Ktoré fondy v DSS v roku 2013 zarobili najviac?

Ktoré fondy v DSS v roku 2013 zarobili najviac?
Včera pri volebnej urne som sa rozhodol, že napíšem článok o zhodnotení fondov v DSS v roku 2013. Impulzom k tomu bolo jedno meno na kandidátke. Obnovili sa mi pri ňom spomienky o väčších istotách pre ľudí v garantovaných fondoch. Ja som našťastie odolal a prestúpil som do indexového fondu. Spravil som veľmi dobre a vďaka tomu som zarobil. Pozrite si koľko zarobili fondy v DSS v minulom roku. Chcem poradiť

Chýba prehľad výnosov v DSS

Pri podielových fondoch som zvyknutý, že si stiahnem jednu tabuľku a mám presný prehľad o tom, ktorý fond koľko zarobil. Na stránke Slovenskej asociácie správcovských spoločností každý týždeň nájdete prehľadnú tabuľku s takmer 500 fondmi.

Ja som si naivne myslel, že na stránke Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS) si stiahnem taktiež jednu tabuľku a môžem začať písať o zhodnotení v DSS. Trocha som sa sekol. Aj napriek tomu, že v DSS je len zopár fondov, tak nič také tam nenájdete. ADSS totiž nezverejňuje zhodnotenie, ale len hodnoty dôchodkových jednotiek a ešte aj tie sú neprehľadné a je ťažké sa v tom zorientovať.

Väčšina ľudí pri 2. pilieri dala na odporúčania politikov a skončila v garantovaných fondoch. Tie sa pri zhodnocovaní v roku 2013 veľmi nepretrhli. Prečo ale DSS-ky nikde nezverejňujú svoje výsledky prehľadne a transparentne? Hanbia sa za to, že väčšina ľudí v 2. pilieri zarába málo alebo sú im sporitelia úplne ukradnutí?

Zhodnotenie v DSS v roku 2013

Chvíľu mi to trvalo, kým som to dal dokopy. Údaje som čerpal z verejne dostupných informácii priamo od jednotlivých DSS a taktiež zo stránky ADSS. Možno nie sú úplne na chlp presné,  ale aj napriek tomu poskytnú ucelený prehľad na to, ako dopadol v druhom pilieri rok 2013.

Dlhopisové fondy

Aegon, d.s.s., a.s. 0,9%
Allianz - Slovenská d.s.s., a.s. 0,6%
AXA d.s.s., a.s. 0,9%
DSS Poštovej banky, d.s.s., a.s. 1,5%
ING dôchodková správcovská spoločnosť, a.s. 0,6%
VÚB Generali d.s.s., a.s. 1,9%

Akciové fondy

Aegon, d.s.s., a.s. 2,1%
Allianz - Slovenská d.s.s., a.s. 4,3%
AXA d.s.s., a.s. 3,8%
DSS Poštovej banky, d.s.s., a.s. 3,6%
ING dôchodková správcovská spoločnosť, a.s. 3,2%
VÚB Generali d.s.s., a.s. 5,6%

Indexové fondy

Aegon, d.s.s., a.s. 12,4%
Allianz - Slovenská d.s.s., a.s. nemá indexový fond
AXA d.s.s., a.s. 18,0%
DSS Poštovej banky, d.s.s., a.s. 13,0%
ING dôchodková správcovská spoločnosť, a.s. 15,3%
VÚB Generali d.s.s., a.s. 10,7%


Stiahnite si zdarma E-BOOK:
 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Garantované fondy nemajú dôvod zarábať

Vďaka jednej z mnohých úprav zákona mali sporitelia získať väčšie istoty v garantovaných fondoch. Ako to dopadlo v skutočnosti? Jednu istotu získali DSS-ky. Majú isté, že zarobia takmer vždy a dokonca aj bez veľkej snahy, aby dosahovali dobrý výnos.

Druhú istotu získali sporitelia. Majú isté, že nezarobia alebo zarobia málo. Nastavenie garantovaného fondu to jednoducho neumožňuje. Inflácia meraná indexom spotrebiteľských cien v roku 2013 dosiahla 1,4%. Väčšina garantovaných fondov ale zarobila menej ako bola inflácia.

Indexové a akciové fondy vo výnosoch jednoznačne vedú

Presne pred rokom som svojim klientom písal mail, v ktorom som im odporúčal zostať v akciových a indexových fondoch. Každý, kto moje odporúčanie prijal, zarobil viac ako v garantovaných fondoch.

Je pravda, že rok 2013 bol pre akcie úspešný všeobecne a každý rok taký byť nemôže. Prídu aj také roky, kedy akciové a indexové fondy budú klesať. Stále však platí, že ako indexové, tak aj akciové fondy majú rovnaký potenciál z dlhodobého hľadiska zarobiť podstatne viac ako garantované fondy.

Zmena fondu je možná kedykoľvek

Zmeniť fond v 2. pilieri môžete kedykoľvek. Stačí vypísať žiadosť o zmenu a zaslať priamo na adresu vašej DSS. Ak chcete zarobiť viac, tak porozmýšľajte nad odchodom z garantovaného fondu. Ak akciové a indexové fondy budú klesať, tak nikdy ich nemeňte späť na garantované. Vtedy máte šancu zarobiť viac vďaka poklesu ceny podielovej jednotky a lacnému nákupu.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221