Dôchodkový systém v SR

Dôchodkový systém v SR
Po dôchodkovej reforme v roku 2005 je systém dôchodkov v SR postavený na 3 pilieroch. Prvý a druhý pilier tvoria povinný základ dôchodkového zabezpečenia, tretí pilier je dobrovoľný. Chcem poradiť

Z vymeriavacieho základu (hrubej mzdy) platíme sociálnej poisťovni 18%. Ak sme účastníkmi druhého piliera, tak 4% z týchto peňazí putuje na náš dôchodkový účet v dôchodkovej správcovskej spoločnosti a 14% zostáva v sociálnej poisťovni.

Tretí pilier nie je povinný ale pre viacerých ľudí, ktorí majú štedrých zamestnávateľov, znamená významý prínos v dôchodkovom veku.

Prvý pilier – Sociálna poisťovňa

Peniaze sú majetkom štátu. Tieto zdroje slúžia na vyplácanie dôchodkov súčasným dôchodcom. Vek odchodu do dôchodku v 1. pilieri určuje štát. O spôsobe výpočtu dôchodkov rozhodujú politici. Ak si pozrieme dôchodkový vek a priemerný vek, tak starobný dôchodok poberáme asi 13 rokov.

Pri smrti pred nástupom na dôchodok takmer všetky peniaze zostávajú v prospech štátu.

Priebežný systém bude fungovať len vtedy, ak bude mať kto na naše dôchodky pracovať. Momentálne však stále ubúda pracujúcich a pribúda dôchodov.

Prvý pilier je udržateľný len vtedy, ak budú neustále narastať príspevky pracujúcich do sociálnej poisťovni.

Druhý pilier – DSS

Peniaze sú našim majetkom a sú uložené na našom súkromnom účte v DSS. Naše financie sú zhodnocované v dôchodkových podielových fondoch. Súčasná legislatíva dôchodkové spoločnosti veľmi nemotivuje financie zhodnocovať. No aj napriek tomu je pre niektorých ľudí  lepšie mať prostriedky na svojom účte ako v sociálnej poisťovni.

Dôchodok z 2. piliera je možný až po nástupe na dôchodok v prvom pilieri. Pri nástupe na dôchodok si kúpime doživotnú rentu v komerčnej poisťovni.

Pri smrti pred nástupom na dôchodok sú finančné prostriedky predmetom dedičského konania a zostanú našim deťom a rodine.

Druhý pilier nie je všeliek na dôchodkový systém. Oplatí sa hlavne ľuďom, ktorí zarábajú viac ako priemerný príjem. Švajčiarský dôchodok z 2. piliera však radšej nečakajte.

Tretí pilier – DDS

Doplnkové dôchodkové sporenie (DDS) je dobrovoľné. Skladá sa z 2 častí. Jeden tvorí príspevok zamestnávateľa a druhý príspevok sporiteľa.

DDS sa oplatí jedine vtedy ak Vám bude prispievať aj zamestnávateľ. Viac o 3. pilieri sa môžete dočítať v článku „Doplnkové dôchodkové sporenie – pre koho sa vyplatí?


Zaujíma Vás ako si vybrať a efektívne nastaviť sporenie na dôchodok, aby ste zarobili čo najviac? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221