Oplatí sa ešte stavebné sporenie? Kde môžete získať vyšší výnos?

Oplatí sa ešte stavebné sporenie? Kde môžete získať vyšší výnos?
Stavebné sporenie sa významne zmenilo. Úroky klesli na minimum. Suma na získanie plnej štátnej prémie v roku 2019 je extrémne vysoká. Navyše na štátnu prémiu v stavebnom sporení už nemá nárok automaticky každý sporiteľ. Čím sa dá nahradiť stavebné sporenie? Chcem poradiť

Ak zarábate veľa, na štátnu prémiu nemáte nárok. Ak zarábate málo, tak možno nemáte šancu vložiť celý vklad na plnú štátnu prémiu. Podmienky sú však dosť biedne pri akejkoľvek konštalácii.

Štátna prémia v roku 2019 je vo výške 70 €

V tomto roku je štátna prémia 2,5% z ročného vkladu. Plná štátna prémia je vo výške 70 €. Je to maximum, čo môžete získať na svojom stavebnom sporení. Najskôr však musíte splniť podmienky, o ktorých píšem nižšie.

Minimálny vklad na plnú štátnu prémiu je 2.800 € ročne

Získať plnú štátnu prémiu v roku 2019 na stavebnom sporení nie je až také jednoduché. Ak si to prepočítate, tak na 70 € je potrebné vložiť minimálne 2.800 € ročne. Je to celkom dosť. Nie každý si to môže dovoliť.

Ak zarábate veľa, štátnu prémiu nezískate vôbec

Toto je novinka od roku 2019. Štátna prémia nie je automaticky pre každého, ako tomu bolo v minulosti. Ak chcete získať štátnu prémiu, tak musíte mať príjem maximálne do 1,3 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Keď zarábate viac, tak štátna prémia v roku 2019 je pre vás nedosiahnuteľná. Ak zarábate málo, tak na tom môžete byť podobne. A to platí aj vtedy, ak ste v príjmovej hranici. Vložiť 2.800 € ročne nie je práve najmenej a pre niekoho to môže byť naozaj takmer nemožné.

Úroky na stavebnom sporení sú na historických minimách

Všetky stavebné sporiteľne išli s úrokmi takmer na nulu. Zvýhodnené úročenie, ktoré platí len pre niektoré tarify stavebného sporenia, prináša aktuálne takéto úroky:

  • ČSOB stavebná sporiteľňa, a.s. – úrok max. 1% p.a.,
  • Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. – úrok max. 1% p.a.,
  • Wüstenrot stavebná sporiteľňa, a.s. – úrok max. 1,5% p.a..

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Pre koho sa ešte oplatí stavebné sporenie

Stavebné sporenie je oproti minulosti menej výhodné. Ja osobne som s ním skoncoval už dlhé roky dozadu. Podmienky, ktoré ponúka stavebné sporenie, mi nedávajú zmysel. Vychádzam zo zhodnotenia, ktoré môžem získať pri novej zmluve a podmienok na získanie štátnej prémie.

Ak ste konzervatívny investor a váhate, či mať peniaze na bežnom účte alebo v stavebnom sporení, tak stavebné sporenie vám prinesie stále viac ako bežný účet. Platí to však v prípade, že peniaze určite nebudete potrebovať minimálne 6 rokov.

Je lepšie mať 1% p.a. a pár eur navyše zo štátnej prémie ako sušiť peniaze na bankovom účte. No a ešte lepšie je, ak môžete zarobiť viac, ale to už opúšťame tému stavebného sporenia.

V akých produktoch môžete zarobiť viac

Možností je veľmi veľa a ja spomeniem len zopár z nich, ktoré je teoreticky možné použiť ako alternatívu k stavebnému sporeniu. Platí to len pre ľudí, ktorí chcú získať vyšší výnos a akceptujú to, že výšku výnosu nepoznajú vopred a hodnota investície môže kolísať.


Stiahnite si zdarma E-BOOK
:
 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch


Realitný fond od Prvej penzijnej

Ide o špeciálny fond nehnuteľností, kde sú cenné papiere naviazané na realitný trh. Fond je málo volatilný a je vhodný pre konzervatívnejších investorov. Dlhodobo zarába viac ako 3% p.a., čo si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

Realitný fond Prvá penzijná
Zdroj: www.penzijna.sk/fondy/nas-prvy-realitny-opf/

Ja osobne investície do realitných fondov nepreferujem. Mám rád investície s vyšším výnosom aj za cenu vyššieho rizika. Pre mnohých ľudí môže byť realitný fond kompromisom výnosu a rizika.

K téme Prvá penzijná a realitný fond som viac písal v inom článku.

Dlhopisové a zmiešané podielové fondy od zahraničných správcov

Toto je moja parketa. Svoje peniaze investujem takmer výlučne do fondov od zahraničných správcov. Neberte to ako návod, do čoho máte investovať svoje peniaze. Dávam to len na ukážku, že existujú aj iné možnosti ako stavebné sporenie a fondy od slovenských správcov.

Cez filter som vybral dlhopisové a zmiešané fondy, ktoré som zoradil podľa výnosu za posledných 7 rokov. Je ich veľmi veľa a to aj napriek tomu, že posledné roky viac priali akciovým ako dlhopisovým fondom.


Zdroj: www.eic.eu

Môže to vyzerať akokoľvek fantasticky, výnosy nad 5% p.a. za posledných 7 rokov, ale neznamená to, že automaticky by ste mali vymeniť stavebné sporenie za podielové fondy.

Dlhodobo podielové fondy zarábajú viac. Ak by sme sa však pozreli na detail, tak v kratšom investičnom horizonte sa bežne deje to, že hodnota investície môže dočasne klesnúť. Toto môže prekvapiť mnohých investorov a to hlavne počas prvých rokov investovania.

Pokiaľ toto dokážete prekonať, že v nejakom momente môže byť hodnota vašej investície nižšia ako vklad, tak môžete začať uvažovať nad investovaním do podielových fondov.

Ako môže kolísať hodnota investície, si môžete pozrieť na ďalšom obrázku.


Zdroj: www.eic.eu

Čo je podstatné. Za posledných 7 rokov zarobili všetky z uvedených fondov pred zdanením viac ako 5% p.a. Toto vám stavebné sporenie neponúkne.

Chcem upozorniť, že sa bavíme o minulosti. O ďalších 7 rokov môže byť výnos tých istých fondov odlišný. A rovnako odlišný môže byť aj vývoj investície v čase.


Čo skonštatovať na záver. Ak chcete investovať a chcete zarobiť viac ako v stavebnom sporení, tak vhodné podielové fondy môžu byť dobrou voľbou.

Dajte si však záležať pri ich výbere. Je to dôležité. Buď sa s tým potrápite sami alebo si to môžete prekonzultovať s investičným poradcom. Je to na vás.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221