Štátny príspevok pre mladých od 1.1.2019 – čo by ste mali vedieť, ak ho chcete získať

Štátny príspevok pre mladých od 1.1.2019 – čo by ste mali vedieť, ak ho chcete získať
Štátny príspevok pre mladých sa ešte v minulom roku zmenil na daňový bonus na zaplatené úroky. Podmienky na jeho získanie v roku 2019 zostávajú nezmenené. Od 1.1.2019 však dochádza k zmene maximálneho príjmu na jeho získanie. Chcem poradiť

Podmienky na získanie štátneho príspevku(daňového bonusu) od 1.1.2019

To, čo platilo v predchádzajúcom roku, platí aj v roku 2019. Jediné, čo sa mení, je príjmová hranica na získanie hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých v podobe daňového bonusu.

Na to, aby ste získali hypotéku so štátnym príspevkom, musíte splniť tieto 3 základné podmienky:

  • Musíte mať vek do 35 rokov. Najneskôr, kedy môžete podať žiadosť o úver, je deň vašich 35. narodenín. Ak máte menej, tak máte jednu podmienku splnenú.
  • Ďalšou podmienkou je, že musíte zarábať dostatočne málo na to, aby ste mali nárok na hypotéku so štátnym príspevkom, resp. daňový bonus na zaplatené úroky. Vychádza sa z hrubého príjmu za predchádzajúci rok. Váš príjem za predchádzajúci rok nesmie prekročiť 1,3 násobok priemernej hrubej mzdy v národnom hospodárstve. Ak ste v úvere dvaja, tak je maximálny príjem dvojnásobok.
  • Účelom úveru môže byť nadobudnutie nehnuteľnosti, výstavba nehnuteľnosti alebo zmena/údržba/rekonštrukcia nehnuteľnosti určenej na bývanie.

Ako funguje štátny príspevok pre mladých po zmenách v minulom roku

  • Štátny príspevok pre mladých sa zmenil na daňový bonus na zaplatené úroky. Vďaka tomu si môžete znížiť zaplatenú daň z príjmu.
  • Štátny príspevok vo forme daňového bonusu je vo výške do 400 € ročne počas 5 rokov, t.z. že za 5 rokov môžete ušetriť maximálne 2.000 €.
  • Daňový bonus sa vzťahuje do výšky 50% zo zaplatených úrokov na hypotéke, kde si uplatňujete štátny príspevok pre mladých. Limit je vyššie spomínaná suma a to 400 € ročne.
  • Výška hypotéky, na ktorú sa vzťahuje daňový bonus je maximálne 50.000 €. Celková výška hypotéky môže byť aj vyššia, ale daňový bonus sa dá uplatniť len do sumy 50.000 €.
  • Na uplatnenie daňového bonusu je potrebné priložiť k spracovaniu daňového priznania potvrdenie z banky o výške zaplatených úrokoch. Toto potvrdenie je banka povinná vystaviť do 30 dní od podania žiadosti v banke.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ako postupovať pri výbere hypotéky pre mladých

Na rozdiel od minulosti, kedy sa od základov zmenil spôsob poskytovania štátneho príspevku pre mladých, je teraz takmer úplne jedno z pohľadu úročenia istiny, z ktorej banky si zoberiete hypotéku pre mladých.

Každopádne nie je jedno, aké podmienky na hypotéke pre mladých získate. Ak si to chcete zjednodušiť, tak vám môže pomôcť, ak získate ponuky zo všetkých bánk. Vďaka tomu môžete získať dôležité vstupné dáta, podľa ktorých si potom vyberiete.

Môže to vyzerať napr. takto ako na obrázku nižšie.

Porovnanie hypotékyZdroj: výstup z poradenského softvéru FinPlan

Dôležitým krokom je samotné detailné porovnanie podmienok podľa kritérií, ktoré ste si určili ako podstatné. Odporúčam pozrieť si a porovnať minimálne tieto veci:

  • výška úroku p.a. (nižší úrok pri tej istej fixácii a pri tých istých podmienkach na jeho získanie je lepší);
  • obdobie fixácie (momentálne je lepšie mať nízky úrok na dlhšie fixované obdobie);
  • podmienky na získanie úroku (niekde stačí mať účet v banke a niekde je tých podmienok tak veľa, že splniť to je buď riadna otrava alebo to reálne predražuje hypotéku);
  • mesačnú splátku (čím menej, tým lepšie, ale je potrebné ju dať do súvisu aj s inými podmienkami);
  • poplatok za vedenie bežného účtu (ako sa dostať na nulový poplatok si môžete pozrieť tu);
  • poplatok za schválenie hypotéky (čím menej, tým lepšie, ideálne nula);
  • poplatky, ktoré banka prepláca klientovi (kataster, znalecký posudok).

Ak máte výber hypotéky pre mladých ešte pred sebou a chcete mať istotu, že si vyberiete pre vás tu najlepšiu hypotéku a nemáte dosť času, aby ste si obehali sami všetky banky, tak môžete osloviť svojho finančného sprostredkovateľa.

Pomôže vám s vypracovaním ponúk, vytvorením prehľadu, porovnaní hypoték a výberom konkrétnej banky podľa vami zadaných kritérií. Okrem toho vám v niektorých bankách môže vybaviť výnimky navyše, vďaka ktorým môžete získať lepšie podmienky ako sú štandardne dostupné.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221