Čo prináša Swiss Life Select na slovenský poradenský trh?

Čo prináša Swiss Life Select na slovenský poradenský trh?
Švajčiarska značka Swiss Life je na našom trhu od septembra 2020. Po akvizícii spoločnosti Fincentrum a.s. došlo k rebrandingu a zmene názvu na Swiss Life Select Slovensko a.s. Čo sa skrýva za touto značkou a čo prináša pre slovenský trh? V tomto článku ponúkam nielen fakty, ale aj môj pohľad a skúsenosti so značkou Swiss Life. Chcem poradiť

Mojím zámerom je podať ucelený pohľad. Vzhľadom na rozsah článku som ho rozdelil na niekoľko časti a cez odkazy nižšie sa môžete preklikať do tých častí, ktoré vás najviac zaujímajú.

Základné fakty o skupine Swiss Life

Divízie Swiss Life v Európe a vo svete

Swiss Life Select Slovensko

Práca a kariéra vo Swiss Life

Výhody pre finančných poradcov

Výhody pre klientov Swiss Life Select

Moje skúsenosti so Swiss Life

Základné fakty o skupine Swiss Life

Skupina Swiss Life nie je žiadnym nováčikom na trhu. Vznikla v roku 1857 vo Švajčiarsku. Väčšinu svojich aktivít má v Európe. Momentálne pôsobí v krajinách Švajčiarsko, Francúzsko, Nemecko, Veľká Británia, Luxembursko, Lichtenštajnsko, Rakúsko, Česko a Slovensko.

Vo Swiss Life pracuje 9.300 zamestnancov, približne 14.000 finančných poradcov (sprostredkovateľov). Niekoľko desiatok z nich je súčasťou môjho tímu. Skupina poskytuje služby 4 miliónom klientom prevažne v západnej Európe. Tieto čísla platili ku koncu roka 2019 a v čase sa môžu meniť.

Hlavnou doménou Swiss Life je správa aktív bonitným klientom. V čase písania tohto článku spravuje finančný majetok klientov v objeme približne 231 miliárd €. Je to obrovská suma. Len pre porovnanie – rozpočet SR je menej ako 40 miliárd €.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Silu a stabilitu spoločnosti zvýrazňuje rating od Standard & Poor's, ktorý aj napriek kríze v roku 2020 zostáva na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

Akcie Swiss Life Holding sú obchodované na burze v Zürichu a sú súčasťou hlavného akciového indexu Swiss Leader Index, v ktorom je 20 najväčších spoločností obchodovaných na švajčiarskych burzách.

Okrem toho je súčasťou MSCI World Index, kde sú zastúpené najväčšie spoločnosti z celého sveta a môžete ich nájsť aj v ďalších akciových indexoch, napr. STOXX Global Ageing Population Index.

Divízie Swiss Life v Európe

Swiss Life u nás pôsobí ako Swiss Life Select Slovensko. Je to však iba malá časť z jednej divízie v rámci tejto skupiny. Skúsim to nejako zjednodušiť. Skupina Swiss Life má 5 divízií, do ktorých patrí viacero samostatných spoločností.

Tie divízie sú: Swiss Life Switzerland, Swiss Life France, Swiss Life Germany, Swiss Life Asset Managers a Swiss Life International.

Swiss Life Select Slovensko a.s. je súčasťou Swiss Life Select, ktorá patrí do divízie Swiss Life International. Okrem Slovenska tam patria aj Chase de Vere vo Veľkej Británii, Swiss Life Select Rakúsko a Fincentrum & Swiss Life Select v Čechách.

Chcem upozorniť, že to veľmi zjednodušujem. Firiem, ktoré patria do skupiny Swiss Life pod jednotlivými divíziami je podstatne viac. Ak by ste si chceli pozrieť väčší detail, tak si to môžete pozrieť na tejto stránke.

