Ako postupovať pri vybavovaní hypotéky pre mladých

Ako postupovať pri vybavovaní hypotéky pre mladých
Postup pri vybavovaní hypotéky pre mladých je takmer totožný ako pri klasickej hypotéke. Ale predsa len je tam zopár odlišností, ktoré rozhodujú o tom ako výhodnú hypotéku nakoniec získate. V tomto článku ponúkam presný návod ako postupovať pri vybavovaní hypotéky pre mladých. Chcem poradiť

Preverenie nároku na hypotéku pre mladých

Ešte pred tým ako sa pustíte do vybavovania hypotéky pre mladých, preverte si, či na ňu máte nárok. Zo zákona musíte splniť 3 základné podmienky – vek, maximálna výška hrubého príjmu a účel hypotéky. Presné informácie o podmienkach, ktoré musíte splniť na hypotéku pre mladých píšem v článku “Aké podmienky musíte splniť na hypotéku pre mladých

Porovnanie hypoték pre mladých

Na slovenskom trhu pôsobí 11 bánk, ktoré poskytujú hypotekárne úvery. Hypotéky pre mladých však poskytuje len 8 z nich. Mbank, Oberbank a Poštová banka hypotéky pre mladých neposkytuje. Aj 8 je však dosť. Ktorá z nich je pre vás ta najlepšia?

Ideálne je, ak získate prehľad ponúk zo všetkých bánk, aby ste ich mohli porovnať. Ja viem, je to náročné, ale veľmi dôležité.

Poznám to veľmi dobre, pretože pre svojich klientov vždy robím prehľad všetkých bánk, ktorý zahŕňa porovnanie úroku, poplatkov, mesačnej splátky a iných podmienok, ktoré má každá banka špecifické a pri hypotéke pre mladých sú dôležité, aby si potom mohli vybrať pre nich tú najvhodnejšiu.

Výber banky

Ak máte porovnanie všetkých bánk, tak si môžete vyberať tú hypotéku pre mladých, ktorá je pre vás najlepšia. Väčšina ľudí siahne po tej ponuke, kde je najnižší úrok. No stáva sa, že pri tom istom úroku, je v rôznych bankách rozdielna mesačná splátka.

Čo to spôsobuje? Sú to rôzne veci. Môže to byť poistenie úveru, ktorého poistné navyšuje výšku úveru alebo poplatok za schválenie, ktorý je akože „zarátaný“ do mesačných splátok, čo okrem iného oddiali splácanie istiny.

Mesačná splátka je dôležitejšia ako výška úroku, to je jasné. Ale pri hypotéke pre mladých je ešte dôležitejšie ako mesačná splátka aj spôsob zaúčtovania príspevku od štátu a príspevku od banky. Väčšina bánk vám z účtu stiahne celú splátku a príspevok od štátu spolu s príspevkom od banky vám refunduje naspäť na účet.

Potom je tu menšia skupina bánk, kde vám z účtu stiahnu mesačnú splátku už po odrátaní príspevkov. Všade mesačne zaplatíte rovnako. Rozdiel je v platení istiny a ešte väčší rozdiel zbadáte v zostatku istiny po 5 rokoch. V niektorých prípadoch ide o niekoľko tisíc Eur, o ktoré banke viac dlžíte. Viac o tom píše môj kolega Igor Skýpala v článku "Hypotéka pre mladých nie je rovnako výhodná v každej banke".

Žiadosť o hypotéku pre mladých

Ak ste si vybrali konkrétnu banku, tak môžete začať vybavovať. Prvým krokom je podanie žiadosti o hypotéku pre mladých. K žiadosti je potrebné priložiť ešte kopec ďalších dokladov. Každá banka  má iné procesy a požaduje iné doklady.

Ak to zovšeobecním, tak k žiadosti o hypotéku pre mladých budete do banky podávať doklady k totožnosti, doklady k prevereniu príjmu a doklady k nehnuteľnosti.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Schvaľovanie hypotéky pre mladých

Spolu so žiadosťou ste podali do banky všetky potrebné doklady na hypotéku pre mladých. Teraz je to práca pre schvaľovateľov. Schvaľovací proces pri hypotéke pre mladých je približne rovnaký ako pri klasickom hypotekárnom úvere.

Predlžuje sa to obyčajne len kvôli tomu, že k hypotéke pre mladých musíte podať zopár dokladov navyše, aby ste zdokladovali, že spĺňate príjmovú podmienku na získanie štátneho príspevku k hypotéke.

