Životné poistenie pre deti – porovnanie poistiek pre rok 2024

Životné poistenie pre deti – porovnanie poistiek pre rok 2024
Hľadáte to najlepšie životné poistenie pre deti? V článku sa pozrieme na aktuálnu ponuku poisťovní, možnosti pripoistení a ceny poistného. Povieme si, ako vybrať to najvhodnejšie životné poistenie a prečo sa životné poistenie pre deti nemusí vyplatiť. Chcem poradiť

Potrebujete s výberom najvhodnejšieho životného poistenia pomôcť? Neváhajte sa na mňa obrátiť. Spoločne nájdeme poistenie, ktoré najviac vyhovuje vašim požiadavkám a potrebám.

Čo je lepšie – výhodné poistenie pre dieťa alebo pre rodiča?

Pre mnohých rodičov je táto otázka absolútne nemiestnou. Pri rozhodovaní o dôležitosti však treba myslieť na to, kto prináša do rodinnej kasy príjmy, a koho zdravotné znevýhodnenie teda výrazne ohrozí domácnosť.

Deti zvyčajne do rodinnej kasy neprispievajú, rodičia však áno. Aj preto je oveľa dôležitejšie dobré životné poistenie rodičov, ktoré v prípade nečakaných ochorení alebo iných problémov dokáže pokryť chod rodinného rozpočtu. Detské životné poistenie je až na druhom mieste, ale môže mať svoje opodstatnenie.

Prečo? Kto sa bude starať o dieťa v prípade vážnejšej choroby alebo úrazu? Pravdepodobne rodič, ktorému významne klesne príjem. To je jeden dôvod. Tým druhým je skutočnosť, že naozaj vážne choroby alebo úrazy vyžadujú vysoké extra výdavky navyše na zdravotnú starostlivosť.

Životné poistenie pre deti – je dôležité?

S určením dôležitosti súvisí aj otázka, či je životné poistenie pre deti vôbec dôležité. Odpoveďou je áno, je dôležité, a pokiaľ máte v rodinnom rozpočte priestor na detské životné poistenie, mali by ste ho pre dieťa zaobstarať.

Pred výberom poisťovne a najlepšieho poistenia je ale vhodné určiť, ktoré riziká sú potrebné a ktoré sú iba akýmsi marketingovým nástrojom poisťovní.





Na čo si dať pozor pri výbere životného poistenia pre deti?

Mnoho rodičov siaha pri výbere životného poistenia pre dieťa po najrôznejších rizikách. Rozumiem prečo, jednoduchšie sa myslí na zlomenú nohu než na vážne ochorenie s dlhodobými následkami.

V praxi delíme riziká na dve časti:

  • tie vážne, ktoré sú kľúčové,
  • doplnkové riziká, ktoré majú pri poistení menšiu dôležitosť.

Kľúčové riziká sú riziká, ktoré by malo životné poistenie obsahovať, napríklad vážne úrazy, ktoré zanechajú trvalé následky či závažné choroby. Doplnkové riziká zbytočne predražujú detskú životnú poistku. V ideálnej situácii by rodina mala byť schopná pokryť tieto náklady z finančnej rezervy.

Zlomená noha dieťaťa nie je problém pre rozpočet rodiny. Naopak úraz, po ktorom vznikne trvalá invalidita, môže spôsobiť rodine výpadok príjmu rodiča, ktorý sa o dieťa stará aj na niekoľko rokov. A toto už problém pre rodinnú kasu je.

Prečítajte si viac o tom, aké poistné riziká by mali byť súčasťou životného poistenia.

Ako môžem zaobstarať dieťaťu životné poistenie?

Detské životné poistenie môžete zaobstarať dvoma spôsobmi:

  • ako samostatnú poistku,
  • v rámci rodinnej poistnej zmluvy/poistnej zmluvy rodiča.

Väčšina poisťovní ponúka aj možnosť životného poistenia pre skupiny, resp. rodiny. V rámci nich si môžete poistiť aj deti. Napriek tomu, že mnoho rodičov túto možnosť nevyužíva, ide o finančne výhodnejšiu alternatívu, keďže poisťovne častokrát pri "rodinnom" poistení ponúkajú výrazné zľavy.

Najlepšie životné poistenie pre deti – porovnanie poistiek

Pozrime sa na ponuku poisťovní pre rok 2024. Toto je vyslovene detské životné poistenie, teda produkty určené pre poistenie detí. Ako som spomínal vyššie, existuje aj možnosť poistenia detí v poistení rodičov, čo dáva veľakrát väčší zmysel.

Viete, ako správne nastaviť poistenie pre deti?