Swiss Life Select Slovensko

Na Slovensku to celé začalo v roku 2018. Práve v tomto roku bola ohlásená akvizícia spoločnosti Fincentrum. Hovorilo sa o viacerých potenciálnym akcionároch, dokonca o niektorých viac ako o Swiss Life.

Nakoniec som rád, že novým akcionárom sa stala práve táto švajčiarska firma, ktorá prináša na náš trh zahraničné know-how, švajčiarsku kvalitu a viac ako 160 ročnú skúsenosť z pomerne náročných trhov v západnej Európe.

Rok 2020 je veľkým míľnikom, kedy došlo k zmene značky a spoločnosť Fincentrum a.s. sa k 5.9.2020 zmenila na Swiss Life Select Slovensko a.s. Považujem to za dobré znamenie. Prečo? Predchádzajúci akcionári prišli do firmy viac-menej ako finanční investori, ktorí plánovali firmu zhodnotiť a neskôr predať. To sa aj stalo.

Swiss Life, ako nový akcionár, však dáva slovenskej firme svoj brand, čo naznačuje dlhodobý zámer firmu zveľaďovať a postupne zvyšovať kvalitu služieb smerom k švajčiarskemu štandardu.

Zmeny sa dejú postupne a sú dobre premyslené. Sledujem to z vnútra firmy, keďže som od roku 2012 súčasťou firmy a zažil som éru Fincentra a jej premenu na Swiss Life Select Slovensko.

Firma sa mení tak, ako sa mení myslenie ľudí vo firme. Na myslenie ľudí má vplyv prostredie, v ktorom ľudia pracujú. To prostredie ovplyvňujú predstavitelia vedenia spoločnosti a kľúčoví ľudia v obchodnej sieti.

Neviem čítať myšlienky druhých ľudí, ale počujem, ako sa vyjadrujú a vidím ako sa správajú. Či si to ľudia pripúšťajú alebo nie, menia sa. A za mňa sa menia k lepšiemu a približujú sa k tomu, čo je štandardom vo Swiss Life.

Zmenila sa ich rétorika, pohľad na ponúkané služby a cieľovú skupinu klientov a nových poradcov. Čoraz viac sa skloňujú pojmy ako je budovanie majetku, správa majetku, investovanie, tvorba aktív, profesionálny prístup, komplexné poradenstvo, prémiové služby, privátni klienti a pod.

Je to veľký posun. Fincentrum bolo známe ako silná firma v poskytovaní hypotekárneho poradenstva. Bola to nosná téma, či sme to chceli alebo nie. Už nie je. Omnoho viac sa teraz skloňujú témy, ktoré som spomenul vyššie.

Swiss Life Select Slovensko poskytuje komplexné služby v oblastiach:

  • investovanie,
  • zabezpečenie na dôchodok,
  • financovanie bývania,
  • ochrana rizík straty príjmu.

Okrem toho poskytuje špecializované služby pre vybrané skupiny klientov. Ako prvé Swiss Life na Slovensku spustilo finančné služby pre lekárov a zdravotníckych pracovníkov pod názvom Medical Services. Je to služba, ktorú Swiss Life veľmi úspešne poskytuje v zahraničí, dokonca aj v Českej republike, čo je trh podobný tomu nášmu.

Okrem služby Medical Services v Čechách medzi špecializované služby patria Premium Services (služba pre bohatých ľudí v správe majetku) a Corporate Services (správa firemných financií). Je pravda, že na Slovensku tieto služby ešte nie sú, ale nedá sa vylúčiť, že sa po čase stanú realitou aj u nás.

Práca a kariéra vo Swiss Life Select Slovensko

Na slovenskej centrále pracuje niekoľko desiatok zamestnancov, ktorí zastrešujú chod firmy na Slovensku. To je jedna časť firmy, ktorá tvorí zázemie pre obchodnú sieť.

