Ako správne nastaviť poistenie pre deti?

Ako správne nastaviť poistenie pre deti?
Rodičia majú svoje deti najradšej na svete. Urobia pre nich čokoľvek. Tento fakt často zneužívajú poisťováci a finanční sprostredkovatelia a predávajú rodičom často nezmyselné poistenia. Toto si určite prečítajte ešte pred tým, ako sa rozhodnete podpísať poistnú zmluvu. Chcem poradiť

Poistite hlavne seba, ale myslite aj na dieťa

Pri poistení platí zásada, že by mal byť poistený ten, kto prináša peniaze do rodinného rozpočtu. Dieťa nezarába peniaze, ale zarába ich rodič. Je dôležité, aby boli kvalitne poistení rodičia a samozrejme je ideálne ak sú kvalitne poistené aj deti.

Aj dobre nastavené poistenie detí má svoj význam. Ak rodič zostane doma s dieťaťom, tak nemôže ísť do práce a zníži sa príjem do rodinného rozpočtu. Naopak náklady rodiny zostávajú a častokrát aj stúpnu o výdavky na liečenie. Náhrada príjmu od štátu pri starostlivosti o dieťa počas dlhotrvajúcej choroby, úrazu alebo trvalej starostlivosti pri vážnych zdravotných stavoch je veľmi nízka. Na tomto mieste nebudem dopodrobna rozoberať sociálny systém v SR. Nespoliehajte sa na pomoc od štátu! V prípade potreby využitia sociálneho systému, by ste mohli zostať sklamaný. Práve preto je komerčné poistenie dôležité aj v prípade detí.

Čo poistiť a čo radšej nie

Nie je však poistenia ako poistenie. Častokrát sa stretávam s tým, že rodičia platia deťom úplne nezmyselné poistky, ktoré stoja veľa peňazí a dokopy nič neriešia. Ak ste sa rozhodli svojim deťom platiť životné poistenie, tak dbajte na jeho kvalitné nastavenie.

Najdôležitejšie je krytie na tie poistné riziká, ktoré spôsobujú dlhodobé a trvalé zdravotné následky ako sú kritické ochorenia, trvalé následky po úraze a dlhodobá PN.

Vtedy si starostlivosť o dieťa vyžiada dlhodobý výpadok príjmu rodiča. Preto výšky poistných súm vždy prispôsobte možnej strate príjmu, ktoré by v takejto situácii hrozili. Viac o nastavení poistenia píšem v článku "Ako si efektívne nastaviť životné poistenie" alebo ešte tu nájdete komplexnejší prehľad k téme životné poistenie.

Drobnosti typu zlomená ruka a týždňová PN je podľa môjho názoru zbytočným vyhadzovaním peňazí. Tieto poistné riziká stoja veľa peňazí a nie sú nevyhnutnosťou. Tieto veci je oveľa efektívnejšie riešiť vlastnou rezervou, ktorá navyše zarába peniaze Vám.

Krytie pre prípad smrti u detí ani nekomentujem. To mi už príde ako úplná morbidita. Ja to považujem to za zbytočnosť, ktorá v poistení pre dieťa nemá svoje miesto.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Špeciálne detské životné poistenia

Poisťovne pre deti vymýšľajú rôzne špecializované produkty. Ja som pri týchto produktoch vždy opatrný. Niektoré z nich vnímam len ako nástroj na vyťahovanie peňazí od rodičov, ale nájdu sa medzi nimi aj poistenia, ktoré sú pri správnom nastavení použiteľné pre poistenie detí.

Poisťovne si zaplatia veľkolepý marketing, ktorý z priemerného poistenia spraví najlepší produkt na svete pre Vaše dieťa. Som možno až prehnane kritický, ale vysvetlím aj dôvod.

U nás doma väčšinu bežných nákupov robí moja manželka. Ale raz za čas, sa vyberiem do obchodu aj ja. Ak nemám čas spraviť nákup ovocia a zeleniny na tržnici, tak idem do supermarketu. Marketing supermarketu je veľmi podobný niektorým poisťovniam.

Pri zelenine a ovocí mnohé supermarkety vymysleli stratégiu, že nám budú predávať tieto potraviny zabalené po viac kusoch. Bežne v praxi to znamená, že v 1 sieťke si musím kúpiť 5 dobrých cibúľ, 1 naklíčenú, 1 nahnitú a 1 plesnivú. Niekedy nemám na výber a kúpim si sieťku, kde si zaplatím aj za to, čo mi je na nič.

Marketing niektorých poisťovní je pri detských poistkách veľmi podobný a nielen pri detských. Poisťovne nás nútia kúpiť si aj to, čo vôbec nepotrebujeme. Vždy však máte možnosť vybrať si taký produkt, kde zaplatíte len za to, čo si sami do detského poistenia vyberiete a čo naozaj potrebujete.

Dieťa poistené v zmluve rodičov

Do poistenia by ste mali platiť len toľko, koľko je nevyhnutné a pritom by ste mali byť kvalitne poistený. Ideálne je, ak na jednej zmluve sú poistení rodičia aj so svojimi deťmi. Finančne to vo väčšine prípadoch vychádza najlepšie. No neumožňuje to každá poisťovňa.

Cez poistenie deťom radšej nešetrite

Šetriť deťom cez poistenie je na Slovensku pomerne obľúbené. Robí to skoro každý a tak nás naučili poisťovne. Neznamená to však, že je to aj výhodné. Niekedy iná možnosť nebola, lebo ak ste chceli dieťa poistiť, tak ste museli zobrať poistku aj s povinnou šetriacou zložkou.

Dnešná doba ponúka úplne iné možnosti. Dieťa môžete poistiť aj bez toho, aby ste do poistenia povinne šetrili (nie v každej poisťovni) a v ideálnom prípade si ho poistíte vo svoje poistke ako rodič. Ak ste sa už pre šetrenie cez životné poistenie rozhodli, tak sporte len časť a zvyšok cez vhodnejšie šetriace produkty.

Na investovanie odporúčam použiť kvalitné investičné programy, ktoré investujú bez účasti poisťovne a bez zbytočných poplatkov. Je tam transparentná poplatková štruktúra a vždy presne viete za čo platíte, aký máte výnos a koľko ste už pre svoje dieťa našetrili.


Zaujíma Vás ako si môžete kvalitne nastaviť životné poistenie a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Chcete poradiť s poistením?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221