Schvaľovanie trvá bežne cca 5 pracovných dní. Nájdu sa však aj výnimky. Minulý týždeň v piatok som za klientov podával hypotéku pre mladých a v utorok tento týždeň bola schválená. Trvalo to presne 3 pracovné dni. No na trhu je viacero bánk, kde schvaľovací proces trvá na dnešnú dobu pomerne dlho, aj 2 týždne a viac.

Podpis zmlúv

Zmluvy k hypotéke pre mladých sú v niektorých bankách vygenerované automaticky po schválení a v niektorých ich pripravujú manuálne. Od toho závisí, či ich máte k dispozícii hneď alebo až niekoľko dní po schválení hypotéky pre mladých.

Ideálne je, ak si úverové a záložné zmluvy máte možnosť prečítať vopred a v banke sa môžete sústrediť na prípadné otázky a nejasnosti. Vo väčšine prípadov však aj tak nemôžete v zmluvách dokopy nič zmeniť.

V banke budete podpisovať k hypotéke pre mladých úverové zmluvy, záložné zmluvy a návrh na vklad záložného práva. Podpisujú ich vždy všetci žiadatelia o úver a ak nie ste majiteľom nehnuteľnosti, tak záložné zmluvy musí podpísať aj terajší majiteľ.

Vybavenie katastra nehnuteľností

Každá banka požaduje pri hypotéke pre mladých ručenie nehnuteľnosťou. A práve preto musíte na katastri podať návrh na vklad záložného práva a záložné zmluvy. Pracovník v banke alebo finančný sprostredkovateľ vám pripraví zložku, v ktorej budete mať všetky potrebné dokumenty vrátane presných pokynov.

Pri kúpe nehnuteľnosti na hypotéku pre mladých musíte na katastri podať najskôr návrh na vklad záložného práva a až v druhom poradí návrh na vklad vlastníckeho práva s kúpnymi zmluvami.

Nezabudnite na kolky v hodnote 66 €, ak vám postačuje štandardné konanie s lehotou na zápis do 30 dní. Pri zrýchlenom konaní si musíte priplatiť takmer 200 €. Kataster obyčajne za vás vybaví realiťák alebo finančný sprostredkovateľ, takže nikam nemusíte chodiť.

Potvrdenie vinkulácie poistenia nehnuteľnosti

Nielen kvôli hypotéke pre mladých, ale aj pri klasickom hypotekárnom úvere, musíte ručiť nehnuteľnosťou. Banka preto od vás bude požadovať, aby ste si svoju nehnuteľnosť poistili a poistné plnenie vinkulovali v prospech banky.

Čo k tomu potrebujete? Uzatvoriť poistnú zmluvu na nehnuteľnosť, vypísať vinkulačné tlačivá, ktoré vám poskytnú v banke, zaplatiť poistenie a požiadať o potvrdenie vinkulácie v poisťovni.

Celý tento proces môže trvať niekoľko dní alebo niekoľko hodín, či menej ako hodinu. Závisí to aj od toho, cez akú poisťovňu si poistenie vybavujete a či si to vybeháte sami alebo to necháte na niekoho iného.

Okrem výberu správnej poisťovne pre vás, je veľmi dôležité aj optimálne nastavenie poistenia nehnuteľnosti, ktoré vykryje nielen banku, ale aj vás. Ideálne je, ak v poistení nehnuteľností máte aj poistenie domácnosti a zodpovednosti príslušníkov domácnosti, aby vás nič neprekvapilo.

Čerpanie hypotéky pre mladých

Podmienky čerpania máte presne zadefinované v úverových zmluvách. Štandardne banky požadujú k čerpaniu hypotéky pre mladých predložiť:

  • katastrom potvrdený návrh na vklad záložného práva,
  • list vlastníctva s plombou (vo väčšine prípadov postačuje z webu),
  • kópia poistnej zmluvy poistenia nehnuteľnosti a doklad o úhrade,
  • poisťovňou potvrdená vinkulácia poistného plnenia v prospech banky,
  • kúpna zmluva s overeným podpisom predávajúcich (pri inom účele ako kúpa predkladáte iné podklady),
  • doklad o zaplatení časti kúpnej ceny z vlastných zdrojov.

K tomu už len postačuje podpísať čerpanie a banka do niekoľkých dní pošle peniaze predávajúcim na ich účet.


Každý krok pri vybavovaní hypotéky pre mladých je dôležitý a rozhoduje o tom ako výhodnú hypotéku pre mladých nakoniec získate. Môžete sa do toho pustiť sami alebo oslovíte finančného sprostredkovateľa, ktorý všetko vybaví za vás a využijete jeho skúsenosti.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221