V obchodnej sieti, čo je najväčšia časť firmy, je viac ako 500 finančných sprostredkovateľov. Medzi nimi je aj skupina poradcov, ktorí sú súčasťou tímu môjho regionálneho riaditeľstva v rámci Swiss Life Select Slovensko.

O kariére na centrále písať nebudem. Zameriam sa na prácu a kariéru v obchodnej sieti, kde aktívne pracujem od roku 2012 a vediem tím obchodníkov a manažérov.

V obchodnej sieti môžete pracovať na viacerých poradenských a manažérskych pozíciách. Kariérny plán Swiss Life Select je jednoduchý a má svoje jasné pravidlá.

Ak chcete začať spoluprácu so slovenským Swiss Life, tak sa musíte spojiť s manažérom alebo riaditeľom z obchodnej siete. Môžete si vybrať kohokoľvek, absolvovať úvodné stretnutia, ktoré na konci môžu končiť zmluvou o spolupráci.

Ja som jedným z viacerých ľudí, ktorých si môžete vybrať. Vediem skupinu poradcov a manažérov a patríme do TOP 3 v rámci regionálnych riaditeľstiev Swiss Life Select Slovensko. Dlhodobo razíme cestu profesionálnemu prístupu v poradenstve, financie riešime komplexne v širších súvislostiach a dávame veľký dôraz na investovanie a správu majetku.

Keď chcete spolupracovať so mnou alebo s konkrétnym človekom v mojom tíme, tak viac informácií nájdete na stránke Hľadáme šikovných ľudí do tímu.

Výhody pre finančných poradcov

Odpustite mi prosím, že píšem o finančných sprostredkovateľoch a používame pojem finančný poradca. V praxi sa pojmy finančný sprostredkovateľ alebo podriadený finančný agent, tak ako o nich píše zákon, medzi ľuďmi až tak veľmi neujali. Používam preto reč, ktorú používajú ľudia. Aj mne a mojim ľuďom skoro každý hovorí finančný poradca.

V nasledujúcej časti sa budem pozerať na Swiss Life cez moju optiku a budem to stavať na osobnej skúsenosti za celé obdobie spolupráce. Rozdelím to do viacerých celkov, aby to bolo prehľadnejšie.

Zázemie silnej spoločnosti

Swiss Life má históriu viac ako 160 rokov a skúsenosti s poskytovaním služieb v krajinách, kde je výrazný tlak na kvalitu poskytovaných služieb. To poskytuje finančným sprostredkovateľom väčšiu stabilitu a istotu dlhodobého smerovania firmy. Poradcovia sa tak môžu plne sústrediť na svoju prácu.

Vzdelávací systém

V krajinách, kde Swiss Life pôsobí už dlhšie obdobie, si potrpí na kvalite poradcov. Prečo si to myslím? Mal som možnosť trochu nahliadnuť do kuchyne v Rakúsku a Čechách. Mal som možnosť stretnúť sa s viacerými ľuďmi z obchodnej siete, so zamestnancami centrál v zahraničí aj v hlavnom sídle vo Švajčiarsku.

Niečo tých ľudí spája a je vidieť, že sú naladení na rovnakú vlnovú dĺžku. Skupina Swiss Life je živý organizmus, ktorý je na svete už viac ako 160 rokov. Určite to nie je náhoda.

Jednou z vecí, ktorou Swiss Life vedie ľudí k profesionalite, je vzdelávanie poradcov.

Systém vzdelávania ponúka školenia a rozvojové programy, ktoré sú zamerané na rôzne oblasti:

  • Príprava na odborné skúšky a získanie osvedčení o ich absolvovaní, čo je nevyhnutnosťou pre zápis do registra sprostredkovateľov v NBS.
  • Online nástroje Swiss Life.
  • Produktové školenia.
  • Obchodné a manažérske zručnosti.
  • Dlhodobá starostlivosť a servis klientov.
  • Špecializované rozvojovo-výkonnostné programy
  • Vzdelávanie odborných asistentov.

