradky a idete na to. Ja som mal asi šťastie. Čakal som iba pár sekúnd a hneď som bol na rade.

Pri okienku povedzte, že chcete požiadať o dohodu o používaní elektronických služieb a vydanie GRID karty.

Všetko vybavíte na počkanie za pár minúť. Podpíšete dohodu, preberací protokol a dostanete do rúk GRID kartu. Pani mi povedala, že do 24 hodín bude všetko aktívne. A bola to pravda. Ja som mal prístup aktívny hneď na druhý deň ešte skôr ako uplynula spomínaná lehota.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Návod ako si vygenerovať výpis osobných mzdových bodov

Toto je odkaz, cez ktorý sa dostanete na svoj účet v sociálnej poisťovni: https://esluzby.socpoist.sk/portal/#/

Po kliknutí na odkaz sa vám zobrazí stránka a vpravo hore kliknite na prihlásenie.


Zadáte prihlasovacie meno (SSN), ktoré nájdete na "protokole o prevzatí …" a kliknete na tlačidlo "ďalej".


V ďalšom kroku zadáte požadovanú pozíciu z GRID karty a kliknete na "prihlásiť".


Po prihlásení musíte kliknúť na "individuálny účet poistenca" v ľavom menu.


Zobrazí sa vám ďalšia stránka, kde ak si dobre pamätám, tak som musel potvrdiť nejaké podmienky použitia. Následne som klikol vpravo na tlačidlo "SPUSTIŤ E-SLUŽBU".



Potom sa ocitnete na tejto stránke, kde môžete zadať žiadosť o výpis z vášho účtu.


Najskôr kliknite na dôchodkové poistenie, ak by ste to nemali prednastavené a vyklikajte všetky roky, ktoré vidíte. Nie je to možné spraviť jedným klikom alebo som na to ešte nedošiel. Keď to budete mať, tak stlačte tlačidlo "Skontrolovať a autorizovať formulár".


Môže vás to vyzvať na ďalšie overenie cez GRID kartu. Prvý krát to odo mňa systém nepožadoval. Druhý krát som sa však už tomu nevyhol. Čo s tým, už vám asi nemusím vysvetľovať.

Nezľaknite sa, že to nebude v sekunde vygenerované. Chvíľu to bude trvať. Ja som sa na toto pozeral hádam aj viac ako minútu.

Toto je už takmer finále, kde máte všetky roky, počas ktorých ste boli poistený v sociálnej poisťovni. Musíte ešte stlačiť "PDF" a potom vám to vygeneruje jeden PDF súbor.


A toto je už finále. Po stlačení PDF vám systém vygeneruje jeden súbor, kde je všetko pokope. Nájdete tam viacero údajov. Najdôležitejší z nich je OMB. Vystrihol som len jeden rok, aby ste videli ako to vyzerá a kde to hľadať.


Ako s tým pracovať a ako si vyrátať možné dávky zo sociálnej poisťovne je už samostatná téma, ktorej sa budem venovať v inom blogu.


Ak by ste chceli pomôcť s prepočtom, nastaviť životné poistenie na mieru alebo pripraviť plán tvorby aktív na dôchodok, tak kontaktujte svojho poradcu. Určite vám s tým rád pomôže.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221