Koľko zarobili fondy v druhom pilieri v roku 2018?

Koľko zarobili fondy v druhom pilieri v roku 2018?
Druhý pilier má za sebou 14 rokov existencie. Dôchodkové spoločnosti spravujú už viac ako 8 miliárd €. Aké výnosy dosiahli fondy v DSS v roku 2018? A ako sa im darí od ich začiatku? Prečo väčšina ľudí sporí v najmenej zarábajúcich dôchodkových fondoch? Chcem poradiť

Koľko zarobili dôchodkové fondy v druhom pilieri v roku 2018?

Minulý rok sa niesol v znamení poklesov. Je to jeden z mála rokov od vzniku 2. piliera, kde dôchodkové fondy výraznejšie poklesli. Nebudem o tom veľa písať. Pozrite si čísla nižšie.

dôchodkový fond typ fondu výnos za rok 2018
AEGON, Solid dlhopisový +0,14%
Allianz, Garant dlhopisový +0,12%
AXA, Dlhopisový dlhopisový -0,22%
NN, Tradícia dlhopisový -0,60%
VÚB Generali, Klasik dlhopisový -1,61%
AXA, Akciový akciový -2,42%
DSS Poštovej banky, Stabilita dlhopisový -3,31%
NN, Harmónia zmiešaný -3,49%
AEGON, Vital akciový -4,36%
VÚB Generali, Mix zmiešaný -4,39%
NN, Dynamika akciový -4,52%
VÚB Generali, Profit akciový -5,02%
VÚB Generali, Index indexový -5,38%
DSS Poštovej banky, Perspektíva indexový -5,44%
Allianz, Progres akciový -5,51%
AEGON, Index indexový -6,15%
AXA, Indexový indexový -6,16%
DSS Poštovej banky, Prosperita akciový -11,84%
NN, Index indexový -12,61%

Zdroj: druhypilier.sme.sk (údaje k 31.12.2018)

Aj napriek tomu, že minulý rok priniesol v drvivej väčšine fondov negatívne zhodnotenie, tak vždy je podstatnejšie to, koľko zarábajú dôchodkové fondy dlhodobo.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ako sa darí dôchodkovým fondom v druhom pilieri od ich vzniku?

Fondy DSS som zámerne rozdelil podľa typu na dlhopisové, zmiešané, akciové a indexové. Verím tomu, že to bude prehľadnejšie. V každom obrázku je porovnanie s infláciou, aby bolo zrejmé, ktoré fondy dokážu zarobiť viac ako je inflácia a ktoré zarábali menej.

Dlhopisové fondy DSS

Zdroj: druhypilier.sme.sk

Zmiešané fondy DSS


Zdroj: druhypilier.sme.sk

Akciové fondy DSS


Zdroj: druhypilier.sme.sk

Indexové fondy DSS

Zdroj: druhypilier.sme.sk

Väčšina ľudí v druhom pilieri je v najmenej zarábajúcich dôchodkových fondoch

Prečo je tomu tak? Môže byť za tým automatický presun úspor ľudí v druhom pilieri do garantovaných fondov (dlhopisové fondy), ktoré zabezpečila zmena zákona.

Môže byť za tým aj nezáujem ľudí o svoje dôchodkové úspory, pretože väčšina ľudí ignorovala listy, ktoré hovorili o tom, že ak chcú zostať v inom ako garantovanom fonde, tak musia poslať naspäť návratku do svojej DSS.

Dokonca ani ľudia, ktorí sú celý čas v akciových fondoch, nevyužili naplno ich potenciál. Akciové fondy sa správali akciové až od roku 2014. Dovtedy investovali veľmi konzervatívne, pretože im to umožňoval zákon a nemali veľkú motiváciu dosahovať výnosy. Mali iba motiváciu príliš neprerobiť.

A môže byť za tým aj nedostatok informácií ako druhý pilier funguje a prečo nie je jedno, v ktorom dôchodkovom fonde sa nachádzajú.

Toto je výsledok. Väčšina ľudí je v garantovaných dlhopisových fondoch, ktoré zarábajú najmenej. Je to zreteľné podľa obrázku nižšie.


Zdroj: druhypilier.sme.sk

A takto vyzerá rozdelenie majetku v jednotlivých dôchodkových správcovských spoločnostiach. Väčšinu trhu si rozdelili 3 spoločnosti – Allianz, Axa a VÚB Generali.


Zdroj: druhypilier.sme.sk

Nie je jedno, v ktorých fondoch v druhom pilieri máte svoje úspory

Investovanie v druhom pilieri je dlhodobý proces. Ak nedôjde k zmenám, tak sa k peniazom dostanete až v dôchodkovom veku po nástupe na dôchodok z prvého piliera. Väčšina sporiteľov má pred sebou ešte pomerne dlhý investičný horizont.

Ak je priemerný vek sporiteľa v 2. pilieri 40 rokov , tak investičný horizont v priemere presahuje 20 rokov.

Ak sa na to pozrieme takto ako na dlhodobé investovanie, tak najviac zarábajú indexové a akciové fondy (aj keď akciové fondy kvôli legislatíve v minulosti vôbec neinvestovali ako akciové fondy).

O tom AKO SI NASTAVIŤ DRUHÝ PILIER, píšem v článku Ako si vybrať a nastaviť fondy v druhom pilieri?

Neznamená to však, že každý má mať automaticky všetky peniaze v indexových fondoch. Mala by tam byť určite podstatne vyššia časť, ale určite nie všetko.

To, ako by ste si mali nastaviť fondy v druhom pilieri, závisí hlavne od vášho veku. Čím ste mladší, tým viac dáva zmysel, aby ste investovali do indexových alebo akciových fondov.

Ak máte 52 rokov a viac, tak sa vás týkajú už aj zákonné limity, koľko peňazí musíte mať v garantovaných fondoch a keď zmenu nespravíte vy, tak ju za vás musí spraviť DSS.

Druhý pilier sám o sebe dobrý dôchodok nerieši

Druhý pilier nie je všeliek. Nie je zárukou toho, že budete mať automaticky dobrý dôchodok. Každopádne dáva veľký zmysel investovať peniaze na dôchodok mimo druhého piliera.

Nielen, že vám môže pomôcť vylepšiť si život na dôchodku, ale okrem toho máte prístup k peniazom aj pred nástupom na dôchodok.

Ak by ste investovali 50 € mesačne počas 30 rokov, tak na konci máte pred zdanením pri zhodnotení 6% p.a. viac ako 50.000 €.

Zdroj: poradenský softvér FinPlan

Ak budete investovať 2 x viac, tak budete mať aj na konci 2 x viac. Ak naopak všetky peniaze miniete, tak na konci nebudete mať nič. Je to vaša voľba koľko budete investovať a kedy začnete.

Potrebujete poradiť?

  • Zarába váš fond v druhom pilieri málo? Chcete si prekonzultovať nastavenie svojho druhého piliera?
  • Máte záujem o pravidelné investovanie na dôchodok a chcete pomôcť s výberom a nastavením vhodného investičného produktu?

Keď chcete poradiť, tak kontaktujte svoho finančného sprostredkovateľa. Verím tomu, že nájdete vhodné riešenie.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221