Počas obdobia spolupráce som absolvoval skoro všetko, čo som absolvovať mohol a niektoré rozvojové programy aj viackrát. Vzdelávací systém je prispôsobený tomu, čo profesionál v dnešnej dobre naozaj potrebuje a navyše je všetko dokonale prepojené s praxou.

Analýzy finančných produktov

Centrála Swiss Life Select Slovensko zabezpečuje poradcom prístup k pravidelne aktualizovaným analýzam finančných produktov v oblastiach úvery, životné poistenie, neživotné poistenie a investície.

Okrem toho v internom systéme nájdete dokumenty k produktom takmer od všetkých finančných inštitúcií na slovenskom trhu. Čo nenájdete, a je dôležité alebo užitočné pre celú obchodnú sieť, to vám analytické oddelenie vie pripraviť.

Projekty na získavanie klientov

Úspešní poradcovia majú prebytok klientov. To je pravda. Aj napriek tomu asi každého poteší, ak má zdroj k zaujímavým klientom. Swiss Life má viacero projektov, ktoré generujú leady na potenciálnych klientov a tieto spracovávajú vybraní poradcovia.

Sú tú rôzne projekty naviazané na spoluprácu s realitnými kanceláriami, developermi, webovými porovnávačmi finančných produktov a sociálnymi sieťami.

Swiss Life sa zameriava na prémiovú a privátnu klientelu. Nie je tajomstvom, že poskytujeme služby mnohým bohatým klientom nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku. Tento rok Swiss Life uviedlo do praxe nový projekt Medical Services, ktorý je rokmi preverený v praxi v západnej Európe.

Má za cieľ poskytovať služby bonitným klientom z oblasti zdravotníctva a zároveň pomáhať poradcom sa k takýmto klientom dostať.

Elektronická finančná analýza

Je nová doba. Celý proces finančného sprostredkovania a investičného poradenstva vieme vo Swiss Life zrealizovať úplne elektronicky. Používame nástroj, na ktorého vývoji pracoval tím finančných sprostredkovateľov a dovolím si povedať, že momentálne nemá na trhu konkurenciu.

Elektronická finančná analýza nie je len o zbere údajov, ale aj o ich vyhodnotení, porovnaní finančných produktov a na konci si vytvoríte komplexný finančný plán.

FinAnalytics

Je to nástroj na online porovnanie finančných produktov a na online uzatváranie zmlúv. Je tam všetko, čo si viete predstaviť. Nájdete tam kalkulačky a porovnávače pre tieto oblasti:

  • investície,
  • hypotéky,
  • životné poistenie,
  • poistenie nehnuteľností,
  • havarijné poistenie,
  • PZP,
  • cestovné poistenie,
  • dôchodok.

Tento online nástroj sa priebežne dopĺňa a aktualizuje. Je to neskutočný šetrič času pre poradcu v praxi.

Investičné poradenstvo

Swiss Life na Slovensku naštartoval proces, ktorý vyústil do spustenia poskytovania služby investičné poradenstvo. To umožňuje poradcom dávať klientom investičné odporúčania a spravovať im portfólia v súlade so zákonom.

Firma spustila nástroj, ktorý uľahčuje investičným poradcom vytvorenie investičného portfólia na mieru. Zároveň tým Swiss Life podľa mňa eliminuje situácie, kedy by poradca svojvoľne nastavil klientovi portfólio, ktoré nie je vhodné pre konkrétneho klienta.

Ja osobne s ľuďmi v mojom tíme sa dlhodobo venujeme téme investovania u našich klientov. S nástrojom na investičné poradenstvo sme sa do veľkej mieri stotožnili a využívame ho v našej každodennej praxi.

Online uzatváranie zmlúv a digitálne podpisovanie dokumentov

Nová doba si pýta nové riešenia. Celý svet sa dlhodobo digitalizuje a výnimkou nie je ani finančné sprostredkovanie. Utlmenie sociálnych kontaktov v prvom polroku 2020 významne pomohlo tento proces urýchliť.

