Prečo sa oplatí investovať v čase poklesu? Pozrite si výnosy reálnych účtov.

Prečo sa oplatí investovať v čase poklesu? Pozrite si výnosy reálnych účtov.
Pred 2 mesiacmi boli akciové trhy po dlhšej dobe v zaujímavom poklese. Prečo zaujímavom? Ak je cena dole, tak je nákup lacnejší. Platí to nielen pri kúpe spotrebného tovaru, ale aj pri investovaní. Koľko zarobili ľudia, ktorí v tom čase zainvestovali? Pozrite si výnosy reálnych investičných účtov. Chcem poradiť

Nebudem dnes o tom veľa písať. Myslím si, že raz vidieť, je lepšie, ako o tom čítať romány.

Pokles na trhu znamená príležitosť lacnejšie nakúpiť

Toto je účet, kde môj klient investoval vo veľmi dobrom čase. Trafil najvyšší pokles. Odvtedy investícia slušne narástla. Veď sa na to pozrite sami.

Zdroj: https://webapp.eic.eu

Čo poviete? Môže byť?

Neskrýva sa za tým nič iné, ako lacný nákup v čase poklesu. Na obrázku nižšie si môžete pozrieť, v ktorom momente klient investoval.

Fidelity - European Dynamic Growth Fund nákup v čase poklesu
Zdroj: https://webapp.eic.eu

Zatiaľ čo väčšina ľudí čakala na ďalšie poklesy, tak tento klient nakúpil. Získal tým veľmi dobrú štartovaciu pozíciu.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Čo sa stane, ak niekto zaváhal?

Ja som sa napríklad viac staral o investície klientov ako o tie svoje a neinvestoval som úplne vzorovo.

Investoval som napríklad aj do tohto fondu, ktorý je zameraný na zdravotníctvo.


Zdroj: https://webapp.eic.eu

Zainvestoval som do neho na 3 krát, ako sa hovorí po funuse. Tajne som dúfal, že sa situácia na trhu zhorší (= zlepší pre toho, kto ide investovať) a zainvestoval som iba časť. No nestalo sa tak. Ďalšie 2 nákupy som spravil ešte drahšie. Aj napriek tomu tam mám výnos viac ako 24%.

Na ďalšom obrázku si môžete pozrieť jeden z mojich účtov, kde som investoval na viackrát od začiatku poklesov do fondu, ktorý som spomenul vyššie a do niekoľkých ďalších.

Ani zďaleka som netrafil najlepší kurz. Aj napriek tomu tam mám výnos, s ktorým môžem byť spokojný.


Zdroj: https://webapp.eic.eu

Ani ja, ani klient sme nezainvestovali všetko. Nepoznáme budúcnosť. Máme pripravenú hotovosť na ďalšie nákupy.

Dlhodobé pravidelné investovanie znižuje riziko. Čakanie vás oberá o výnosy.

Ja osobne verím, že čas lacných nákupov ešte neskončil. Ešte stále je trh lacnejší o cca 15% oproti februáru 2020, kedy sme boli na vrchole. A je ešte stále šanca, aj keď to nie je isté, že trhy poklesnú v krátkom čase a bude príležitosť pre ešte lacnejšie nákupy.

K tejto téme som písal nedávno články "Ako zareagovať na poklesy akciových fondov a ako ich využiť vo svoj prospech" a "Koľko zarobí vaša investícia, keď zainvestujete v čase poklesu?".

Mojou snahou bolo v nich inšpirovať ľudí a povzbudiť ich k investovaniu. Kto túto príležitosť využil a zainvestoval, tak má aktuálne veľmi dobrú východiskovú pozíciu. Kto to využiť nestihol alebo nemal odvahu, tak ešte stále môže využiť aktuálnu situáciu.

Časovanie trhu a čakanie nie je dobrá cesta. Poznám ľudí, ktorí čakali od roku 2012, keď bola grécka kríza, na väčšie poklesy a finančnú krízu, aby nakúpli lacnejšie. Dočkali sa? Nie. Ešte stále čakajú. Aj napriek poklesom nenakúpia lacnejšie ako mohli v roku 2012. Dôkazy si pozrite na ďalšom obrázku.

Zdroj: www.eic.eu/fondy

Po takmer 8 rokoch čakania aktuálne tento fond zarobil viac ako 100%. A aj v čase toho najväčieho poklesu bol o 60% drahší ako v roku 2012. Ide o ETF fond iShares Core MSCI World UCITS ETF. Sú aj lepšie, ktoré zarobili ešte viac.

Nečakajte na lepšie časy. Začnite investovať už teraz. Nie všetko naraz, ale postupne.

Upozornenie na záver

  • Informácie v tomto článku nie sú investičným odporúčaním. Pre každého investičný poradca zostavuje individuálne riešenie podľa jeho aktuálnej finančnej situácie, postoju k riziku a skúseností s investovaním.
  • Neodporúčam investovať krátkodobo. Investovanie je dlhodobý proces. Ak investujete dlhodobo, tak si môžete dovoliť väčšiu časť umiestniť do akciových fondov. Dlhá doba znižuje riziko.
  • Pokles na trhu znamená vždy príležitosť lacno nakúpiť. Nikdy netrvá večne. Ak trh narastie, tak je nákup zase o niečo drahší. Toto platí hlavne pri jednorazových investíciách a pri doinvestovaní do programov pravidelného investovania.
  • To, že je teraz pokles, neznamená, že v krátkom čase nemôže byť trh ešte nižšie. Preto nikdy neinvestujte všetky peniaze naraz. Buďte pripravený na ďalší pokles tým, že máte dostatok hotovosti. Platí to hlavne v období, keď je trh volatilný a je predpoklad recesie.
  • Akciové trhy reagujú rýchlejšie ako reálna ekonomika. Aj napriek tomu, že v ekonomike je viac negatívnych správ ako pozitívnych, tak za posledné 2 mesiace trh narástol o 20 až 30%. Platí to aj naopak a nikto vám nedá garanciu, že trh neklesne ešte nižšie tesne potom, čo zainvestujete. A preto je rozumné neinvestovať všetko naraz a nechať si časť rezervy v hotovosti.


Ak chcete poradiť ako ideálne využiť pokles na investovanie alebo iba začať investovať, tak kontaktujte svojho investičného poradcu.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221