Kde investujú finanční poradcovia a čo odporúčajú svojim klientom?

Kde investujú finanční poradcovia a čo odporúčajú svojim klientom?
Ako finančný sprostredkovateľ pracujem už viac ako 16 rokov. ETF a podielové fondy používam pri svojej práci takmer každý deň nielen u klientov, ale aj pri mojich vlastných investíciách. Môžu moje investície do podielových fondov ovplyvniť aj peniaze mojich klientov? V čom sa líšia a v čom sú rovnaké? Chcem poradiť

V tomto článku, aj napriek množnému číslu v názve, odkryjem v prvom rade svoje vlastné karty. Prinášam v ňom aj svoj subjektívny pohľad na možné prepojenie osobných skúseností finančných sprostredkovateľov a preferencií u ich klientov.

Verím tomu, že každý finančný sprostredkovateľ čiastočne prenáša svoje finančné návyky a skúsenosti do svojej práce. Ak chcem niekomu poradiť, tak musím vedieť poradiť najskôr sebe. Keď sa darí mne, tak je veľká šanca, že sa bude dariť aj ľudom, ktorí využívajú moje služby.

Občas sa ma ľudia pýtajú na to, aké investície odporúčam klientom, ale aj do akých fondov investujem aj ja osobne. V minulosti som už časť portfólia zverejnil v rôznych článkoch na tomto webe. Teraz to môžem aktualizovať.

Svoje investície do podielových fondov mám rozdelené na 2 časti. Investície na dlhodobé pravidelné investovanie (tých je väčšina) a jednorazové investície.


Stiahnite si zdarma E-BOOK:
 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Moje pravidelné investície do ETF a podielových fondov

Pravidelné investície do ETF fondov tvoria väčšinu mojich investícii na dlhšie obdobie. Na investovanie používam manažované cieľové účty na platforme od European Investment Centre, o.c.p., a.s. (ďalej len EIC) a z minulosti mám ešte stále program Rytmus od Amundi (ex. Pioneer Investments).

Toto je výpis jedného z viacerých účtov, ktoré mám v EIC, kde investujem pravidelne do ETF fondov. Väčšinu peňazí investujem do ETF. Využívam ich kvôli nižším poplatkom a daňovému zvýhodneniu, keďže z nich nemusím platiť daň zo zisku po 1 roku.

Na obrázku nižšie je zase jeden z dvoch účtov pravidelného investovania v programe Rytmus od Amundi. Áno, je to presne ten program, ktorý mnohí poradcovia zatracujú kvôli aktívne manažovaným drahým podielovým fondom. Mňa ako klienta, zaujíma výnos, ktorý tam dosahujem a s tým som spokojný. 11,25% p.a. od vzniku účtu je pre mňa viac, ako som čakal na začiatku.

Ako sú na tom moje jednorazové investície

Priznám sa, že pri pravidelnom investovaní využívam know-how spoločnosti Swiss Life Select Slovensko, s ktorou spolupracujem ako poradca a investíciu si nastavujem podľa odporúčaní firmy.

Pri niektorých jednorazových investíciách som ale v minulosti trošku experimentoval. Tu je ukážka jedného z investičných účtov, ktoré nie je nastavené podľa odporúčaní Swiss Life Select. Sú to z časti trochu špekulatívne investície, ktoré nesú vyššie riziko a nemusia priniesť vyšší výnos.

Na margo toho musím dodať, že portfóliá odporúčané mojou materskou spoločnosťou Swiss Life prinášajú vyššie výnosy pri nižšom riziku.

Ale viete ako to je. Človeku to niekedy nedá, aby si nevyskúšal trošku sa s tým pohrať. No to je aj môj prípad. Núti ma to sledovať dianie na trhu a zbierať skúseností na vlastnej koži, ktoré mi pomáhajú byť lepším poradcom aj pri mojich klientoch.

Aké výsledky dosahujú investície mojich klientov

Je pravdou, že experimenty robím na svojich účtoch. U ľudí, ktorí využívajú moje služby, nerobím krátkodobé špekulatívne investície do ETF alebo podielových fondov. Väčšinou ide o jednorazové investície na obdobie dlhšie ako 5 rokov a dlhodobé pravidelné investovanie.

Aké priebežné výsledky dosahujú klienti na niektorých účtoch, si môžete pozrieť na obrázkoch nižšie.

Sú tam rôzne investície. Väčšina je v akciových portfóliách v ETF fondoch, ale sú tam aj také, ktoré sme investovali do podielových fondov a aj napriek tomu sú tam veľmi slušné priebežné zisky. Najmenej investícií máme z minulosti v konzervatívnych investíciách.

Na úvod ukážka jednorazovej investície do podielových fondov, kde 2 z nich prekračujú kumulatívny výnos 100% a jeden dokonca až 300%. Vyzerá to možno neuveriteľne, ale je to realita.

Tá ďalšia investícia trvá pomerne krátko, ale aj napriek tomu, je tam slušný priebežný zisk. Dôvodom je nákup v čase poklesu na trhu v roku 2020.

Tento tretí účet je investícia do ETF fondov tiež v čase poklesu na trhu v roku 2020. Nie je svätým pravidlom, že dobré sú iba ETF fondy. Tie predtým, ETF fondy neboli a aj napriek tomu je tam porovnateľný priebežný zisk ako pri ETF, ktoré môžete vidieť na obrázku nižšie. Áno, viem, že porovnavám jablká s hruškami, ale chcem demonštrovať to, že pri správnom výbere dokážu zarobiť ako ETF tak aj podielové fondy.

Tento posledný účet je program Rytmus od Amundi. Je to konzervatívne porfólio, kde dve tretiny tvoria dlhopisové investície. Tento účet som klientovi zakladal ešte v roku 2007. Aj napriek veľkému podielu dlhopisov je na tomto účte primerný výnos od vzniku 4,52% p.a. a celkový priebežný zisk viac ako 38.600 EUR. Čas robí naozaj svoje.

Čo majú spoločné a v čom sa líšia moje vlastné investície a investície klientov

Niekedy som používal rozdielny prístup ku mojim krátkodobým jednorazovým investíciám. Robil som to len u seba, kde som ochotný podstúpiť vyššie riziko. Odmenou bol občas, ale nie vždy, vyšší výnos a hlavne skúsenosť, ktorú využívam pri investovaní do podielových fondov a ETF fondov u mojich klientov doteraz.

Na investovanie používam u seba a taktiež aj u svojich klientov hlavne kvalitné ETF fondy a podielové fondy od svetových správcov. Kombinujem ich s preverenými stratégiami investovania ako pri jednorazových investíciách takisto aj pravidelnom investovaní. To je to, čo majú tieto investície spoločné.

Sprostredkovatelia, ktorí investujú aj svoje vlastné peniaze, majú veľkú výhodu. Vodu kážu a vodu pijú. Do veľkej miery ich vlastné investičné portfóliá budú kopírovať to, čo radia svojim klientom, resp. naopak.

A práve preto je dobré, ak sa ľudia majú možnosť otvorene porozprávať so svojimi poradcami o tom, do akých fondov investujú oni sami, aké princípy pri tom používajú a aké majú výsledky. Veľa im to napovie o tom, ako môže dopadnúť aj ich vlastná investícia navrhnutá poradcom.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221