Ako sa zdaňujú výnosy a plnenie v životnom poistení?

Ako sa zdaňujú výnosy a plnenie v životnom poistení?
Máte poistné plnenie? Končí Vám životné poistenie alebo sa ho chystáte zrušiť? Prečítajte si kedy ste povinný zaplatiť daň a kedy naopak nemusíte. Chcem poradiť

Kedy daň platíte

Daň platíte vždy, keď Vám poisťovňa vyplatí viac ako ste do poisťovni zaplatili. Týka sa to investičného,  kapitálového a vkladového životného poistenia.

Výnosy v životnom poistení sa nezdaňujú počas priebehu poistenia. Daň z výnosu zaplatíte až po skončení poistenia a poisťovňa ju odvedie formou zrážky.

Výhodou je fakt, že zisk sa zdaňuje až na konci poistenia. Na druhej strane nevýhodou je, že v poistení zaplatíte zbytočné poplatky ak ho používate len na sporenie.

Možnosť zaplatenia dane zo zisku až pri ukončení zmluvy ponúkajú okrem poistenia aj sporiace programy, ktoré sú však na rozdiel od poistenia na sporenie výhodnejšie. Jednoducho na poplatkoch zaplatíte omnoho menej a máte prístup k peniazom aj v priebehu sporenia. O efektivite sporenia cez poistenie si môžete prečítať aj v tomto článku.

Kedy nemusíte platiť daň v životnom poistení

Predmetom zdanenia nie je poistné plnenie z poisťovne. Podľa zákona je tento príjem oslobodený od dane z príjmu. Výnimkou je poistné plnenie pre prípad dožitia sa určitého veku. V tom prípade daň odvedie poisťovňa zrážkou.

Komplexnejšie informácie o problematike životného poistenia nájdete v článku: Ako si nastaviť životné poistenie, aby slúžilo aj vám a nie iba poisťovni.


Zaujíma Vás ako si môžete kvalitne nastaviť životné poistenie a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Chcete poradiť s poistením?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221