Pravidlo bohatých: Vždy zaplaťte najskôr sebe

Pravidlo bohatých: Vždy zaplaťte najskôr sebe
To, že rozumiete svojim financiám a viete ako finančne plánovať je výborným predpokladom úspechu pre dosiahnutie dobrého finančného zdravia bez finančných obáv. Rovnako dôležitá ako teória je však aktivita – teda to, aby ste váš plán hospodárenia aj naozaj realizovali. Prečítajte si tipy, ktoré vám jeho realizáciu uľahčia. Chcem poradiť

V prvej fáze ste zistili, ako na tom so svojím majetkom ste a taktiež ako hospodárite. Pochopili ste, ako vyzerá štruktúra vašich príjmov a výdavkov. Zistili ste, či mesačne hospodárite tak, že pravidelne dosahujete finančný deficit, či míňate všetko, čo zarobíte alebo či vám zostáva na účte na konci mesiaca pravidelne prebytok.

Následne ste sa zamysleli nad možnosťou zníženia svojich mesačných výdavkov, predovšetkým zbytočných. V rámci budovania plánu znižovania svojich mesačných výdavkov ste si urobili poriadok vo svojich finančných produktoch, aby ste zbytočne neplatili viac, ako je nevyhnutné.

V prípade, že vám zníženie vašich výdavkov neprinieslo dostatočnú spokojnosť s tým, koľko si viete koncom mesiaca odložiť, zamysleli ste sa nad možnosťami, ako zvýšiť svoj príjem.

Takto vznikol plán vášho hospodárenia.

Pre dosiahnutie lepších výsledkov realizácie vášho plánu sa môžete inšpirovať nasledovnými tipmi:

1. Najprv vždy zaplaťte sebe

Aby sa vám nestalo, že sa vám nepodarí mesačne ušetriť čiastku v súlade s vaším plánom hospodárenia, môžete zaviesť a zvyknúť si na pravidlo: „Najprv zaplatím sebe.“ Ide o jeden z najúčinnejších návykov, ak to človek so zdravým hospodárením myslí vážne. Po každej vašej výplate, z každého vášho príjmu, okamžite, keď peniaze pristanú na účet a ešte predtým, ako zaplatíte akúkoľvek faktúru alebo šek, odošlite peniaze určené na sporenie na iný účet (napr. na sporiaci podúčet, ktorý má väčšina bánk k osobnému účtu zadarmo).

Po zvyšok mesiaca sa peňazí zaslaných na sporenie už nedotknite. Vaše sporenie považujte za rovnako dôležitý výdavok ako napríklad nájomné alebo faktúru za telefón. Dodržiavanie tohto pravidla pomohlo mnohým ľuďom šetriť vopred určené sumy, ktoré by inak neboli schopní nasporiť. Ak by totiž peniaze neodoslali na osobitný šetriaci účet, ale nechali by ich na pôvodnom mieste, tak by s najväčšou pravdepodobnosťou aspoň časť z nich minuli na položky spotreby ako napríklad nové oblečenie, kino či večeru v reštaurácii.

2. Realizujte pravidelné finančné rande

Druhým tipom na úspešnú realizáciu vášho plánu hospodárenia je stanovenie si pravidelného dátumu, kedy sa budete vašim financiám venovať. Dajte si do kalendára dátum a čas, ktorý si vyhradíte na pravidelnú revíziu a prehodnotenie svojho plánu hospodárenia. Pokiaľ hospodárite spoločne s partnerom alebo členom/členmi domácnosti, prizvite na toto finančné rande aj jeho/ich.

Máte záujem o pomoc s optimalizáciou svojich financií? Neváhajte ma kontaktovať telefonicky, emailom alebo cez formulár nižšie a môžeme sa na to spoločne pozrieť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jana Volná, PhD. - expertnafinancie.sk

Mgr. Jana Volná, PhD.

Som lektorkou a programovou riaditeľkou Inštitútu Finančného Zdravia (www.ifz.sk), kde mám na starosti program Finančný Fitnes a workshopy na rôzne témy, napríklad dôchodkový systém na Slovensku či budovanie finančnej nezávislosti. V spolupráci so spoločnosťou Swiss Life Select Slovensko sa ako finančný kouč taktiež špecializujem na pomoc s osobnými financiami svojich klientov. Ponúkam služby finančného plánovania na mieru klientovi ako aj následnú realizáciu plánu (finančné sprostredkovanie). Riešim komplexnú správu majetku klientov s hlavným zámerom tvorby a rastu majetku. Svojim klientom taktiež pomáham platiť menej za finančné produkty. Zastrešujem všetky oblasti osobných financií: úvery, ochrana pred rizikami / poistenie, sporenie, investovanie a dôchodky.

jana.volna@swisslifeselect.sk    0948 020 126