Ako zareagovať na poklesy akciových fondov a ako ich využiť vo svoj prospech

Ako zareagovať na poklesy akciových fondov a ako ich využiť vo svoj prospech
Za posledný týždeň klesli niektoré akciové indexy približne o 10%. Je to najväčší pokles za posledný rok. Pri investovaní do akcií sú takéto poklesy prirodzené. Z dlhodobého hľadiska ponúkajú príležitosť nakúpiť lacnejšie a zvýšiť si celkový výnos. Ako by ste mali alebo nemali zareagovať na poklesy na trhu? Chcem poradiť

Za poklesmi trhov je obava ľudí z koronavírusu

Za momentálnymi poklesmi stojí vírus, o ktorom donedávna väčšina ľudí ani len nepočula. Nejdem robiť paniku a nejdem to ani zľahčovať, ale je to jednoducho fakt, ktorý stojí za prepadom trhov. Problémom nie je samotný vírus, ale skôr reakcie ľudí na neho po celom svete.

Správanie sa ľudí a ich reakcia na vírus majú vplyv na ekonomiku. Vznikla obava, že to bude mať vplyv na zisky firiem a ľudia očakávajú, že to môže byť ešte horšie. Vďaka tomu akciový trh začal klesať a za posledný týždeň pokles niektorých akciových indexov oproti najvyššiemu bodu dosiahol približne 10%.

Dnes som bol so synom na nákupe a zastavili sme sa aj v Bille. Našiel som síce všetko, čo som hľadal, ale napr. po obyčajnej ryži alebo šošovici som našiel iba prázdne regály. Dovtedy som to videl iba na fotkách na facebooku. Pokladník mi vravel, že včera mal tržbu viac ako 10.000 € a že toto nemal ani pred Vianocami.

Ľudia to zobrali nejako moc vážne. Teraz neviem, čo je horšie, či ten koronavírus alebo reakcie ľudí po celom svete. Viac škody podľa všetkého spôsobí panika ľudí ako samotný vírus.

Aké výnosy dosahujú trhy za dlhšie obdobie aj napriek poklesom

Poklesy na akciovom trhu sú normálne a prirodzené. Nikdy trh nejde len smerom nahor. Naposledy sme mali podobný pokles na konci roka 2018. A takmer hneď v úvode roka trh narástol nad úroveň, z ktorej klesol.

Takto sa vyvíjal akciový index S&P 500 za posledných 10 rokov.

Zdroj: www.kitco.com

Takto to vyzeralo v číslach. Nárast indexu za posledných 5 rokov bol aj napriek poklesu takmer 43% a za posledných 10 rokov viac ako 167%.

Zdroj: www.kitco.com

Ako môžete využiť poklesy na akciovom trhu vo svoj prospech

Nikto z nás nepozná budúcnosť. Vieme sa pozrieť len do minulosti. Nevieme, či poklesy budú pokračovať alebo naopak sa zastavia a trhy porastú naspäť. Ani ja nemám snahu čítať budúcnosť.

Každopádne aj bez toho, aby ste poznali budúcnosť, môžete minimálne ovplyvniť váš postoj k investovaniu a reakcie smerom k vašim investíciám.

Čo by ste určite nemali robiť

  • Nesnažte sa extrémne časovať trh. Nemôžete vedieť, či bude nasledovať ďalší pokles alebo naopak rast trhov. Nemusí byť správne čakať a nemusí byť správne ani nedoinvestovať.
  • Nerobte emocionálne rozhodnutia. Zachovajte si chladnú hlavu a konajte racionálne. Ak investuje dlhodobo, tak nie je podstatné, čo sa deje v priebehu jedného týždňa.
  • Nepredávajte akciové fondy, ak ste to nemali vopred naplánované v rámci rebalansovania portfólia alebo z nejakého iného dôvodu.
  • Nemeňte investičnú stratégiu len preto, že je pokles. Držte sa toho, čo vám dlhodobo funguje alebo čo dlhodobo funguje iným úspešným investorom.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Čo môžete robiť, ak chcete zvýšiť svoje výnosy

  • Nečakajte príliš dlho. Akciové trhy poklesli zruba o 10%, čo je celkom zaujímavá zľava. Je vhodný čas na dokupovanie akciových fondov.
  • Pokles 10% neznamená, že sme určite na dne a je ideálny čas na nákup. Ak budú trhy naďalej klesať, tak je vhodné pokračovať v doinvestovaní. To je dôvod, prečo rozumní investori držia stále časť majetku v hotovosti.
  • Doinvestujte jednorazovo do pravidelných sporení. Ak investujete pravidelne, tak teraz je vhodná doba zainvestovať do portfólia jednorazovo vyššiu sumu. Stratégia doinvestovania vždy, keď je pokles nad 10%, vám aj v dlhodobom horizonte zvýši priemerný výnos o niekoľko desatín percenta a pri vyšších mimoriadnych vkladoch aj nad 1% p.a.
  • Konajte s chladnou hlavou a rozvahou. Neplašte sa a neinvestujte hneď všetko naraz. Možno bude ešte lacnejšie.

Čo by ste mali zohľadňovať pri rozhodovaní

Tak ako nie je vhodné pri poklese predávať, takisto nie je vhodné pri poklese automaticky pre každého dokupovať. Či sa o svoje investície staráte sami alebo sa o ne stará váš investičný poradca, tak by ste mali vždy pri rozhodovaní zohľadňovať niekoľko dôležitých vecí.

Základom je vždy dlhodobá stratégia a dlhodobý pohľad. Pri rozhodovaní ako zareagovať na pokles, môžete zohľadniť viaceré z nasledujúcich bodov:

  • investičný plán a ciele, ktoré ním riešite,
  • aktuálne zloženie portfólia,
  • investičný rizikový profil,
  • tolerancia rizika,
  • investičné preferencie,
  • investičný horizont,
  • aktuálny stav hotovosti.

Je veľký rozdiel, či máte investičný horizont 15 rokov alebo len 5, či ste dynamický investor alebo konzervatívny, či preferujete ochranu kapitálu s cieľom pokoriť infláciu alebo rast kapitálu, či máte dostatočnú hotovosť alebo takmer žiadnu atď.

Od tohto totiž závisí, ako by ste mali zareagovať pri poklese akciových trhov.

  • Nechať to tak alebo doinvestovať?
  • Ak doinvestovať, tak koľko % hotovosti na to použiť?
  • Zainvestovať naraz alebo to rozložiť v čase?
  • Ako sa pripraviť na ďalšie prípadné poklesy?

Odpovede na tieto otázky sa u každého môžu líšiť a aj napriek tomu budú správne. Pre väčšinu ľudí je však tento pokles príležitosťou dokúpiť lacnejšie akciové fondy.

Je však veľmi vhodné byť pripravený ako na nárast, ktorý sa nedá vylúčiť, takisto aj na pokračovanie poklesu, ktorý môže byť ďalšou príležitosťou na ešte lacnejšie nákupy.

Chcete nastaviť investičné portfólio na mieru a netrúfate si na to sami? Pokojne mi napíšte a môžem vám s tým pomôcť.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221