Stavebné sporenie 2019 – koľko musíte vložiť na plnú štátnu prémiu?

Stavebné sporenie 2019 – koľko musíte vložiť na plnú štátnu prémiu?
Máte stavebné sporenie? Koľko musíte vložiť do konca roka, aby ste dostali plnú štátnu prémiu v roku 2019? V článku nájdete informácie, koľko musíte vložiť, aká je výška štátnej prémie a kto má na ňu nárok. Okrem toho tam nájdete ukážku investícií, kde môžete zarobiť podstatne viac ako v stavebnom sporení. Chcem poradiť

Výška štátnej prémie v roku 2019

Aktuálne je štátna prémia vo výške 2,5% z ročného vkladu na stavebné sporenie. Horná hranica je vo výške 70 €. Viac na jednu osobu nie je možné získať. Navyše štátnu prémiu na stavebnom sporení nezíska automaticky každý. O niečo nižšie nájdete podmienky, ktoré musíte splniť na jej získanie.

Koľko musíte vložiť na stavebné sporenie v roku 2019, aby ste získali plnú štátnu prémiu

Získanie štátnej prémie v plnej výške je podmienené uskutočnením vkladu, ktorý nie je reálny pre všetkých sporiteľov.

Minimálny vklad na stavebné sporenie v roku 2019, aby ste získali plnú štátnu prémiu je 2.800 €. Navyše platí, že nestačí, ak peniaze vložíte len na konci roka. Ak vložíte peniaze až v druhom polroku, tak získate len polovicu štátnej prémie.

Na celú štátnu prémiu si môžu siahnuť iba tí, ktorí vkladali peniaze na stavebné sporenie aj v prvom polroku 2019 a vložili tam minimálne 2.800 €.

Na štátnu prémiu nemá nárok každý – aké sú podmienky na získanie štátnej prémie v roku 2019

Štátna prémia v stavebnom sporení nie je úplne pre každého. Okrem toho, že na plnú prémiu je potrebné vložiť podstatne vyššiu sumu, ako tomu bolo v minulosti, tak zmeny v stavebnom sporení priniesli ešte jednu novinku.

Nárok na štátnu prémiu máte len vtedy, ak je váš príjem do 1,3 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Ak zarábate viac, tak na vaše stavebné sporenie v roku 2019 nebude pripísaná žiadna štátna prémia.

Je to zvláštne, keďže na plnú prémiu je potrebné vložiť vysokú sumu, ale zároveň nemôžete zarábať príliš veľa.

Mnohí ľudia, ktorí na štátnu prémiu majú nárok, ju nezískajú v plnej výške, lebo nevedia spraviť vklad 2.800 € ročne.

Naopak ľudia, ktorí nemajú problém vložiť 2.800 €, zase nemajú nárok na získanie štátnej prémie, lebo zarábajú veľa.

Je to paradox, ale je to tak. Aj preto častokrát ľudia siahajú po iných produktoch, kde môžu získať viac ako ponúka aktuálne stavebné sporenie.

Ak máte záujem o investovanie s vyšším výnosom ako v stavebnom sporení, tak rovno môžete KLIKNÚŤ SEM>>>

Kde môžete zarobiť viac ako v stavebnom sporení?

Základný úrok v stavebnom sporení, ak si uzatvárate novú zmluvu, je vo výške len 1 až 1,5% p.a. A to je ešte pred zdanením a pred zohľadnením poplatkov. Takže žiadna sláva to nie je.

Ak si to porovnám s investíciami do podielových fondov, tak stavebné sporenie je hlavne o istote nízkeho výnosu. Podielové fondy bez garancie ponúkajú ďaleko vyšší výnos ako stavebné sporenie.

Na obrázkoch nižšie si môžete pozrieť ako vyzerá výnos v podielových fondoch a náhľad na reálne výpisy investičných účtov.

Pôjdem postupne.

Prvá ukážka je realitný fond od spoločnosti Prvá penzijná. Tento fond má potenciál prinášať výnos niečo málo nad 2,5% p.a.

Vzhľadom k tomu, že ide o špeciálny fond nehnuteľností, kde je iný spôsob oceňovania ako pri klasických podielových fondoch, tak sú tam len minimálne výkyvy a dlhodobo pomerne stabilný výnos.


Zdroj: www.penzijna.sk

Toto je zase reálny výpis konzervatívnej investície, kde je zobrazený kumulatívny výnos pri každom podielovom fonde. Začiatok investície je necelé 2 roky dozadu a väčšina peňazí bola zainvestovaná až cca pred rokom.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Niektoré fondy zarobili viac a niektoré menej. Nejde o fondy, ktoré môžu dosiahnuť extrémne vysoké výnosy. Sú pomerne konzervatívne. Aj napriek tomu majú šancu pri prijateľnom riziku dosiahnuť vyšší výnos ako stavebné sporenie.

Ďalšia ukážka je akciové portfólio podielových fondov, ktorého odporúčaný minimálny horizont prekračuje viazanosť stavebného sporenia. Ale aj napriek tomu ho tu dám na ukážku, nakoľko sa často stretávam s tým, že si ľudia v stavebnom sporení šetria peniaze aj viac ako 10 rokov, čo je viac ako odporúčaný investičný horizont pre väčšinu akciových fondov.

Tento účet bol otvorený v roku 2018 a aj napriek tomu, že ide o pravidelné investovanie na pomerne mladom účte, tak kumulatívny výnos je celkom zaujímavý.

Posledná ukážka je konzervatívne portfólio program pravidelného investovania Rytmus od spoločnosti Amundi. Aj keď ide o konzervatívne portfólio, tak jeho výnos dlhodobo prekračuje akékoľvek stavebné sporenie. Je to výpis sporenia, ktoré reálne trvá už 13 rokov.

Amundi Rytmus

Chcete zhodnotiť svoje peniaze viac ako v stavebnom sporení?

Stavebné sporenie môže byť súčasťou finančnej rezervy, ak dáva zmysel a zapadá do celkového konceptu. Nie je vhodné pre každého. Pre mnohých ľudí je stavebné sporenie nevýhodné a v dnešnej dobe nemá zmysel.

Svoje peniaze môžete zhodnotiť lepšie ako je výnos, ktorý ponúka stavebné sporenie. Platí to hlavne vtedy, ak môžete peniaze investovať dlhodobo. Musíte však opustiť bankové produkty a stavebné sporenie.


Chcete nastaviť investičné portfólio na mieru a netrúfate si na to sami? Pokojne mi napíšte a môžem vám s tým pomôcť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221