Uvažujete nad zrušením životného poistenia?

Uvažujete nad zrušením životného poistenia?
Uvažujete nad zrušením životného poistenia? Tak potom si rozhodne prečítajte tento článok, kde Vám poskytnem informácie ako postupovať a aké iné alternatívy máte. Chcem poradiť

Rušiť alebo nerušiť životné poistenie?

Naozaj musím rušiť poistenie? Na začiatku je potrebné si vždy položiť túto otázku. Je to jednoduché. Ťažšie je vedieť si na ňu správne odpovedať. Ale stále platí, dvakrát meraj a raz rež.

Aký dôvod ma vedie k zrušeniu poistenia? Nedovoľuje mi to rozpočet? Zdá sa mi poistenie nevýhodné? Som zle poistený a platím veľa?

Byť poistený je dôležité – ale byť poistený na správne sumy, dôležité poistné riziká a platiť za poistenie primerané poistné. Odporúčam sa vždy opýtať na názor nezávislého odborníka.

Ako postupovať, ak ste rozhodnutý zrušiť životné poistenie?

Najskôr si zistite možnosti ako môžete poistenie zrušiť. Pojednáva o tom občiansky zákonník a niektoré veci upravujú aj poistné podmienky poisťovne. Viac k tejto téme píšem v článku "Ako môžete zrušiť životné poistenie?"

Ak máte rezervotvorné poistenie (investičné, kapitálové), tak si môžete požiadať o vyčíslenie odkupnej hodnoty. Poisťovňa Vám ju zašle na korešpondenčnú adresu. Nájdete v nej informáciu o tom, koľko by Vám poisťovňa vyplatila pri zrušení poistenia. Môže Vám to pomôcť pri rozhodnutí, ale pozor... môže Vás to aj naštvať. Tento krok môžete vynechať, ak chcete ušetriť čas alebo máte rizikové alebo úrazové poistenie.

Definitívnym krokom je žiadosť o zrušenie životného poistenia (výpoveď). Je nutné ju doručiť do poisťovne v písomnej forme. Vždy odporúčam poslať žiadosť doporučenou poštou alebo podať priamo v podateľni poisťovne. Nezabúdajte na zákonné lehoty pri výpovediach poistenia.

Aké máte možnosti, ak si chcete poistenie ponechať?

Úprava existujúceho poistenia

Je možné, že poistenie vôbec nemusíte rušiť. Stačí ak si existujúce poistenie správne nastavíte a upravíte pre svoje aktuálne potreby. Možnými úpravami poistenia môžete docieliť lepšie krytie za menej peňazí. V niektorých prípadoch je možné odstránenie nepodstatných pripoistení a zvýšenie poistných súm dôležitejších pripoistení  pri zachovaní rovnakej platby.

Splatený stav poistenia

Splatený stav pri poistných zmluvách znamená, že za poistenie už neplatíte a zároveň ste stále poistený. Poisťovňa si strháva poplatky za poistné krytie z kapitálovej hodnoty poistenia. Túto možnosť neponúkajú všetky poisťovne a je možné ju uplatniť len pri rezervotvorných poisteniach, kde vzniká kapitálová hodnota. Nie je to však výhodné vždy, len v niektorých prípadoch.


Zaujíma Vás ako si môžete kvalitne nastaviť životné poistenie a platiť za neho čo najmenej? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Chcete poradiť s poistením?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221