UNIQA

UNIQA pre svojich klientov ponúka detské poistenie UNIQAČIK. To pozostáva zo 4 balíkov:

  • Bronze za 10 EUR/mesiac
  • Silver za 15 EUR/mesiac
  • Gold za 20 EUR/mesiac
  • Platinum za 30 EUR/mesiac

UNIQA ponúka i možnosť viacerých pripoistení. Jedným z nich je balík zdravotno-úrazových pripoistení, ktoré súvisí s krátkodobými úrazmi a nehodami. V rámci tohto balíka UNIQA poskytuje aj oslobodenie od platenia poistného v prípade smrti dospelej poistenej osoby.

Iným populárnym pripoistením je UNIQA ASSISTANCE za 0,81 EUR mesačne máte k dispozícii niekoľko dodatočných služieb, napríklad osobná návšteva lekára v domácnosti max. 3× ročne, ubytovanie s dieťaťom v zdravotníckom zariadení do 200 EUR/poistná udalosť či úhrada nákladov na opatrovanie dieťaťa do 500 EUR.1

Viac informácií nájdete TU.

Kooperativa

Kooperativa ponúka poistenie pod názvom Dukátik. Poistenie je založené na troch pilieroch:

  • základnom poistení
  • bezplatných benefitoch
  • voliteľných pripoisteniach

Háčikom je, že mnohé z bezplatných benefitov získate až po tom, čo si zakúpite niektoré z voliteľných pripoistení – napr. benefit 50 EUR ročne na dentálnu hygienu získate iba k pripoisteniu Odškodné za chirurgický zákrok.2

Viac informácií nájdete TU.

Generali

Aj Generali ponúka Životné poistenie pre deti. Funguje na princípe vyskladania si poistenia na základe výberu rizík, o ktoré máte záujem, spolu s výškou krytia. Nájdete v nich napríklad nasledujúce:

  • poistenie 34 závažných detských ochorení,
  • bolestné plnenie v prípade vybraného chirurgického zákroku,
  • poistenie trvalých následkov,
  • denná dávka pri nevyhnutnom liečení úrazu,
  • oslobodenie od platenia poistného v prípade úmrtia rodiča a iné.3

Viac informácií nájdete TU.

Union

Poisťovňa Union poskytuje poistenie pod názov Detské poistenie pre nezbedníkov. Za sumu 25 EUR získate krytie nasledujúceho:

  • trvalé následky úrazu v závislosti od ich rozsahu,
  • denné odškodné za dobu liečenia úrazu,
  • hospitalizácia v dôsledku úrazu,
  • zlomeniny,
  • popáleniny,
  • chirurgické zákroky v závislosti od závažnosti,
  • kritické choroby,
  • úmrtie v dôsledku úrazu,
  • oslobodenie od platenia poistného pri závažnom poškodení zdravia,
  • poistenie pre prípad úmrtia alebo dožitia sa konca poistenia.4

Viac informácií nájdete TU.

Komunálna poisťovňa

Komunálna poisťovňa ponúka životné poistenie pre deti – Provital Junior. Ide o investičné životné poistenie pre deti až do veku 27 rokov, ktoré je možné založiť do 14. roku života dieťaťa. Poistenie ponúka pripoistenia zlomenín, kritických chorôb, hospitalizácie a pod. Pri tomto poistení je investovanie povinnou položkou, a preto ako životné poistenie pre deti nemusí byť tou najlepšou voľbou.

K poisteniu získate celoročné cestovné poistenie pre poisteného do veku 18. rokov za 1 EUR.5

Viac informácií nájdete TU.

Allianz

Poisťovňa Allianz ponúka detské investičné životné poistenie pod názvom Moja Farbička. Je možné ho uzatvoriť pre deti do veku 25 rokov. Keďže ide o investičné poistenie, okrem poistenia sú súčasťou mesačného poplatku aj investície. Na výber je 8 rôznych fondov, medzi nimi napríklad dlhopisový fond, zmiešaný fond či akciový fond Európa.

Moja Farbička od Allianz ponúka 12 pripoistení pre deti. Dospelí príbuzní pridaní k životnému poisteniu dieťaťa si môžu vybrať z 9 pripoistení.6

Viac informácií nájdete TU.

Metlife

MetLife poskytuje životné poistenie pre deti v produkte KAMARÁT a má investičný charakter. Možno ho uzatvoriť na dobu 10, 15 alebo 20 rokov, alebo do veku dieťaťa 100 rokov.
Je zamerané na krytie úmrtia rodiča a investovanie pre dieťa. Neponúka možnosť komplexného krytia.7

Viac informácií nájdete TU.