Momentálne vieme plne elektronicky uzatvárať zmluvy pri týchto produktoch:

  • investičné účty,
  • životné poistenie,
  • poistenie automobilov,
  • cestovné poistenie,
  • poistenie nehnuteľností.

Tam, kde to nejde, tak je problém skôr na strane finančných inštitúcií, kde buď nie sú na to pripravení alebo nemajú dostatočnú motiváciu. Je to problém hlavne pri sprostredkovaní hypoték.

Avšak aj v tomto prípade na strane Swiss Life vie poradca s klientom elektronicky časť dokumentov, ktoré sú nevyhnutné pri sprostredkovaní v zmysle zákona.

FiLiP – Financial Life Planner

O tomto nástroji viac píšem vo výhodách pre klientov. Každopádne tento nástroj poradcovi pomáha mať prehľad o celkovom portfóliu klienta a šetrí mu obrovské množstvo času, ak by mal robiť evidenciu osobných financií klienta úplne manuálne. 

Nadstavbou FiLiPa je CRM nástroj pre poradcu, ktorý je nevyhnutnosťou pre poradcu robiaceho komplexné služby a dlhodobý servis. Samozrejmosťou je filtrovanie štruktúrovaných dát na viacerých úrovniach, nástroj na hromadné zasielanie emailov, evidencia obchodných prípadov, úlohy atď. Je tu jednoducho všetko, čo má dobré CRM obsahovať.

Viac informácií o tejto aplikácia nájdete v článku Aplikácia FiLiP – Financial Life Planner.

Súťaže, zahraničné cesty a dovolenky

Swiss Life je obchodná firma a k tomu patria aj rôzne motivácie v podobe zahraničných dovoleniek. Nikto v nej nepracuje len preto, že raz za čas dostane odmenu navyše v podobe dovolenky, ale každého to poteší.

Ja som vďaka pôsobeniu vo Swiss Life, resp. ešte aj predchodcovi Fincentrum, precestoval mnoho krajín a svetadielov. Navštívil som miesta, kde by som sa sám s rodinou určite nikdy nevydal. Každá cesta ma niečo naučila a všade som mal možnosť spoznať ľudí, ktorí mi ukázali iný pohľad na tú istú vec.

Dobre zaplatení poradcovia

Pred nedávnom som si dal spraviť prehľad tržieb najväčších spoločností na slovenskom trhu a k tomu som si pozrel aj počet poradcov s registráciou v NBS. Výsledok ma neprekvapil. Najväčšie tržby na 1 poradcu mala spoločnosť Fincentrum.

Swiss Life Select Slovensko s know-how, ktoré je rokmi preverené v praxi, má veľkú šancu toto číslo ešte navýšiť. Príklady zo zahraničia to potvrdzujú. Swiss Life Select Rakúsko a Česká republika pri menšom počte poradcov dosahujú vyššie tržby ako Slovensko s 2,5 násobným počtom poradcov.

Nie je žiadnym tajomstvom, že mnoho poradcov spoločnosti Swiss Life Select Slovensko je naozaj dobre zaplatenými odborníkmi, ktorí sa starajú nielen o majetok bonitných klientov, ale sami patria do kategórie prémiových a privátnych klientov.

Iné výhody a benefity

Je toho viac. Niektoré sú možno drobnosti, ktoré potešia a niektoré sú celkom užitočné a majú pre poradcu hodnotu. Nebudem ich nijako špeciálne popisovať, len ich vypíšem.

  • VIP štartovné (mesačná fixná odmena pre začínajúcich kolegov). Jej výška závisí od vašich skúseností.
  • Expresné provízie pre začínajúcich poradcov.
  • Možnosť výplaty provízií 2x mesačne s nulovým stornofondom.
  • Príspevok na kanceláriu.
  • Príspevok na operatívny lízing 100 € mes.
  • Zvýhodnený mobilný paušál.
  • Skupinové rizikové poistenie pre riaditeľské pozície.
  • Ročný objemový bonus.
  • Členstvo v Swiss Premium club.

