Plán, ako prevziať kontrolu nad svojím hospodárením s peniazmi

Plán, ako prevziať kontrolu nad svojím hospodárením s peniazmi
Zistili ste, aký ste bohatý a ako viete finančne hospodáriť - teda či na konci mesiaca pravidelne mávate buď finančný prebytok (zarobíte viac, ako miniete), finančný deficit (zarobíte menej, ako miniete) alebo vyrovnaný rozpočet (miniete toľko, koľko zarobíte). Čo teraz ďalej? Nastavte si plán svojho budúceho hospodárenia s peniazmi. Chcem poradiť

Ak chcete pracovať na zvyšovaní svojho finančného zdravia a dostať sa do stavu finančnej pohody, musíte dosiahnuť to, že každý mesiac budete schopní nejaké peniaze ušetriť.

Koľko mesačne z príjmu si mám odložiť?

Existuje viacero pohľadov na to, koľko je ideálne si odložiť. Táto suma závisí, samozrejme, od výšky vášho príjmu, ako aj od životnej situácie, v ktorej sa nachádzate. V každej životnej fáze majú ľudia rôzne priority, ciele a životný štýl. To, aké finančné ciele majú ľudia obyčajne v jednotlivých fázach svojho života a ako plánujú svoj rozpočet, nájdete v článku: Míľniky finančného plánovania pre rôzne vekové skupiny ľudí.

V každom prípade však platí, že čím viac si odložíte, tým rýchlejšie si vytvárate bohatstvo, ktoré neskôr môžete využiť napríklad na vyplácanie si renty, resp. pasívneho príjmu. Existujú rôzne teórie, návody a prepočty, ako nakladať a akú veľkú sumu si z vami nasporenej čiastky môžete pravidelne vyplácať, aby sa vám váš nasporený majetok neznižoval. Viac o rentách a pasívnych príjmoch z investícií si môžete prečítať ak zadáte do vyhľadávača pojem pravidlo 4 percent. Pravidlo 4 percent popisuje praktiky, ako dosiahnuť pravidelné vyplácanie si renty tak, aby vám váš kapitál vydržal navždy a nikdy sa neminul.

Ideálne je odkladať si aspoň 10 % zo svojho čistého príjmu. Ak by ste si napríklad pri príjme 1 000 eur pravidelne ukladali na dlhodobé šetrenie 10 % z vášho príjmu, čiže 100 eur mesačne, pri priemernom zhodnotení 6 % p. a. by ste mali:

  • za 20 rokov čiastku 46 435 eur,
  • za 30 rokov čiastku 100 954 eur a
  • za 40 rokov čiastku 200 145 eur.

Ak sa vám zdá sporiť 10 % z príjmu príliš veľa, môžete začať napríklad s 5 % z príjmu, ktoré každý mesiac ušetríte. Ak je ukladanie aj tejto sumy pre vás náročné, skúste začať aspoň s minimálnou sumou, akú si viete predstaviť odložiť bokom. Dôležité totiž je vybudovať si návyk, že každý mesiac určitú sumu z vašich príjmov ušetríte. Postupom času, napríklad pri zvýšení mzdy, môžete podiel peňazí určených na šetrenie zvyšovať.

TIP: Zabezpečte, aby ste vždy mali dostatok finančných prostriedkov na účte k dátumom úhrady vašich pravidelných platieb (splátky úverov, pravidelné faktúry), aby ste sa vyhli nedoplatkom a tiež penálom za neuhradené záväzky.

Čo robiť, ak sa mi nedarí šetriť toľko, koľko by som si predstavoval?

Pokiaľ sa vám nedarí šetriť toľko, koľko by ste si predstavovali alebo neušetríte nič a žijete od výplaty k výplate, prípadne dokonca míňate viac, ako zarábate a zvyšujete tak svoj dlh, je dôležité, aby ste urobili všetko na zastavenie tohto trendu. Sú dve cesty, ako môžete dlhodobo dosahovať cieľ že zarábate viac, ako míňate.

Buď sa vám podarí zvýšiť svoj príjem alebo znížiť svoje výdavky.

Najskôr vám odporúčam zamerať sa na to, ako by ste mohli znížiť svoje výdavky. V prvom rade je potrebné posvietiť si na vašu spotrebu a konkrétne na flexibilné výdavky, aby ste zistili, ktoré sú zbytočné a ktorých by ste sa vedeli zriecť. Viac o tejto téme si môžete prečítať v článku Ako menej minúť?

Zároveň je veľmi prínosné sa pozrieť aj na vaše existujúce finančné produkty a zistiť, či náhodou na poplatkoch a úrokoch neplatíte viac, než je potrebné. Pri revízii finančných produktov vie človek ušetriť v priemere okolo 100 eur mesačne. Viac o tom, ako nepreplatiť svoje finančné produkty, si môžete prečítať v článku Ako si poupratovať svoje finančné produkty a osobné financie?

V prípade, že ani aktivity na zníženie vašich výdavkov nestačia k tomu, aby ste pravidelne míňali menej, ako zarábate, je potrebné sa začať sústrediť na možnosti zvýšenia svojho príjmu. Článok Ako zarobiť viac peňazí? vám ponúka hneď niekoľko tipov, ako zvýšiť svoj existujúci príjem.

Tipy, ako úspešne zrealizovať váš plán hospodárenia nájdete v článku: Pravidlo bohatých: Vždy zaplaťte najskôr sebe.

Máte záujem o pomoc s optimalizáciou svojich financií? Neváhajte ma kontaktovať telefonicky, emailom alebo cez formulár nižšie a môžeme sa na to spoločne pozrieť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jana Volná, PhD. - expertnafinancie.sk

Mgr. Jana Volná, PhD.

Som lektorkou a programovou riaditeľkou Inštitútu Finančného Zdravia (www.ifz.sk), kde mám na starosti program Finančný Fitnes a workshopy na rôzne témy, napríklad dôchodkový systém na Slovensku či budovanie finančnej nezávislosti. V spolupráci so spoločnosťou Swiss Life Select Slovensko sa ako finančný kouč taktiež špecializujem na pomoc s osobnými financiami svojich klientov. Ponúkam služby finančného plánovania na mieru klientovi ako aj následnú realizáciu plánu (finančné sprostredkovanie). Riešim komplexnú správu majetku klientov s hlavným zámerom tvorby a rastu majetku. Svojim klientom taktiež pomáham platiť menej za finančné produkty. Zastrešujem všetky oblasti osobných financií: úvery, ochrana pred rizikami / poistenie, sporenie, investovanie a dôchodky.

jana.volna@swisslifeselect.sk    0948 020 126