Doklady na vybavenie hypotéky

Doklady na vybavenie hypotéky
Idete kupovať nehnuteľnosť a nemáte vlastné financie? Banka Vám ich rada poskytne formou hypotéky, ale najskôr jej musíte dokázať, že hypotéku budete vedieť poctivo splácať. Prečítajte si, aké doklady od Vás banka bude požadovať. Chcem poradiť

Pri vybavovaní hypotéky musíte banke predložiť viacero dokladov. Ak to zjednoduším, tak banka bude od Vás požadovať doklady totožnosti, doklady k príjmu, doklady k účelu úveru a doklady k zakladanej nehnuteľnosti. Ak žiadate o hypotéku svoju banku, tak niektoré doklady k príjmu nie sú potrebné.

Doklady totožnosti

Kópia občianskeho preukazu a k tomu ešte ďalší doklad, napr. cestovný pas alebo vodičský preukaz. Niektoré banky požadujú kvôli zasielaniu korešpondencie doklad o súčasnej adrese, napr. nejaká faktúra alebo výpis, kde je uvedené Vaše meno a adresa. Ak ste rozvedený, tak banka bude požadovať právoplatné rozhodnutie súdu o rozvode manželov.

Doklady k príjmu

Potvrdenie o príjme, ktoré Vám potvrdí zamestnávateľ na tlačive banky a k tomu ešte priložíte výpisy z účtu obyčajne za posledné 3 mesiace. Mnohé banky si už preverujú príjem priamo v sociálnej poisťovni bez potvrdenia od zamestnávateľa.

Podnikateľ banke predkladá potvrdenie z daňového úradu taktiež na tlačive banky, kópiu daňového priznania a výkazy za predchádzajúci rok.

Doklady k účelu úveru

Tie sa podstatne líšia v závislosti od konkrétneho účelu hypotéky.

Kúpa nehnuteľnosti – kúpna zmluva (zmluva o budúcej kúpnej zmluve) alebo zmluva o výstavbe a list vlastníctva.

Výstavba nehnuteľnosti – právoplatné stavebné povolenie, list vlastníctva k stavebnému pozemku, geometrický plán, projekt s rozpočtovými nákladmi a ak výstavbu zabezpečuje firma, tak aj zmluva o dielo alebo zmluva o výstavbe.

Rekonštrukcia nehnuteľnosti – list vlastníctva, súpis rozpočtových nákladov a ak to vyžaduje rozsah prác, tak aj ohlásenie stavebnému úradu, resp. stavebné povolenie.

Splatenie inej hypotéky – potvrdenie o aktuálnom zostatku úveru, kópia úverovej zmluvy a súhlas banky s predčasným splatením.

Doklady k zabezpečeniu úveru

K tomu budete potrebovať znalecký posudok so všetkými náležitosťami. Takmer všetky banky ponúkajú aj interné ocenenie nehnuteľnosti znalcom banky. Nie vždy však je to výhodou. Bližšie o požiadavkách na znalecké posudky sa píše v článku „Znalecký posudok k hypotéke“.

Každá banka má iné požiadavky a preto sa niektoré detaily líšia. Ak žiadate o úver bez dokladovania príjmov, úver na vyplatenie inej hypotéky alebo o americkú hypotéku, tak v zásade je dokladov menej. Prečítajte si aj článok „Ako postupovať pri vybavovaní hypotéky“, kde sa dozviete ešte viac.


Zaujíma Vás ako si môžete vybaviť hypotéku s dobrými podmienkami? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221