Výhody pre klientov Swiss Life Select Slovensko

Doteraz som písal o výhodách pre poradcov. Je toho veľa. Po prečítaní výhod pre poradcov si možno klient Swiss Life kladie otázku: A čo z toho mám ja?

Na prvý pohľad to možno nijako nesúvisí, ale v skutočnosti to má ešte väčší súvis, ako si dokážete pripustiť. Pre klienta spoločnosti Swiss Life je kľúčový finančný sprostredkovateľ, s ktorým spolupracuje. Je dôležité, aby mal dobré zázemie a pracoval profesionálne.

Vo Swiss Life má na to veľmi dobré predpoklady a to aj kvôli výhodám, ktoré som popísal vyššie.

Zameranie na budovanie a správu majetku

Jedným z výsledkov spolupráce s poradcom Swiss Life je rast majetku klienta. Táto firma to má vo svojej DNA. Vo všetkých krajinách, kde Swiss Life pôsobí vedie svojich poradcov k 2 veciam, ktoré mi padli hneď do oka. Jednou je budovanie a správa majetku klientov a tou druhou je kvalitná dlhodobá starostlivosť.

A verte mi, že to nie je iba marketing. Napr. iba 200 poradcov v Swiss Life Select Rakúsko má pod správou investície klientov viac ako 800 mil. €. Na Slovensku sme ešte niekde inde, ale majetok pod správou narastá pomerne rýchlo. Za nárastom stojí spojenie so Swiss Life a spustenie investičného poradenstva.

Investičné poradenstvo

S príchodom Swiss Life na Slovensko prišlo aj investičné poradenstvo. Môžem veľmi dobre porovnať stav poskytovania investičných služieb pred a po. Je to obrovský posun. Nástroje na tvorbu portfólií a ich manažovanie zabezpečia klientom omnoho väčšiu istotu, že ich poradca odvedie kvalitnú prácu.

Sprostredkovanie investičných produktov a investičné poradenstvo sú 2 zásadne odlišné prístupy. Za výstupy investičného poradenstva nesie zodpovednosť firma. Je pravda, že je pri ňom použitý konzervatívnejší prístup. A je pravda aj to, že práve tento prístup prináša klientom väčšiu stabilitu.

Slovenskí investori viac hľadajú stabilný výnos ako rizikové investície. Prístup, ktorý zvolil Swiss Life pri investičnom poradenstve, je vyskúšaný u bonitných klientov v západnej Európe.

Komplexné poradenstvo

Poradcovia Swiss Life poskytujú komplexné služby. Okrem oblasti investovania s nimi dokážete vyriešiť oblasti ako je zabezpečenie na dôchodok, financovanie bývania, ochrana rizík straty príjmu a poistenie majetku a zodpovednosti.

Viacerí z nich vám svojim prístupom vedia ušetriť kopec času a pomôcť pri riešení rôznych vecí, ktoré priamo alebo nepriamo súvisia s finančným sprostredkovaním, napr. pomoc pri predaji nehnuteľnosti cez partnerské realitné kancelárie, kontakty na právnikov, znalcov, odborníkov v rôznych oblastiach a pod.

Široké portfólio produktov a finančných inštitúcií

Swiss Life Select Slovensko má obrovské množstvo finančných partnerov ako sú banky, poisťovne, stavebné sporiteľne a správcovské spoločnosti. Klient má možnosť dostať od poradcu prehľadné porovnanie produktov od väčšiny finančných inštitúcií na slovenskom trhu a vďaka tomu vybrať si riešenie, kde nájdete ideálny prienik kvality a ceny.

