Kedy sa vyplatí americká hypotéka?

Kedy sa vyplatí americká hypotéka?
Americká hypotéka nie je skutočným hypotekárnym úverom. Ide o spotrebiteľský úver zabezpečený nehnuteľnosťou. Najčastejšie ju využívajú ľudia, ktorí nemôžu alebo nechcú dokladovať účel použitia finančných prostriedkov. Kedy sa oplatí ju využiť? Chcem poradiť

Názov americká hypotéka pre tento typ úveru nepoužívajú všetky banky. Môžete sa stretnúť aj s inými marketingovými názvami. Jedna vec ich však spája. Vždy ide o bezúčelovú hypotéku.

Kedy sa vyplatí a kedy nie?

Ak máte možnosť získať klasickú hypotéku, ktorá je lacnejšia, tak americká hypotéka pre Vás nie je vhodná. Vo viacerých prípadoch, keď za mnou došli klienti s požiadavkou na americkú hypotéku, tak sme ju zamietli.

Prečo? Našli sme spôsob ako vybaviť účelovú hypotéku. Jednoducho sme našli štrbiny v pravidlách banky a vďaka tomu klient získal lacnejšiu hypotéku.

Americká hypotéka sa oplatí hlavne v tých prípadoch, keď nie je možné nájsť spôsob ako získať od banky účelovú hypotéku. Je síce trochu drahšia, ale oveľa lacnejšia ako nezabezpečený spotrebný úver.

Využitie americkej hypotéky

Americkú hypotéku použijete na čokoľvek. Je to len na Vás, banku to vôbec netrápi. Môžete ju využiť na kúpu auta, rekonštrukciu nebytových priestorov, na exotickú dovolenku alebo na čokoľvek iné.

Avšak dajte si pozor! Požičané peniaze by mali vytvárať vždy nejakú hodnotu. Úverové financie použité na spotrebu je to najhoršie riešenie. Zostane Vám pár príjemných spomienok a veľa odporných splátok.

Častokrát ju využívajú aj podnikatelia, ktorým banka neposkytne úver na podnikanie.

Účel použitia peňazí nemusíte preukázať

Nepredkladáte žiadne potvrdenia, faktúry alebo pokladničné bloky. Len Vy poznáte účel použitia finančných prostriedkov a banka to vôbec nemusí vedieť. Banku zaujíma len  jedno – aby ste jej finančné prostriedky vrátili späť aj so ziskom v podobe úroku.

Americkú hypotéku vybavíte jednoducho

Americkú hypotéku Vám „najrýchlejšie“ banky schvália štandardne do 3 až 5 dní. K žiadosti prikladáte len dokumenty k preukázaniu príjmu a nehnuteľnosti, ktorá zabezpečuje úver. Finančné prostriedky môžete čerpať po podaní návrhu na vklad záložného práva a predložení LV s plombou.

Viac informácií si môžete prečítať v článkoch "Ako postupovať pri vybavovaní hypotéky" a "Doklady na vybavenie hypotéky".

Aký je úrok pri americkej hypotéke?

V zásade platí, že úrok je obyčajne podstatne nižší ako pri spotrebnom úvere. Na druhej strane úroková sadzba je len mierne vyššia oproti účelovej hypotéke. Častokrát je navýšenie len o 0,5 až 1%.

Podmienky získania americkej hypotéky

Podmienky sú tie isté ako pri klasickej hypotéke. Jediný rozdiel je v tom, že nepodávate doklady k účelu úveru. Stále však platí, že potrebujete dostatočný príjem, byť majiteľom nehnuteľnosti a musíte mať čistý úverový register.

Americká hypotéka aj bez dokladovania príjmu

Možno to znie divne, ale je to možné. Nemusíte dokladovať účel použitia finančných prostriedkov a dokonca ani príjem. Stačí predložiť čestné prehlásenie o výške príjmu.

Živnostníci a majitelia firiem si často optimalizujú svoje príjmy kvôli daniam a odvodom. Ich oficiálne príjmy potom nepostačujú na získanie úveru štandardným spôsobom. A práve tento variant je ich jediným riešením. To isté platí aj pre zamestnancov pracujúcich oficiálne za minimálnu mzdu.

Vzhľadom k tomu, že banka nepreveruje Vašu schopnosť splácať úver, ide do väčšieho rizika. Zaplatíte to v podobe vyššieho úroku. Americká hypotéka bez dokladovania príjmu je najdrahšia kombinácia zo všetkých typov hypoték, ale vždy lacnejšia ako bežné spotrebné úvery.


Zaujíma Vás ako si môžete vybaviť hypotéku s dobrými podmienkami? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221