Je efektívne investovať cez investičné životné poistenie?

Je efektívne investovať cez investičné životné poistenie?
Šetríte si aj Vy cez životné poistenie? Na Slovensku je to veľmi rozšírené. Mnoho predajcov ešte stále predáva tento produkt ako šetriaci. Oplatí sa však investovať cez IŽP? Chcem poradiť

Už v samotnom názve sa nachádza slovo poistenie. A nie je to náhoda. Ide o poistný produkt, kde je na prvom mieste poistenie. Aj napriek tomu je veľmi veľa ľudí, ktorí cez IŽP investujú. Aké sú výhody a nevýhody investovania cez IŽP? Pozrieme sa na to v tomto článku.

Kde sa investujú peniaze v IŽP?

Investuje sa do rôznych podielových fondov. Môžete si vybrať konkrétne fondy, namiešané portfóliá fondov alebo riadené portfólia fondov. Dlhšie obdobie umožňuje výber rizikovejších a výnosnejších stratégií. A vďaka tomu aj možnosť vyššieho zhodnotenia.

V IŽP nie je garancia žiadneho výnosu. Jedine v prípade voľby garantovaného fondu, ktorý investuje do technických rezerv poisťovne, kde je minimálna garancia ako v kapitálovom životnom poistení. Od januára 2014 to je maximálne 1,9% p.a.

Táto možnosť je určená pre veľmi konzervatívnych klientov. Dlhodobé a hlavne pravidelné investovanie podstatne znižuje riziko investovania do akciových stratégií a preto by bola škoda zaviazať peniaze garanciou.

Pravidelné investovanie umožňuje v čase poklesov nákup väčšieho množstva podielových jednotiek a preto je výhodou investovať do rizikovejších a volatilnejších fondov (fondy s väčšími výkyvmi ceny podielovej jednotky).

Aké zhodnotenie môžete očakávať?

V podielových fondoch nie je žiadny garantovaný výnos. Ak chcete garanciu, tak sa musíte uspokojiť s málom. Výnosy, ktoré boli dosiahnuté v minulosti nám nezaručujú, že taký istý výnos bude dosiahnutý aj v budúcnosti.

Všetko je postavené na predpokladoch, ktoré vychádzajú z dlhodobých údajov z minulosti. Uvediem len orientačné, ale realistické výnosy v podielových fondoch.

  • Dlhopisové stratégie – 3 až 4% p.a.
  • Zmiešané stratégie – 5 až 6% p.a.
  • Akciové stratégie – 7 až 8% p.a.

Pri investovaní do podielových fondov cez IŽP sú rozhodujúce poplatky. Čím sú vyššie, tým viac odoberajú z reálneho výnosu.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Výhody a nevýhody investovania cez IŽP

Hlavné nevýhody investovania cez IŽP je neprehľadná štruktúra poplatkov a obmedzená dostupnosť financií hlavne počas prvých rokov investovania. Do podielových fondov môžete investovať aj bez poisťovne. Vyhnete sa tak zbytočným poplatkom.

Pre niektorých ľudí je paradoxne výhodou, že majú peniaze mimo dosahu a nemôžu z poistenia peniaze ľahko vybrať. Toto nemusí každému sedieť. Každopádne počas svojej praxe som sa veľakrát stretol s ľuďmi, ktorí okrem peňazí v poisteniach, nemali žiadne úspory. Tak trocha pravdy na tom bude.

Čo dostanete na konci poistenia?

V investičnom životnom poistení nie je garantovaná suma vyplácaná pri dožití ako je to pri kapitálovom životnom poistení. Na konci poistnej doby Vám poisťovňa vyplatí aktuálnu hodnotu poistenia. Je to presne aktuálna hodnota podielových jednotiek x počet. Kladný rozdiel medzi investovaným poistným a hodnotou účtu na konci poistenia je kapitálovým príjmom a zdaňuje sa daňou z príjmu.

Kde sa dá investovať efektívnejšie?

Ja osobne som zástancom toho, aby ľudia mali kvalitné a dobre nastavené životné poistenie a aby za poistenie platili čo najmenej.

Na investovanie odporúčam použiť kvalitné investičné programy, ktoré investujú priamo do podielových fondov. Je tam transparentná poplatková štruktúra a človek vždy vie za čo platí, aký má výnos a koľko má na účte.


Zaujíma Vás ako si môžete kvalitne nastaviť životné poistenie a platiť za neho čo najmenej? Alebo hľadáte efektívnejší spôsob šetrenia ako je poistenie? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221