Nižšia úroková sadzba Vám ušetrí peniaze

Nižšia úroková sadzba  Vám ušetrí peniaze
Pri hypotéke je úroková sadzba najpodstatnejší parameter. Čím je úrok nižší, tým nižšie preplatenie dosiahnete. Navyše správnym výberom banky a nastavením fixácie úroku môžete na hypotéku v budúcnosti významne ušetriť. Chcem poradiť

Výška úroku je veľmi dôležitá

Hypotéky patria k najlacnejším úverom na trhu. Počas novembra 2013, kedy sa priemerný úrok podľa údajov NBS pohyboval na rekordne nízkej úrovni a to 3,77% p.a. Výhodný úrok si banka môže dovoliť, pretože ide pri hypotéke do malého rizika. Ručíte svojou nehnuteľnosťou a v prípade nesplácania si môže uplatniť záložné právo.

Zvláštnu pozornosť by som venoval zľavám z úrokovej sadzby, ktoré si niekedy stačí vypýtať a niekedy o nich treba tvrdo bojovať. Ak sa je o čo oprieť, tak vždy sa oplatí do toho ísť. Často klientom žiadam o zľavy a vo väčšine prípadov vďaka konkurencii medzi bankami aj úspešne.

O tom ako môžete na hypotéke ušetriť ešte viac aj pri dobrom úroku, píšem v článku „Ako ušetriť na hypotéke“.

Výber fixácie úrokovej sadzby

Keď vtáčka lapajú, pekne mu spievajú. Tieto slová som počul v minulosti od mnohých ľudí, ktorých nemilo prekvapil nový úrok po skončení fixácie. Banky častokrát v boji o klienta ponúkali nízke akciové sadzby pri ročných fixáciách.

Karta sa momentálne otočila. Viaceré banky pochopili, že existujúcich klientov si musia podržať. Pri skončení fixácie ponúkajú slušné úroky aj pri dlhších fixáciách a klienti nemusia úver refinancovať.

Pri výbere fixácie úroku na novom úvere treba zvážiť viacero faktorov ako je predpoklad rastu alebo poklesu úrokov, možnosti mimoriadnych splátok, rating klienta v čase žiadosti o úver a ďalej či ide o akciovú alebo štandardnú sadzbu.

Mnohé akcie v podobe zľavy z úroku platia len pre prvé obdobie fixácie. Niekedy môže byť výhrou aj trocha vyšší úrok fixovaný na dlhšie obdobie. Správny výber fixácie Vám môže ušetriť v budúcnosti veľa peňazí.

V každom prípade platí, že pri dobrom úroku sa oplatí úver fixovať na dlhšie obdobie. V situácii, že hypotéku chcete splatiť predčasne alebo nehnuteľnosť predať skôr, tak má význam pouvažovať aj nad kratšou dobou fixácie úrokovej sadzby.

Oplatí sa plávajúca úroková sadzba?

Táto úroková sadzba je zložená obyčajne zo sadzby 6M Euribor a marže banky podľa bonity klienta v čase žiadosti o úver. Je to prehľadné a spravodlivé. Na druhej strane však tieto sadzby banky ponúkajú hlavne v čase nízkych medzibankových sadzieb, pretože aj pri vyššej marži to je pre klienta zaujímavé.

Karta sa však otočí pri raste medzibankovej sadzby. Počas posledných 10 rokov sa 6M Euribor pohyboval v rozmedzí 0,3 až 5%. A z toho len za posledné roky bola sadzba výraznejšie pod 1% (platné v januári 2014). Či je plávajúca úroková sadzby výhodná alebo nie, závisí predovšetkým od výšky marže banky a od predpokladanej situácií na trhu.


Zaujíma Vás ako si môžete vybaviť hypotéku s dobrými podmienkami? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221