Swiss Life pre svojich poradcov pravidelne aktualizuje analýzy finančných produktov v jednotlivých produktových skupinách. Klient má tak sprostredkovane prístup k informáciám, o ktoré sa môže oprieť a dáva mu to predpoklady dostať kvalitnejšie riešenie s objektívne vybranými finančnými produktmi.

Online aplikácie a elektronický podpis

Čo je online, to šetrí čas. Nielen poradcovi, ale aj jeho klientom. A navyše je to prehľadné. Bavíme sa o porovnávačoch finančných produktoch, kalkulačkách a klientskej aplikácii FiLiP (o nej píšem samostatne ďalej).

Pri viacerých finančných produktoch si klient môže spraviť porovnanie a pri niektorých dokonca aj sám uzatvoriť zmluvu.

FiLiP – Financial Life Planner

O tejto aplikácii som sa rozhodol napísať zvlášť. Momentálne je síce v pilotnom režime, ale už teraz ponúka veľmi veľa funkcionalít, ktoré pomáhajú klientom pri manažovaní, plánovaní a prehľadu na jednom mieste.

V prvom rade ide o prehľad na jednom mieste. Spomeniem tie najdôležitejšie časti a funkcie.

Prehľad majetku

Hneď na úvodnej obrazovke uvidíte prehľad svojho majetku a svojich záväzkov. Nájdete tam svoje investície, nehnuteľnosti, bankové účty a takisto úvery na strane pasív.

Investície

Táto aplikácia je priamo napojená na investičné účty našich klientov. Vďaka tomu nájdete vo FiLiPovi prehľad všetkých vašich investícií na jednom mieste.

Momentálne sú prepojené investičné účty spoločností European Investment Centre, Conseq Investment Management, IAD Investments, Amundi a Prvá penzijná. Vidíte tam aktuálny stav, zhodnotenie, grafy a keď chcete, tak si môžete pozrieť kopec ďalších detailov.

Investičné účty od iných ako vymenovaných inštitúcií si viete pridať manuálne a budú sa tam zobrazovať v celkovom prehľade.

Bankové účty

Smernica PSD2 umožnila tretím stranám pripojenie na bankové účty. Do tejto aplikácie si viete prepojiť svoje bankové účty. Ak ich máte viac, tak tu sa vám zobrazia na prehľadne na jednom mieste.

Aplikácia FiLiP je pripravená na prepojenie s akoukoľvek bankou. Bohužiaľ slovenské banky ešte pripravené nie sú. Teda niektoré áno, ale nie všetky. Tie najväčšie banky ako je Slovenská sporiteľňa, Tatra banka a VÚB banka tam nájdete. A nájdete tam aj niekoľko ďalších bánk.

Dlhodobý majetok

Ide o nehnuteľnosti, autá, cennosti a iný majetok. Pridávate si ich tam manuálne a môžete si ich prepojiť s konkrétnymi finančnými produktmi. Napr. nehnuteľnosť si môžete prepojiť so svojou hypotékou. Je to celkom praktické.

Elektronický šanón

Možno máte doma zmluvy a rôzne dokumenty k finančným produktom, nehnuteľnostiam a rôznym platbám v jednom šanóne. Predchodcom tejto aplikácie bol iný systém, ktorý sa volal Môj šanón.

Všetko to, čo bolo v ňom dobré sa zachovalo a pridali sa funkcie navyše. Vďaka FiLiPovi máte optický archív v elektronickej podobe vždy zo sebou. Aj keď sa presťahujete, tak máte istotu, že sa vám nič nestratí.

Ciele

Súčasťou systému je vlastné zadefinovanie si svojich cieľov (kúpa bytu, peniaze na vzdelanie detí, kapitál na dôchodok a pod.). Môžete si ich pridávať sami alebo vám ich nahodí váš poradca. Verím, že v dohľadnej dobe, bude možné prepojiť ciele s finančnými produktmi a nájdete tam aj aktuálny stav plnenia cieľa.

