Štátny príspevok pre mladých od 1.10.2017 získa viac ľudí ako doteraz

Štátny príspevok pre mladých od 1.10.2017 získa viac ľudí ako doteraz
Štátny príspevok pre mladých získa od 1.10.2017 o niečo viac ľudí a to vďaka navýšeniu príjmovej hranice. Ak vám štátny príspevok len tesne nevychádzal, tak je možné, že od 1. októbra podmienky budete spĺňať. Chcem poradiť

Ako funguje štátny príspevok pre mladých do konca roka 2017

Základné pravidlá pri štátnom príspevku pre mladých upravuje zákon o bankách. Výšku štátneho príspevku určuje zákon o štátnom rozpočte.

To najzaujímavejšie na ňom je, že vďaka nemu môžete získať úrok nižší o 3% p.a. Od štátu získate zníženie úroku o 2% a o 1% vám zníži úrok banka. Toto zvýhodnenie si môžete uplatniť počas obdobia 5 rokov.

Teoreticky to znie celkom dobre. V praxi si však banky tento zákon prispôsobujú tomu, čo im vyhovuje. Mnohé banky vám najskôr úrok navýšia o 1% a potom vám dajú zľavu 1%.

Niektoré vám úročia istinu hypotéky už po odpočítaní štátneho príspevku a niektoré vám úročia istinu hypotéky ešte vyšším úrokom ako pri hypotéke bez štátneho príspevku pre mladých a následne vám príspevok refundujú.

Výsledkom môže byť zostatok istiny hypotéky vyšší aj o niekoľko tisíc € pri tom istom úroku. Naozaj nie je jedno, z ktorej banky si zoberiete hypotéku pre mladých.

A ešte 2 podstatné informácie. Štátny príspevok pre mladých sa vzťahuje na výšku hypotéky maximálne do 50.000 € a do 70% z hodnoty nehnuteľnosti, ktorá je predmetom zabezpečenia. A ešte tá druhá – štátny príspevok môžete mať len na 1 hypotéke.

Podmienky na získanie štátneho príspevku pre mladých od 1.10.2017

Od 1.10.2017 na získanie štátneho príspevku musíte splniť tieto 3 podmienky:

  • Máte vek do 35 rokov. Ak to poženieme do extrému, tak posledný termín, kedy môžete podať žiadosť o hypotéku, je deň vašich 35. narodenín.
  • Za predchádzajúci kalendárny rok (2016) môžete mať hrubý príjem maximálne 1.227,20 € mesačne a v prípade, že žiadate o úver dvaja (partneri, manželia), tak je hranica 2.544,40 €.
  • Účelom úveru môže byť nadobudnutie nehnuteľnosti, výstavba nehnuteľnosti alebo zmena/údržba/rekonštrukcia nehnuteľnosti určenej na bývanie (na LV musí byť byt alebo dom).

Za akých podmienok musíte vrátiť štátny príspevok?

O strate nároku na štátny príspevok pre mladých nerozhodujú banky, ale slovenské zákony. Tých prípadov, kedy ľudia prichádzajú o štátny príspevok až tak veľa nie je, ale dá sa s tým stretnúť už pomerne často.

Môže ísť o tieto situácie:

  • Splatíte hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých do 4 rokov od poskytnutia prvého poskytnutia príspevku. Je to najčastejší dôvod prečo ľudia prichádzajú o príspevok. Buď ide o refinancovanie hypotéky (bez informácií o strate príspevku) alebo o predaj bytu, kedy sa hypotéka splatí z peňazí kupujúceho.
  • Prevediete hypotéku na inú ako blízku osobu. O tom, kto je osoba blízka, pojednáva občiansky zákonník.
  • Nedodržíte účel hypotéky, na ktorú bol poskytnutý štátny príspevok pre mladých, resp. účel, na ktorý môže byť poskytnutá hypotéka s príspevkom (viď. odsek vyššie "Podmienky na získanie hypotéky so štátnym príspevkom od 1.10.2017").

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Štátny príspevok pre mladých neposkytujú všetky banky

Sú banky, ktoré poskytujú hypotekárne úvery podľa zákona o bankách a sú banky, ktoré takéto hypotéky neposkytujú. Aj napriek tomu, že ich produkty môže niesť názov hypotéka alebo úver na bývanie, tak ide o spotrebiteľské úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a pri nich štátny príspevok pre mladých nie je možné poskytnúť.

Toto sú banky, ktoré poskytujú štátny príspevok pre mladých:

  • Československá obchodná banka, a.s.,
  • OTP Banka Slovensko, a.s.,
  • Prima banka Slovensko, a.s.,
  • Slovenská sporiteľňa, a.s.,
  • Tatra banka, a.s.,
  • UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.,
  • VÚB, a.s.

Toto sú banky, ktoré príspevok neposkytujú:

  • mBank S.A.,
  • Oberbank,
  • Poštová banka, a.s.

Ako postupovať pri výbere hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých

Pri hypotéke so štátnym príspevkom pre mladých nie je vôbec jedno, z ktorej banky zoberiete hypotéku. Rozdiely sú obrovské a to nie len pri podmienkach, ktoré poskytujú, ale hlavne pri spôsobe úročenia istiny hypotéky, čo sa prejaví pri zostatku istiny hypotéky.

Pri rozhodovaní pomôže, ak si získate ponuky zo všetkých bánk, ktoré poskytujú hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých. Vďaka tomu budete mať v rukách vstupné údaje na dôkladné porovnanie a budete si mať z čoho vyberať.

Ďalším krokom môže byť porovnanie podmienok podľa vami zadaných kritérií. Do porovnania hypoték odporúčam zaradiť minimálne tieto veci:

  • výšku úroku,
  • mesačnú splátku,
  • spôsob úročenia istiny,
  • zostatok istiny po 5. roku,
  • poplatky súvisiace s hypotékou.

V prípade, že máte výber hypotéky pre mladých ešte pred sebou a chcete sa uistiť, že si vyberiete naozaj to najlepšie a nemáte dosť času, aby ste obehali všetky banky, tak môžete osloviť finančného sprostredkovateľa.

Pomôže vám s vypracovaním ponúk, porovnaním hypoték pre mladých a výberom podľa vami zadaných kritérií. Okrem toho vám môže vybaviť výnimky navyše, vďaka ktorým na hypotéke pre mladých ušetríte ešte viac.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221