Prevezmite kontrolu nad svojimi peniazmi

Prevezmite kontrolu nad svojimi peniazmi
To, že dokážete veľa zarobiť, nestačí na to, aby ste boli finančne v pohode. Fakt, že zarobíte veľa peňazí, je síce výborným predpokladom k tomu, aby ste mohli budovať svoj majetok a taktiež svoje finančné zdravie, ale nestačí. Chcem poradiť

Dvaja rôzni ľudia s úplne rovnakým príjmom, zázemím a rodinnou situáciou môžu mať absolútne odlišnú finančnú situáciu. Inými slovami, sú rôzne bohatí. Omnoho dôležitejšie ako to, koľko zarobíte, totiž je, ako dokážete hospodáriť a koľko peňazí viete z vášho príjmu pravidelne ušetriť.

Zoberme si dva príklady: Rasťa Rozhadzovačného a Šimona Šetrného.

Rasťo zarobí 2 000 eur mesačne, ale dlhodobo míňa viac ako 2 000 eur. Dostáva sa tak do špirály dlhov, ktorá veľmi pravdepodobne skončí jeho osobným bankrotom. Pritom sa mohol Rasťo navonok javiť ako bohatý. Mal nové auto, chodil v značkovom oblečení a rád si doprial jedlo či drinky v drahých podnikoch.

Na druhej strane je Šimon, ktorý taktiež zarobí 2 000 eur. Neminie však všetko a každý mesiac si nejakú sumu odloží. Má tak úplne odlišnú situáciu. Ak si Šimon vie svoje úspory uložiť tak, aby boli primerane zhodnocované, je schopný si za niekoľko rokov vybudovať celkom slušné bohatstvo na to, aby si vedel začať plniť svoje sny a žiť život spokojne a bez finančného stresu. Ak sa mu napríklad podarí dlhodobo sporiť sumu 400 eur mesačne, pri priemernom 6% zhodnotení svojich úspor ročne bude mať nasporenú čiastku 

  • 65.879 eur za desať rokov sporenia,
  • 185.740 eur za dvadsať rokov sporenia,
  • 403.815 eur za tridsať rokov sporenia a 
  • 800.579 eur za 40 rokov sporenia.

Čo je teda prvým predpokladom k dobrému finančnému zdraviu? Základom úspešného hospodárenia je:
„Vaše príjmy musia byť pravidelne vyššie ako vaše výdavky.“

Na to, aby ste tento cieľ dosiahli, je potrebné:

Máte záujem o pomoc s optimalizáciou svojich financií? Neváhajte ma kontaktovať telefonicky, emailom alebo cez formulár nižšie a môžeme sa na to spoločne pozrieť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jana Volná, PhD. - expertnafinancie.sk

Mgr. Jana Volná, PhD.

Som lektorkou a programovou riaditeľkou Inštitútu Finančného Zdravia (www.ifz.sk), kde mám na starosti program Finančný Fitnes a workshopy na rôzne témy, napríklad dôchodkový systém na Slovensku či budovanie finančnej nezávislosti. V spolupráci so spoločnosťou Swiss Life Select Slovensko sa ako finančný kouč taktiež špecializujem na pomoc s osobnými financiami svojich klientov. Ponúkam služby finančného plánovania na mieru klientovi ako aj následnú realizáciu plánu (finančné sprostredkovanie). Riešim komplexnú správu majetku klientov s hlavným zámerom tvorby a rastu majetku. Svojim klientom taktiež pomáham platiť menej za finančné produkty. Zastrešujem všetky oblasti osobných financií: úvery, ochrana pred rizikami / poistenie, sporenie, investovanie a dôchodky.

jana.volna@swisslifeselect.sk    0948 020 126