Rozpočet

Táto funkcionalita je podobná tomu, čo možno poznáte z internetového bankovníctva niektorých bánk. Môžete si tam vytvoriť vlastný rozpočet pre jednotlivé kategórie, aby ste si lepšie mohli manažovať svoje výdavky a príjmy. Časť práce za vás spraví systém automaticky a to napr. tým, že za vás pridelí jednotlivé výdavky ku konkrétnym kategóriám.

Elektronický podpis

Cez túto aplikáciu môžete elektronicky podpisovať mnohé dokumenty, ktoré vám pripraví váš poradca. Pre vás to znamená menej papierov a viac času pre seba a rodinu.

Moje skúsenosti so Swiss Life

Teraz, keď som sa dostal k písaniu mojich skúsenosti so Swiss Life, tak som si uvedomil, že som vlastne o nich písal takmer v každej časti tohto článku.

Jednoducho sa neviem odosobniť pri písaní od Swiss Life, keď som jeho súčasťou. Mojim zámerom je zhromaždiť čo najviac informácií na jednom mieste, aby ste to nemuseli hľadať pol dňa po webe a zároveň pridať k tomu môj vlastný pohľad.

Ak ste na začiatku článku v rozcestníku klikli na odkaz moje skúsenosti so Swiss Life a tým pádom začínate čítať až tu, tak spravím stručné zhrnutie.

Zažil som spojenie spoločnosti Fincentrum so Swiss Life a zažil som aj celý proces vnútorných zmien, ktorý vyústil k prijatiu švajčiarskeho brandu a vzniku Swiss Life Select Slovensko.

Vplyv švajčiarskeho prístupu je neodškriepiteľným faktom. Dochádza k zmene myslenia ľudí vo firme a dochádza k zmene procesov.

Výrazne sa zmenila rétorika a komunikácia medzi ľuďmi. Hlavnou témou je profesionalizácia ľudí vo firme a trhu, priblíženie sa k švajčiarskemu štandardu a dominancia pri poskytovaní služieb pre prémiových a privátnych klientov s dôrazom na investovanie a komplexnosť.

Ľudia vo firme veria švajčiarskemu prístupu a stotožňujú sa s ním. Určite tomu napomáha aj úspešný príbeh Swiss Life Select v Čechách alebo v Rakúsku, kde im prakticky vidíme do kuchyne. To, čo sa deje momentálne na Slovensku, si relatívne nedávno zažili kolegovia v týchto krajinách.

Nikdy by som tomu neveril, kebyže to nevidím na vlastné oči. Kolegovia v týchto krajinách hrajú vyššiu ligu, ktorú sa chystáme hrať aj na Slovensku.

Páči sa mi, že vedenie Swiss Life na Slovensku verejne prezentuje, že nemá záujem byť jednotkou v objeme tržieb, ale jednotkou v kvalite. V konečnom dôsledku to veľmi pravdepodobne prinesie firme tak či tak rozumný nárast tržieb a zásadný nárast tržieb v prepočte na jedného poradcu.

Celý svoj pracovný život som si budoval svoju vlastnú značku "Jaroslav Ilek". Táto značka funguje veľmi dobre. Teraz mám pocit, že môže fungovať ešte lepšie. Nikdy som nemal väčšiu chuť spájať svoje meno so značkou firmy, ako je tomu teraz.

Swiss Life je značka, ku ktorej ľudia majú dôveru. Musím sa priznať, že spojenie môjho mena so Swiss Life mi v praxi zjednodušuje prácu a otvára mnohé dvere.

Swiss Life priťahuje z poradenského trhu ľudí, ktorým je jeho poslanie a know-how sympatické. Priťahuje ľudí, ktorí robia kvalitnú prácu, myslia dlhodobo a chcú mať po boku silného partnera.

Som rád, že som súčasťou Swiss Life Select Slovensko.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221