Poštová banka – oplatí sa využiť 100% zľavu za vedenie účtu?

Poštová banka – oplatí sa využiť 100% zľavu za vedenie účtu?
Poštová banka zavádza od novembra 100% zľavu z poplatku za vedenie bežného účtu. Je to naozaj výhodné alebo je to len marketingový ťah? Mať účet bez poplatku ponúka viacero slovenských bánk. Ako sú na tom ostatné banky? Chcem poradiť

Aká je výška poplatku za vedenie účtu v Poštovej banke?

Štandardný poplatok podľa sadzobníka je 5 € mesačne. Môže sa zdať, že je to malá suma. Je to cena približne jedného obedu v reštaurácii.

Za 1 rok to spraví 60 € a za 10 rokov 600 €. Takto to už vyzerá horšie. Za to si už môžete dovoliť dovolenku na pár dní.

Čím menej zaplatíte za bežný účet, tým je to lepšie. Ideál je mať účet bez poplatku za jeho vedenie. Doteraz to v Poštovej banke možné nebolo. Je to možné až od novembra 2018.

Aké sú podmienky na získanie 100% zľavy v Poštovej banke?

100% zľavu za vedenie ich bežného účtu s názvom "užitočný účet" získa každý, kto má priemerný denný zostatok na depozitných produktoch nad 20.000 €.

Poštová banka na získanie zľavy akceptuje tieto depozitné produkty:

  • vkladná knižka,
  • termínovaný vklad,
  • neviazaný termínovaný vklad,
  • dobré sporenie,
  • osobný účet.

Nie je to práve najľahšia podmienka. Priemerný Slovák to nemá šancu splniť. Poštová banka nastavila latku pomerne vysoko.

Oplatí sa "sušiť" 20.000 €, aby ste získali 100% zľavu za účet?

Ročný poplatok za vedenie bežného účtu v Poštovej banke je 60 €.

Koľko zarobíte za rok na depozitných produktoch pri vklade 20.000 €?

Výpočet som spravil podľa podmienok platných k 26.10.2018. Údaje som čerpal z oficiálnych údajov na webovej stránke Poštovej banky.

  • Vkladná knižka – 0,3% p.a., čo je 60 € pred zdanením.
  • Termínovaný vklad – 0,5% p.a., čo je 100 € pred zdanením.
  • Neviazaný termínovaný vklad – nenašiel som výšku úrokovej sadzby.
  • Dobré sporenie – 0,25% p.a., čo je 50 € pred zdanením.
  • Osobný účet – úrok 0,01% p.a., čo sú 2 € ročne pred zdanením.

Ak by ste mali peniaze viazané na 2 ročnom termínovanom vklade s úrokom 0,5% p.a., tak za rok získate 60 € zľavu za vedenie bežného účtu plus 80 € po zdanení ako úrok zo sumy 20.000 €.

Ako môžete získať ešte viac?

Máte 2 možnosti, ako si to môžete nastaviť efektívnejšie.

  • Nebudete využívať účet v Poštovej banke. Otvoríte si účet v banke, kde je jednoduchšie získať 100% zľavu z poplatku za vedenie bežného účtu. Peniaze si tým pádom môžete investovať kdekoľvek.
  • Ak z nejakého dôvodu musíte mať účet v Poštovej banke, tak budete platiť poplatok za vedenie bežného účtu, ale svojich 20.000 € investujete do produktu, kde zarobíte viac ako na depozitných produktoch Poštovej banky.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

V ktorých produktoch môžete zarobiť viac?

Ak by ste chceli zostať v partnerskej spoločnosti Poštovej banky, tak môžete svoje peniaze zainvestovať napr. do podielových fondov spoločnosti Prvá penzijná.

Môžete si vybrať napr. Stabilný fond alebo Náš prvý realitný fond. Môžete od nich očakávať výnos v rozmedzí 2 až 3% p.a.

Ak by to boli len 2% p.a., tak ročný výnos pred zdanením by bol 400 €. Daň zaplatíte až pri predaji podielov. Pri vkladových produktoch v banke ich platíte pri pripísaní úrokov.

Ak sa na to pozrieme takto, tak kombinácia účtu s poplatkom a investícia do podielových fondov v rámci tej istej finančnej skupiny, je finančne výhodnejšia, ako nechať peniaze priamo v Poštovej banke s nízkym výnosom a využitie 100% zľavy z poplatku za vedenie účtu.

Samozrejme, že peniaze môžete investovať kdekoľvek inde. Na Slovensku máte k dispozícii ďaleko viac ako 1.000 podielových fondov alebo môžete použiť ETF fondy, kde po 1 roku nemusíte platiť daň z výnosu.

Ako môžete získať 100% zľavu za účet v iných bankách?

V inom článku som v minulosti spravil prehľad podmienok na získanie 100% zľavy z poplatku za vedeniu účtu v najvyužívanejších bankách na Slovensku.

Ak nemáte Poštovú banku, ale využívate iné banky a chcete si pozrieť podmienky, tak si kliknite na názov banky nižšie a môžete si to pozrieť.


Chcete vedieť ako sa zbaviť poplatku za bežný účet? Chcete poradiť ako zhodnotiť svoje úspory?

Napíšte mi cez formulár nižšie a nájdem vám riešenie, ktoré sa vám bude páčiť. Ešte možno stihnete získať 100% zľavu zo vstupných poplatkov.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221