Nestaráte sa o svoje peniaze? Pozrite si, koľko môžete stratiť alebo získať

Nestaráte sa o svoje peniaze? Pozrite si, koľko môžete stratiť alebo získať
Hovorí sa, že čas sú peniaze. Platí to však iba vtedy, ak človek využije čas efektívne. Ak sa dá ušetriť hneď, tak je zbytočné nechávať to na neskôr. A to, čo ušetríte, môžete hneď investovať a zhodnocovať. Chcem poradiť

Aký je rozdiel medzi čakaním a konaním hneď teraz?

Čísla ukazujú, že rozdiel môže byť obrovský. Hodil som do čísel zopár príkladov, s ktorými sa v praxi stretávam pomerne často.

Tu je výsledok koľko môžete stratiť, ak to necháte na neskôr:

Bežný účet – strata 216 € za 3 roky.

Ak máte účet s poplatkom 6 EUR mes., tak za 3 roky za neho zaplatíte 216 EUR. Na trhu je niekoľko bánk, ktoré ponúkajú pri splnení podmienok účet za 0 EUR mes. V niektorých sú tieto podmienky veľmi ľahko splniteľné.

Možno to ponúka aj tá vaša banka. Tu nájdete prehľad podmienok, ako mať účet bez poplatku. Len je to potrebné spraviť.

Jednorazové investovanie – strata 4.802 € za 10 rokov

Ešte stále je bežné, že ľudia dlhodobo držia veľkú časť úspor na bežných účtoch. Potvrdzujú to aj štatistiky NBS. Ak máte na bežnom účte 10.000 EUR počas obdobia 10 rokov, tak na konci máte presne tú istú sumu.

Ak peniaze necháte pracovať, tak pri zhodnotení 4% p.a., budete mať na konci 4.802 € navyše a pri zhodnotení 6% p.a. dokonca 7.908 €.

Zdá sa vám, že takýto výnos nie je možné dosiahnuť? Pozrite si výpis investičného účtu na obrázku nižšie.

Jednorazová investícia na dlhodobé investovanie - výnos k 9.1.2021
Zdroj: https://webapp.eic.eu/

Ani zďaleka táto investícia netrvá 10 rokov. Má za sebou iba necelý rok. Klient nakupoval v poklese na trhu, tak aj vďaka tomu tam má klient nerealizovaný zisk viac ako 12.000

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Hypotéka – strata 2.278 € za 3 roky

S bankami je možné vyjednať nižší úrok aj mimo výročia fixácie. Mnoho ľudí to však nerieši. Cena za čakanie je v tomto prípade obrovská.

Ak má človek na hypotéke úrok 1,50% p.a., tak pri hypotéke 100.000  na 30 rokov má splátku 345,12 € a na úroku za 3 roky celkovo zaplatí 4.199 €.

Ak by si znížil úrok na 0,69% p.a., tak splátka by bola 307,60 € a na úroku zaplatí len 1.921 €.

Presnejšie porovnanie si môžete pozrieť na nasledujúcom obrázku.


Zdroj: prepočet autora

V prípade, že človek nezabojuje hneď, tak za 3 roky stratí 2.278 € na zaplatenom úroku.

Momentálne sú sadzby na hypotékach dokonca ešte nižšie, čo znamená ešte väčšiu úsporu. Najnižší úrok je možný od 0,40% p.a. a stále je niekoľko bánk, ktoré preplatia poplatok za predčasné splatenie hypotéky v starej banke.

Pravidelné investovanie – strata 10.137 € so začiatkom o 2 roky neskôr

Viem, že je tomu ťažké uveriť, ale je to len o matematike a o zloženom úročení. Ak s investíciou na 20 rokov napr. na dôchodok začnete o 2 roky neskôr, tak na konci budete mať v tom istom veku o 10.137 € menší zisk a o 14.937 € nižšiu celkovú sumu.


Zdroj: prepočet autora

Počítal som to pri investovaní 200 € mes. a zhodnotení 6% p.a. Môžeme samozrejme polemizovať, či výnos 6% p.a. je reálny alebo nie.

Tu je ukážka jedného z mojich účtov, ktorý nepatrí práve k najvýnosnejším, pretože dlhé obdobie som tam mal vyváženú investičnú stratégiu aj so zastúpením dlhopisov. Aj napriek tomu tam mám priemerný výnos 6,49% p.a.


Zdroj: https://nemo.amundi.cz/sk/

Toto bolo len zopár príkladov. Môžem takto pokračovať ďalej o drahých produktoch, zle nastavených produktoch a zbytočných zmluvách, ktoré človek nepotrebuje. Podstatný je výsledok.

Vo väčšine prípadoch ľudia môžu platiť menej ako platia. Všetko to, čo ušetríte, môžete investovať a budovať si finančné rezervy.

Chcete zistiť koľko peňazí môžete ušetriť na svojich finančných produktoch? Kliknite nižšie a napíšte nám s čím vám môžeme pomôcť. Nemôžete nič stratiť. Môžete len získať.

Napíšte nám čo pre Vás môžeme spraviť a ako Vám môžeme pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221