Aké podmienky musíte splniť na hypotéku pre mladých

Aké podmienky musíte splniť na hypotéku pre mladých
Hypotéka pre mladých nie je určená automaticky pre každého. Na jej získanie musíte splniť zákonom stanovené podmienky. Ak patríte k ľuďom, ktorí na ňu majú nárok, tak sa vám jednoznačne vyplatí. Hypotéka pre mladých vám prinesie nižší úrok a nižšie splátky počas 5 rokov a tým pádom aj menšie preplatenie na úrokoch. Chcem poradiť

Podmienky na získanie hypotéky pre mladých

Sú 3 základné podmienky a ak chcete hypotéku pre mladých, tak ich musíte splniť všetky súčasne.

  • Vek žiadateľa o hypotéku pre mladých musí byť od 18 rokov do 35 rokov. Pri podaní žiadosti nemôžete prekročiť 35 rokov ani o jeden deň. Ak o hypotéku žiadate dvaja, tak to musíte spĺňať obaja.
  • Váš príjem za predchádzajúci kalendárny rok môže byť maximálne 1,3 násobok priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve SR. Ak o hypotéku pre mladých budete žiadať od 1.7.2014 do 30.09.2014, tak výška príjmu sa posudzuje ako 1,3 násobok za 1. kvartál v roku 2014. V tomto období platí hranica 1.067,30 €. V prípade 2 žiadateľov (manželov, partnerov) je príjmová hranica 2.134,60 € a ich príjem sa posudzuje spoločne.
  • Účelom úveru môže byť kúpa, výstavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti na území SR. Nič iné banka nemôže akceptovať.

O tom, ako získať hypotéku pre mladých, ak jeden zo žiadateľov nespĺňa niektorú z prvých 2 podmienok, napíšem neskôr samostatný článok.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Aké výhody vám hypotéka pre mladých prinesie

  • Štátny príspevok pre mladých = zníženie úroku. V roku 2014 je štátny príspevok opäť vo výške 3%. Štát vám poskytne 2% a o 1% vám zníži úrok banka. Zníženie úroku je na 5 rokov. Hypotéka pre mladých je zvýhodnená do výšky 70% z hodnoty záložnej nehnuteľnosti a maximálna suma je 50.000 €. Zvyšok je za štandardných podmienok.
  • Mimoriadne splátky pri hypotéke pre mladých je možné uskutočniť bez poplatku (počas využívania príspevku) kedykoľvek v akejkoľvek výške.
  • Odklad splátok istiny hypotéky maximálne na obdobie 5 rokov. Žiada sa o to pri žiadosti o hypotéku.
  • Možnosť požiadať kedykoľvek o odklad splátok istiny alebo zníženie splátky až na 50% po dobu 2 rokov pri narodení dieťaťa.

Aj napriek tomu, že pravidlá usmerňuje zákon, tak banky si ho vysvetľujú po svojom. Viaceré banky tieto výhody k hypotéke pre mladých poskytujú po svojom a každá výhodne iným spôsobom. Výnimočne sa nájdu aj také, ktoré zvýhodňujú hypotéku viac ako stanovuje zákon.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221