Chcete zistiť, ako ste na tom finančne?

Chcete zistiť, ako ste na tom finančne?
Rozhodli ste sa, že chcete mať svoje financie pod kontrolou? Úplne prvým krokom na ceste za dosiahnutím finančného zdravia a dosiahnutia kontroly nad svojimi peniazmi je zistiť, ako na tom finančne ste teraz v tejto chvíli. Chcem poradiť

Máte záujem nastaviť svoje finančné správanie tak, aby ste dokázali žiť život podľa vlastných predstáv a aby ste nemali stres z existujúceho alebo potenciálneho finančného nedostatku? Úplne prvým krokom na ceste za dosiahnutím finančného zdravia a dosiahnutia kontroly nad svojimi peniazmi je zistiť, ako na tom finančne ste teraz v tejto chvíli.

Svoj súčasný finančný stav zistíte odpoveďami na dve základné otázky:

  • Aký veľký je môj majetok?
  • Ako mesačne finančne hospodárim?

Aký veľký je môj majetok?

Hodnotu vášho majetku zistíte spočítaním všetkého, čo vlastníte, mínus všetky vaše dlhy. Pozor však, nie všetko, čo vlastníte, sú majetkotvorné aktíva. Viac o tom, ako vyrátať hodnotu vášho majetku, nájdete v článku Chcete zistiť, aký ste bohatý? Je to jednoduché.

Ako mesačne finančne hospodárim?

Okrem zistenia, aký máte majetok, je tiež dôležité zistiť aj to, ako finančne hospodárite. Môže to byť tak, že

  • na konci mesiaca máte finančný prebytok a celkovo vám teda vaše bohatstvo v čase rastie,
  • miniete presne toľko, čo zarobíte,
  • na konci mesiaca máte deficit (t. j. miniete viac, ako zarobíte) a tým pádom vám z vášho súčasného bohatstva postupne v čase ubúda.

Jednoduchý návod, ako to zistíte, nájdete v článku Ako hospodárite? Návod, ako odsledovať vaše finančné správanie.

Ak už máte predstavu o veľkosti svojho majetku a o tom, ako viete hospodáriť s peniazmi a či sa vám darí mesačne míňať menej ako zarobíte, môžete sa pustiť do tvorby svojho plánu finančného hospodárenia. Užitočné informácie o tom, ako môžete takýto plán vytvoriť, nájdete v článku: Plán, ako prevziať kontrolu nad svojím hospodárením s peniazmi.

Máte záujem o pomoc s optimalizáciou svojich financií? Neváhajte ma kontaktovať telefonicky, emailom alebo cez formulár nižšie a môžeme sa na to spoločne pozrieť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jana Volná, PhD. - expertnafinancie.sk

Mgr. Jana Volná, PhD.

Som lektorkou a programovou riaditeľkou Inštitútu Finančného Zdravia (www.ifz.sk), kde mám na starosti program Finančný Fitnes a workshopy na rôzne témy, napríklad dôchodkový systém na Slovensku či budovanie finančnej nezávislosti. V spolupráci so spoločnosťou Swiss Life Select Slovensko sa ako finančný kouč taktiež špecializujem na pomoc s osobnými financiami svojich klientov. Ponúkam služby finančného plánovania na mieru klientovi ako aj následnú realizáciu plánu (finančné sprostredkovanie). Riešim komplexnú správu majetku klientov s hlavným zámerom tvorby a rastu majetku. Svojim klientom taktiež pomáham platiť menej za finančné produkty. Zastrešujem všetky oblasti osobných financií: úvery, ochrana pred rizikami / poistenie, sporenie, investovanie a dôchodky.

jana.volna@swisslifeselect.sk    0948 020 126