Prečo vás garantované investície môžu oberať o peniaze

Prečo vás garantované investície môžu oberať o peniaze
Slovo garancia je magické. Dokáže prilákať pozornosť mnohých ľudí. Je častokrát používané v marketingu, aby ovplyvnilo vaše rozhodovanie. Je slovo garancia pri investíciách zárukou vyššieho výnosu? Chcem poradiť

Garancie môžu často znižovať výnosy

Nie som študovaný psychológ a nie som ani ekonóm. Všímam si však, čo spôsobujú rozhodnutia, ktoré spravili ľudia v minulosti na základe toho, že niečo bolo garantované.

Môžem byť aj konkrétny. Vyberiem zopár príkladov, kde sa v praxi potvrdzuje to, že garancia môže znížiť vaše výnosy.

Druhý pilier – najmenej zarábajú garantované fondy

Väčšina ľudí má v druhom pilieri peniaze v garantovaných fondoch, ktoré zarábajú najmenej.

Toto je rozdelenie majetku vo fondoch v 2. pilieri. Takmer 77% sporiteľov v druhom pilieri má svoje peniaze v garantovaných fondoch.

Koľko tieto fondy zarábajú? Je to bieda. Na obrázku nižšie si môžete pozrieť ako zle na tom sú garantované fondy v 2. pilieri.


Zdroj: druhypilier.sme.sk

Naopak fondy v 2. pilieri, ktoré nie sú garantované a nie sú dokonca ani manažované, zarábajú podstatne viac. Mám na mysli indexové fondy, ktoré len kopírujú konkrétny akciový index. Toto sú ich výnosy.


Zdroj: druhypilier.sme.sk

Nie je jedno, v ktorom fonde máte svoje peniaze.

Garantované bankové vklady dosahujú historicky najnižšie výnosy

Väčšina ľudí ma peniaze v bankách na garantovaných produktoch ako termínované vklady, bežné účty a sporiace účty.

Úroky na termínovaných vkladoch dosahujú historické minimá. Ešte nikdy neboli úroky takéto nízke. O sporiacich a bežných účtoch radšej ani nebudem písať. Je to veľká bieda.

Slováci majú v bankách viac ako 34 miliárd EUR. Ak mám byť presný a nevynechám žiadne nuly, tak toto číslo vyzerá takto 34.171.415.000 EUR.

Odkiaľ mám toto číslo? Našiel som ho v štatistike NBS a sú to dáta k 31.7.2018. Aktuálne dáta si môžete preveriť vždy tu na webe NBS

Takto zle vyzerajú výnosy na termínovaných vkladoch na 3 roky. Vľavo sú úroky pri vkladoch do 10.000 € a vpravo nad 10.000 €. V oboch prípadoch je to dosť nízke, ale garantované.

Úroky na bežných účtoch sú 0% p.a. a úroky na sporiacich účtoch sú len niečo málo nad 0% p.a. Ale keďže sú garantované, tak na nich leží väčšina úspor Slovákov. Banky to určite veľmi teší, ale ľudia prichádzajú o peniaze, ak zohľadníme aktuálnu výšku inflácie.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Stavebné sporenie ako sporiaci produkt zarába stále menej a menej

Mnoho ľudí má stále peniaze v stavebných sporeniach, kde majú garantovaný úrok a garantovanú štátnu prémiu. Úroky na stavebnom sporení dlhodobo klesajú. Momentálne sa pohybujú úroky pri nových zmluvách do 6 rokov maximálne 1% p.a.

Na získanie štátnej prémie je potrebné vložiť čoraz viac peňazí. V roku 2018 je to takmer 1.330 €.

Ak zmluva trvá dlhšie ako 6 rokov, tak sú úroky bežne na úrovni 0,5% p.a. Dokonca aj PSS prišla so znížením a začala ľuďom posielať oznámenia o znížení úroku. Na obrázku nižšie si môžete prečítať, čo poslala niektorým svojim klientom. Vyystrihol som len úryvok listu.

PSS stavebné sporenie - zníženie úroku

Stavebné sporenie už nie je také výhodné, ako tomu bolo v minulosti. Dokonca to vyzerá tak, že to bude ešte horšie, ak prejde nová legislatívna úprava. Uvidíme, ako to nakoniec dopadne.

