Vaše finančné správanie ovplyvňuje nielen veľkosť vášho majetku, ale aj vaše zdravie

Vaše finančné správanie ovplyvňuje nielen veľkosť vášho majetku, ale aj vaše zdravie
Vaše finančné správanie má, samozrejme, priamy vplyv na veľkosť vášho majetku. Pokiaľ zdravo hospodárite so svojimi peniazmi, svoj majetok si v čase postupne budujete a zveľaďujete. Vedeli ste však, že vaše finančné správanie a dokonca aj veľkosť vášho majetku majú vplyv aj na vaše zdravie? Chcem poradiť

Ľudia, ktorí správne hospodária so svojimi peniazmi, sú na ceste k dosiahnutiu dobrého finančného zdravia a finančnej pohody. Finančná pohoda je stav, keď:

  • máte dostatočné finančné zabezpečenie na to, aby ste mohli žiť a užívať si život podľa svojich predstáv a
  • si viete plniť svoje súčasné a budúce ciele a sny.

Ľudia, ktorí pravidelne minú na svoju spotrebu všetko, čo zarobia, môžu síce žiť svoj život v hojnosti a luxuse, v skutočnosti si však nebudujú a nezveľaďujú žiaden majetok. Výskumy pritom hovoria, že pokiaľ nemáte pod kontrolou svoje finančné správanie, pociťujete stres. Bez ohľadu na to, koľko peňazí zarobíte. Z výskumu z roku 2019* vyšlo, že ľudia s najvyššími príjmami pociťujú finančný stres v úplne rovnakej miere ako ľudia s najnižšími príjmami. Viac o tomto zaujímavom výskume si môžete prečítať v článku.

Naopak, pokiaľ viete, že máte dostatočne veľký majetok, ktorý môžete v prípade potreby použiť na vykrytie vašich nákladov počas niekoľkých mesiacov, napríklad v prípade nečakanej udalosti ako úraz či strata zamestnania, slobodnejšie sa vám žije a znižuje to váš potenciálny finančný stres. Takisto, pokiaľ vlastníte majetok, môžete ho využiť napríklad na vyplácanie si renty, resp. pasívneho príjmu. Pravidlo 4% popisuje praktiky, ako dosiahnuť pravidelné vyplácanie si renty tak, aby vám váš kapitál vydržal navždy a nikdy sa neminul.

Postupným budovaním pasívneho príjmu znižujete tlak na váš aktívny príjem, a tým znižujete potenciálny strach zo straty zamestnania. Viac o tom, ako vaše finančné správanie ovplyvňuje váš život, nájdete v článku Finančný stres. Ako sa ho môžete zbaviť?

Máte záujem o pomoc s optimalizáciou svojich financií? Neváhajte ma kontaktovať telefonicky, emailom alebo cez formulár nižšie a môžeme sa na to spoločne pozrieť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jana Volná, PhD. - expertnafinancie.sk

Mgr. Jana Volná, PhD.

Som lektorkou a programovou riaditeľkou Inštitútu Finančného Zdravia (www.ifz.sk), kde mám na starosti program Finančný Fitnes a workshopy na rôzne témy, napríklad dôchodkový systém na Slovensku či budovanie finančnej nezávislosti. V spolupráci so spoločnosťou Swiss Life Select Slovensko sa ako finančný kouč taktiež špecializujem na pomoc s osobnými financiami svojich klientov. Ponúkam služby finančného plánovania na mieru klientovi ako aj následnú realizáciu plánu (finančné sprostredkovanie). Riešim komplexnú správu majetku klientov s hlavným zámerom tvorby a rastu majetku. Svojim klientom taktiež pomáham platiť menej za finančné produkty. Zastrešujem všetky oblasti osobných financií: úvery, ochrana pred rizikami / poistenie, sporenie, investovanie a dôchodky.

jana.volna@swisslifeselect.sk    0948 020 126