Koľko zarobí vaša investícia, keď zainvestujete v čase poklesu?

Koľko zarobí vaša investícia, keď zainvestujete v čase poklesu?
Poklesy na trhu vždy prinášajú príležitosť lacno nakúpiť. Ak to chcete využiť, tak musíte v tom čase zainvestovať svoje peniaze. Lacný nákup automaticky zvyšuje výnos vašej investície. Koľko dokážu zarobiť peniaze, ktoré zainvestujete v čase poklesu? Myslím si, že vás tie čísla naozaj milo prekvapia. Chcem poradiť

O koľko poklesli trhy zo svojho vrcholu v tomto roku

Pôjdem pekne po poriadku. Viac vecí budem vysvetľovať na konkrétnych príkladoch a obrázkoch. Vybral som si akciový index S&P 500. Tento index zo svojho vrcholu, ktorý dosiahol vo februári, k 23. marcu klesol približne o 34%.

Vývoj indexu za posledné 3 mesiace, kde je zachytený aj tento pokles, si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

Zdroj: kitco.com

Toto je jeden pohľad. Je to obrovský pokles v dosť krátkom čase. Ľudia, ktorých ovládajú emócie, sú momentálne v panike.

Keď sa na to ale pozrieme z pohľadu 10 alebo 20 rokov, tak ten pokles vyzerá menej hrozivo. Aj napriek veľkým poklesom v poslednom mesiaci, je index dlhodobo v pluse.

Toto je vývoj S&P 500 za obdobie posledných 20 rokov.

S&P 500 vývoj za 20 rokov k 24.3.2020
Zdroj: kitco.com

Ľudia, ktorí sa na to pozerajú racionálne, sú v pokoji a mnohí sa tešia na lacné nákupy.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Koľko dokáže zarobiť investícia v čase poklesu, kým sa dostane na pôvodnú úroveň?

Teraz prichádzam k podstate, vďaka ktorej je veľmi ľahké uvedomiť si, prečo je investovanie v čase poklesu veľmi zaujímavé z pohľadu potenciálneho výnosu.

Je to len obyčajná matematika. Uvediem príklad. Nájdete si fond, ktorý je v poklese 40%. V čase, keď je dole, do neho zainvestujete svoje peniaze. Koľko zarobíte, ak sa hodnota fondu dostane na pôvodnú úroveň?

Niektorých ľudí napadne ako prvé to isté percento, ako je výška poklesu. Nie je to však pravda. Matematika nás nepustí.

Ak zainvestujete do fondu v čase poklesu o 40%, tak hodnota fondu musí narásť presne 66,67%, aby sa dostal na svoju pôvodnú úroveň.

Ak ste zainvestovali v čase poklesu, tak to je váš výnos, ktorý za to obdobie môžete získať.

To, ako to vychádza pri iných poklesoch, si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

zisk fondu po poklese
Zdroj: prepočet autora

Čím je pokles väčší, tým vyšší výnos môžete dosiahnuť. Práve preto sa racionálne uvažujúci investori, ktorí majú pred sebou dlhší investičný horizont, radujú z toho, ak trhy dočasne poklesnú.

Poklesy sú súčasťou investovania a trhy sa vždy vrátia k rastu

Po každom poklese prichádza rast. Rast je vždy vyšší ako bol pokles. Nech si pozriete akokoľvek dlhé obdobie, tak si nemôžete nevšimnúť, že aj napriek krízam trhy rastú ďalej.

Na obrázku nižšie si môžete pozrieť vývoj akciového indexu S&P 500 za obdobie viac ako 70 rokov. Koľko kríz tam nájdete a ako sa vyvíjal trh po kríze?

Zdroj: https://fifthperson.com/

Prečo to uvádzam? Aj po tejto kríze po čase príde k nárastu na trhu. Najviac môžu získať ľudia, ktorí tento pokles využijú na investovanie.

Čo môžete spraviť v čase poklesu, ak už investujete?

  • Ak investujete pravidelne, tak zvýšte svoje mesačné vklady. O koľko? Závisí to od vašich finančných možností. Pokojne to môže byť niekoľkonásobne viac, ako dávate obyčajne. Keď investujete napr. 200 € mes, zvýšte mesačnú investíciu na 400 € alebo 600 € mesačne, ak na to máte rozpočet.
  • Ak máte viac voľných zdrojov, tak druhá vec, ktorú môžete spraviť, je zainvestovať jednorazovo väčšiu sumu. Keď chcete znížiť riziko zlého načasovania, tak neinvestujte všetky peniaze naraz. Ak napr. máte voľných 10.000 €, tak ich rozdeľte na 3 až 6 mesiacov a zainvestujte postupne v sume rozdelenej na počet mesiacov. A ešte jedna poznámka.
    Nikdy neinvestujte do fondov všetky svoje peniaze. Investujte iba to, čo určite nebudete potrebovať dlhšie obdobie a vždy si nechajte dostatočnú krátkodobú rezervu na bankovom účte.

Čo môžete spraviť v čase poklesu, ak ešte neinvestujete?

  • Naštartujete pravidelné investovanie a investujte dlhodobo. Pri dlhodobých investíciách si môžete dovoliť zaradiť do portfólia aj akciové fondy. Práve akciové fondy dosahujú dlhodobo najvyššie výnosy.
    Pri dlhodobom investovaní môže byť súčasťou portfólia napr. aj ETF fond, ktorý kopíruje MSCI World Quality Index, čo je akciový index, ktorý poráža dlhodobo aj MSCI World Index. Výnos indexu od roku 1994 do roku 2019 je 11,40% p.a., čo pri fonde aj po zarátaní všetkých poplatkov na úrovní ETF fondy a produktu u obchodníka presahuje 10% p.a. Detail nájdete na obrázku nižšie.

Zdroj: www.msci.com

  • Ak máte finančné rezervy, ktoré stoja ladom, tak ich rozumne investujte. Rozumné investovanie za mňa znamená rozdeliť si peniaze na krátkodobú, strednodobú a dlhodobú rezervu a podľa toho ich potom investovať. Áno, najviac zarobí dlhodobá rezerva, kde si môžete dovoliť zvýšiť akciovú zložku. Ale aj pri krátkodobej a strednodobej rezerve môžete dosiahnuť výnos, ktorým dlhodobo pokoríte infláciu. Bankové vklady sú naopak zárukou toho, že nič nezarobíte a inflácia vám bude požierať peniaze. Preto nedržte peniaze na účte v banke, ale namiesto toho ich investujte a dosiahnete vyššie výnosy.

Už veľmi dlho nebol tak výhodný čas na investovanie, ako je tomu teraz po aktuálnych poklesoch. Máte jedinečnú príležitosť využiť ich vo svoj prospech.

Ak chcete poradiť ako ideálne využiť pokles na investovanie alebo iba začať investovať, tak kontaktujte svojho investičného poradcu.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221