Každopádne, ak chcete zhodnotiť svoje peniaze viac ako o infláciu, tak v stavebnom sporení to pôjde len veľmi ťažko.

Ľudia sa správajú iracionálne a preto prichádzajú o svoje peniaze

Ľudia jednoducho obľubujú garancie a garantované produkty. Ľudský mozog tomuto nedokáže odolať a presne toto veľmi dobre vedia tvorcovia garantovaných produktov a ľudia, ktorí im robia marketing. Vedia, že ľudia sa nesprávajú racionálne a nerátajú koľko zarobia.

Aj vďaka tomu vyhrávajú produkty, ktoré sú síce garantované, ale zarábajú mizerne. A to hovorím o produktoch, ktoré sú naozaj garantované.

Občas sa nejaké garancie vyskytnú aj pri podielových fondoch. Obyčajne sa za tým takmer vždy niečo skrýva, ale ľudia to veľmi neriešia. Slovo garancia je dostatočný magnet, aby do toho investovali.

Nedávno som v inom článku písal napr. o garancii v rámci realitného fondu, ktorý garantuje 5% za 500 dní. Keď som si to hodil do čísel a zarátal poplatky, tak pred zdanením tam človek dosiahne počas 500 dní výnos len 1,35% p.a. Je to poriadny rozdiel oproti marketingu. Detaily si môžete prečítať na tomto odkaze

Často sa stretávam s tým, že ľudia dokonca reagujú na ponuky garantovaných produktov, ktorých garančný mechanizmus môže byť postavený na vode.

Ľudia na Slovensku už viac ako 1 miliardu € investovali do rôznych slovenských dlhopisov. Medzi nimi sú aj rôzne firemné dlhopisy, ktorých emitenti môžu mať zásadný problém splatiť svoje záväzky a ľudia môžu prísť úplne o všetko.

Keďže garantom investície do dlhopisu je emitent (firma, ktorá si cez dlhopis požičala peniaze a vydala dlhopis), tak problém emitenta znamená problém pre investora. Na túto tému napíšem viac v článku špeciálne venovanému rizikám investovania do slovenských "garantovaných" dlhopisov.

Kde môžete dosiahnuť vyššie výnosy ako v garantovaných produktoch

Pri druhom pilieri je rozdiel medzi garantovanými a indexovými fondmi veľmi zásadný. Tam však porovnávame 2 typy dôchodkových fondov.

Teraz idem do porovnania úplne rozdielnych produktov. Na jednej strane sú bankové vklady (bežné účty, sporiace účty, termínované vklady), kde je zhodnotenie veľmi mizivé.

Na druhej strane sú podielové fondy, ktoré umožňujú bežným ľuďom zhodnotiť svoje peniaze viac ako ponúkajú bankové vklady.

Dlhodobo najviac zarábajú akciové podielové fondy. Na ukážku som vybral zopár akciových fondov, ktoré majú globálne zameranie (rôzne krajiny, rôzne meny, rôzne sektory). Na obrázku nižšie nájdete názvy podielových fondov a výnosy p.a. za rôzne časové obdobia.

Zdroj: www.eic.eu

Samozrejme nie je možné rátať, že dlhodobo budú tieto fondy robiť toľko, čo za posledných 10 rokov. Zdravý očakávaný výnos pri investovaní do podobných akciových podielových fondov je niekde na úrovni 5 až 7% p.a.

Napr. takto to vyzerá na reálnom účte programu Rytmus od spoločnosti Amundi. Je to balancované portfólio, kde akcie tvoria len 2 tretiny portfólia a zvyšok je veľmi konzervatívny fond, ktorý na jednej strane znižuje riziko a na druhej strane zároveň s tým stláča výnos trocha nižšie.

Tak či tak, je lepšie mať pri pravidelnom sporení 4% p.a. ako dokopy nič na sporiacom účte a zvlášť, ak ide o dlhodobú investíciu. Ak by bolo v akciových fondoch všetko, tak za to isté obdobie by výnos presahoval 6% p.a.

Ako zhodnocujte svoje peniaze? Preferujete garantované investície alebo radšej také, kde aj niečo zarobíte?

Ak chcete zarobiť viac alebo len čokoľvek prekonzultovať ohľadom investícii, tak mi napíšte cez formulár nižšie.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221