Štátny príspevok pre mladých od 1.1.2017 – opäť sa mení hranica príjmu

Štátny príspevok pre mladých od 1.1.2017 – opäť sa mení hranica príjmu
Štátny príspevok pre mladých k hypotékam pokračuje aj v roku 2017. Od 1.1.2017 sa mení výška maximálneho príjmu na jeho získanie. V článku nájdete prehľad všetkých podmienok na získanie štátneho príspevku a postup ako si vybrať hypotéku, na ktorej ušetríte. Chcem poradiť

Ako funguje štátny príspevok pre mladých

Štátny príspevok pre mladých a jeho fungovanie upravuje zákon o bankách. Nebudem tu citovať presné znenie zákona. Ak by ste mali chuť, tak si to môžete prečítať  tu. Číta sa to ťažko. Úplne to zjednoduším. Ak využijete štátny príspevok pre mladých, tak počas obdobia 5 rokov budete mať znížený úrok o 3% p.a.

Banka vám zníži úrok o 1% (niektoré vám to pred tým navýšia) a o 2% vám zníži úrok štát. Výšku zvýhodnenia od štátu určuje každý rok zákon o štátnom rozpočte. V roku 2017 bude zvýhodnenie od štátu pokračovať aj naďalej. V parlamente nám to už schválili.

Príspevok sa vzťahuje na výšku hypotéky do 70% z hodnoty nehnuteľnosti, ktorá slúži ako zabezpečenie a maximálne na sumu 50.000 €.

Štátny príspevok pre mladých môžete získať len na 1 hypotéku súčasne. Teoreticky ho môžete získať aj viackrát po sebe na viaceré hypotéky. Z praxe mám však len niekoľko prípadov, kedy to moji zákazníci dokázali využiť vzhľadom na podmienky, ktoré je potrebné splniť.

Podmienky na získanie štátneho príspevku pre mladých od 1.1.2017

Podmienky na získanie štátneho príspevku pre mladých určuje zákon o bankách a zákon o štátnom rozpočte. Sú rovnaké už dlhšie obdobie. Každý kvartál sa mení iba výška maximálneho príjmu na jeho získanie.

Od 1.1.2017 na získanie štátneho príspevku musíte splniť tieto 3 podmienky:

  • Neprekročíte vek 35 rokov. Najneskôr môžete podať žiadosť v deň svojich 35. narodenín.
  • Váš hrubý príjem za predchádzajúci kalendárny rok (2016) je maximálne 1.155,70 € mesačne a v prípade, že ste dvaja (partneri, manželia), tak je hranica 2.311,40 €.
  • Účelom úveru bude nadobudnutie nehnuteľnosti, výstavba nehnuteľnosti alebo zmena/údržba/rekonštrukcia nehnuteľnosti určenej na bývanie (na LV musí byť byt alebo dom).

Od 1.4. sa zmenila príjmová hranica na získanie štátneho príspevku. Viac si môžete prečítať v tomto článku: Štátny príspevok pre mladých od 1.7.2017 – zvýhodnenú hypotéku dostane menej ľudí.

Kedy môžete človek prísť o štátny príspevok pre mladých

Nestáva sa to často, ale už aj to som zažil niekoľkokrát počas mojej praxe. O štátny príspevok môže človek prísť, ak nedodrží niektoré pravidlá, ktoré určuje zákon.

Kedy sa to môže udiať:

  • Nedodrží účel, na ktorý bol hypotekárny úver poskytnutý. Už pri podaní žiadosti o hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých musíte mať v žiadosti zadaný taký účel, ktorý spĺňa podmienku podľa zákona na získanie štátneho príspevku. Je potrebné ho však aj dodržať po načerpaní hypotéky.
  • Prevedie záväzok z hypotéky na inú osobu okrem jemu blízkej osoby. O tom, kto je blízka osoba, hovorí občiansky zákonník.
  • Splatí hypotekárny úver so štátnym príspevkom pre mladých do 4 rokov od jeho poskytnutia. Toto je najčastejší dôvod, prečo ľudia prichádzajú o štátny príspevok pre mladých. Obyčajne je za tým predaj bytu a občas aj iné situácie.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ktoré banky poskytujú štátny príspevok pre mladých

Štátny príspevok pre mladých neposkytujú všetky banky. Dôvodom je skutočnosť, že nie všetky banky poskytujú hypotekárny úver podľa zákona o bankách. Medzi najznámejšie banky, ktoré neposkytujú hypotéky so štátnym príspevkom patrí mBank S.A. a Poštová banka, a.s.

A ktoré banky hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých poskytujú? Sú to tieto banky:

  • Československá obchodná banka, a.s.,
  • OTP Banka Slovensko, a.s.,
  • Prima banka Slovensko, a.s.,
  • Sberbank Slovensko, a.s.,
  • Slovenská sporiteľňa, a.s.,
  • Tatra banka, a.s.,
  • UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.,
  • VÚB, a.s.

Výhodnosť štátneho príspevku pre mladých nie je rovnaká v každej banke

Je tu jeden zákon a niekoľko jeho výkladov. Banky si ho asi vykladajú každá po svojom. V čom sa to líši? Hlavný rozdiel je v úročení zostatku istiny hypotéky na tú časť, kde je štátny príspevok pre mladých.

Len 2 banky na trhu to robia poctivo, kde platí to, že naozaj máte úročenie istiny o 3% nižšie. Je to OTP Banka a Tatra banka.  Na druhom konci je ČSOB a Slovenská sporiteľňa, kde vám úročia hypotéku tak, ako keby ste tam štátny príspevok vôbec nemali a príspevok vám vracajú naspäť na účet.

Výsledkom môže byť aj o niekoľko tisíc eur nižší zostatok istiny hypotéky po 5 rokoch a to aj napriek tomu, že by ste mali v každej banke ten istý úrok bez štátneho príspevku a rovnakú mesačnú splátku.

Ako postupovať pri výbere hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých

Odporúčam si získať ponuky zo všetkých bánk, ktoré poskytujú hypotéky so štátnym príspevkom pre mladých. Pomôže vám to so získaním vstupných údajov na dôkladné porovnanie a budete si mať z čoho vyberať.

Ďalším krokom môže byť porovnanie podmienok podľa vami zadaných kritérií. Do porovnania hypoték odporúčam zaradiť minimálne tieto veci:

  • výšku úroku,
  • mesačnú splátku,
  • spôsob úročenia istiny,
  • zostatok istiny po 5. roku,
  • poplatky súvisiace s hypotékou.


V prípade, že máte výber hypotéky pre mladých ešte pred sebou a chcete sa uistiť, že si vyberiete naozaj to najlepšie a nemáte dosť času, aby ste obehali všetky banky, tak môžete osloviť finančného sprostredkovateľa.

Pomôže vám s vypracovaním ponúk, porovnaním hypoték pre mladých a výberom podľa vami zadaných kritérií. Okrem toho vám môže vybaviť výnimky navyše, vďaka ktorým na hypotéke pre mladých ušetríte ešte viac.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221