ČSOB

Aj ČSOB ponúka investičný typ životného poistenia pre deti, VARIO JUNIOR. Je určené deťom vo veku od 2 týždňov do 13 rokov. Cena sa odvíja od vybraných pripoistení a začína na sume 15 EUR/mesiac.

Zaujímavé sú aj ponúkané asistenčné služby, ktoré ČSOB poskytuje k poisteniu za menší poplatok. Medifón zabezpečuje napríklad lekára na telefóne či informácie o pohotovostných službách vo vašom okolí. Za 2,25 EUR/mesiac získate túto službu rozšírenú o návštevu lekára v domácnosti, osobnú návštevu zdravotnej sestry alebo možnosť vypracovania druhého lekárskeho názoru.8

Viac informácií nájdete TU.

Vybrať si správne životné poistenie je záväzok na niekoľko rokov. Stiahnite si môj nový bezplatný e-book a zistite, ako si vybrať medzi životnými poisteniami to najvhodnejšie.

Investičné poistenie v rámci životného poistenia – oplatí sa?

Ako ste si mohli všimnúť, mnohé poisťovne ponúkajú v rámci detského životného poistenia aj investičnú zložku. Tá môže na prvý pohľad znieť výhodne a lákavo – keďže v rámci životného poistenia získate aj možnosť investovania do podielových fondov. Takéto investovanie je však zaťažené zbytočnými poplatkami. Ak chcete deťom vytvárať kapitál, použite na to iné investičné produkty, s výberom ktorých vám viem pomôcť taktiež.

Ak hľadáte možnosti ako čo najvýhodnejšie investovať, neváhajte sa na mňa obrátiť.





FAQ – najčastejšie otázky, s ktorými sa v téme detského životného poistenia stretávam

Na záver sa pozrieme na niekoľko otázok o detskom životnom poistení, s ktorými sa v praxi stretávam najčastejšie.

V akom veku je vhodné poistiť dieťa?

Na poistenie dieťaťa neexistuje žiadne magické číslo. Vo všeobecnosti odporúčam poistiť dieťa čo najskôr, ako je to možné. Samozrejme, stále platí zásada, že poistenie rodiča by malo byť prioritou.

Prečo deťom nepoisťovať menej dôležité riziká typu zlomená ruka, bolestné a pod?

Zlomená ruka či dávka pri liečení úrazu sú riziká, ktorých výskyt výrazne neohrozí rodinný rozpočet. Čo je však horšie, tieto riziká výrazne navyšujú poistné, keďže stoja nepomerne viac ako vážne riziká.

Prečo sa neoplatí deťom šetriť v životnej poistke?

Životná poistka má slúžiť na ochranu v prípade nepredvídateľných zdravotných komplikácií. Na investovanie slúžia zasa iné produkty. Investovanie alebo sporenie cez poistenie je nielenže zaťažené vyššími poplatkami, navyše nie je dostatočne flexibilné (nemôžete si vybrať kedy, koľko a kam investujete a nemôžete si ani kedykoľvek vybrať peniaze). Nezabúdajme aj na to, že zisk zo životnej poistky sa zdaňuje vždy, pričom niektoré investičné produkty mimo poisťovne sú od dane oslobodené.

Prečo nie je vhodné riešiť poistenie detí v poisťovni bez poradcu?

Ak prídete do poisťovne, tá vám poskytne to najlepšie možné poistenie, ktoré vám vie ponúknuť. Poradca vám ale urobí prehľad z ponúk viacerých poisťovní. Viete si teda porovnať ponuky rôznych inštitúcií, ich podmienky aj ceny a vybrať si to, čo je na trhu pre vás najlepšie.

Je lepšie mať poistené dieťa v rodinnej poistke alebo v samostatnom poistení pre deti?

Pri väčšine bežných životných poistiek môžete poistiť i dieťa. Takéto poistky obsahujú všetko podstatné, čo dieťa potrebuje. Mať deti poistené v rámci životného poistenia rodičov je často nielen jednoduchšie, prehľadnejšie, ale aj ekonomickejšie riešenie, keďže poisťovne na skupinové poistenia poskytujú výrazné zľavy.

Každá z poistiek má svoje plusy a mínusy a výber tej najvhodnejšej závisí od vašich požiadaviek a potrieb. Ak potrebujete poradiť, oslovte finančného poradcu alebo napíšte priamo mne.

Chcete poradiť s poistením?
NAPÍŠTE MI.

Zdroje:

1. Detské životné poistenie od UNIQA
2. Detské poistenie Kooperativa
3. Detské poistenie Generali
4. Detské poistenie Union
5. Detské poistenie Komunálna poisťovňa
6. Detské poistenie Allianz
7. Detské poistenie MetLife
8. Detské poistenie ČSOB

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221