Indexové fondy v 3. pilieri ponúkajú iba dve doplnkové dôchodkové spoločnosti

Indexové fondy v 3. pilieri ponúkajú iba dve doplnkové dôchodkové spoločnosti
Doplnkové dôchodkové sporenie sa oplatí hlavne vtedy, ak vám tam prispieva zamestnávateľ. Nie je však vôbec jedno, v ktorých fondoch máte svoje peniaze. Indexové fondy majú pre vás zmysel, ak chcete investovať dlhodobo a chcete aj niečo zarobiť. Chcem poradiť

Akú majú DDS spoločnosti motiváciu dosahovať výnosy?

Výnosy fondov v treťom pilieri sú dlhodobo nízke. Doplnkové dôchodkové spoločnosti asi nemajú príliš veľkú motiváciu dosahovať zaujímavé výnosy v ich fondoch.

Prečo si to myslím? Nemusia. Či zarábajú málo alebo veľa, tak majú stále zabezpečený príjem nových peňazí. Väčšina ľudí si v treťom pilieri sporí len preto, že im tam prispieva zamestnávateľ.

Je to správny prístup sporiteľov. Bez príspevku zamestnávateľa je sporenie v DDS nezaujímavé. Prečo však navyše neinvestovať do fondov, kde je potenciál vyššieho výnosu?

Takto vyzerajú výnosy fondov doplnkového dôchodkového sporenia. V porovnaní nie sú indexové fondy nakoľko ich história je kratšia ako 3 roky. Už na prvý pohľad to nie je teda žiadna sláva.


Zdroj: prepočet autora podľa údajov v NBS (aktuálne k 20.3.2019)

Stiahnite si zdarma E-BOOK7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Indexové fondy majú šancu zarábať viac

Manažéri štandardných dôchodkových fondov v DDS buď svoju prácu robiť nevedia, keďže výnosy sú dlhodobo extrémne nízke alebo im je to jedno, lebo peniaze od ľudí a zamestnávateľov im tam tečú tak či tak.

A práve preto majú zmysel indexové fondy, ktoré len jednoducho kopírujú vybrané akciové indexy. Manažéri DDS nerobia pri indexových fondoch žiadne aktívne zásahy, teda okrem nastavenia percentuálneho rozdelenia medzi jednotlivé akciové indexy, resp. iné ETF fondy, do ktorých investujú.

Paradoxne práve vďaka tomu, že manažéri do fondu nezasahujú, tak môžete dosiahnuť vyšší výnos. Presne to isté platí aj pri druhom pilieri, kde indexové fondy zarábajú dlhodobo viac ako akciové fondy.


Zdroj: www.morningstar.co.uk

Takto napr. vyzerá výnos jedného z ETF fondov, do ktorého investuje aj indexový fond Axa DDS. Môžete si všimnúť, že za takmer rovnaké obdobie je výnos 11,24% p.a. počas obdobia 3 rokov.

Kumulatívny výnos za 3 roky ďaleko prevyšuje 30%, čo je neporovnateľne viac ako je výnos najlepších manažovaných fondov v DDS. Aj po odpočítaní poplatkov je celkový výnos veľmi zaujímavý.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ktoré spoločnosti ponúkajú indexové fondy v DDS?

Ponuka je biedna. Zatiaľ ponúkajú indexové fondy v DDS len 2 spoločnosti. Nie je to však problém, pretože sú to práve tie spoločnosti, ktoré majú pri doplnkovom dôchodkovom sporení veľmi silné postavenie na trhu a má s nimi zmluvy veľa zamestnávateľov.

Indexový globálny dôchodkový fond AXA d.d.s.

  • Dátum vzniku fondu – 4.2.2019
  • Poplatok za správu fondu – 1,3% p.a.
  • Poplatok za zhodnotenie – 10%
  • Do čoho fond investuje – 90 % akciový index MSCI World Index, 10 % akciový index MSCI Emerging Markets Index

Indexový dôchodkový fond NN Tatry – Sympatia d.d.s.

  • Dátum vzniku fondu – 9.7.2018
  • Poplatok za správu fondu – 1,3% p.a.
  • Poplatok za zhodnotenie – 10%
  • Do čoho fond investuje – 50 % S&P500, 30 % Eurostoxx 50, 10 % Nikkei225, 10 % MSCI Emerging markets

Oba fondy sú pomerne mladé a nie je tam možné pozrieť dlhodobú históriu výnosov. Môžete si však pozrieť dlhodobý vývoj podkladových indexov alebo fondov, do ktorých investujú a z toho odvodiť potenciál výnosu do budúcna. Jeden z nich nájdete na obrázku vyššie.

Zmena fondu v DDS a výhodnosť sporenia v DDS

Ak máte DDS, tak si pozrite, v akom fonde máte svoje peniaze. Keď si budete sporiť v DDS ešte dlhšie obdobie, tak si môžete zmeniť fond na indexový.

Nezabudnite, že DDS sa vám oplatí hlavne vtedy, ak vám tam prispieva aj zamestnávateľ. V prípade, že vám tam zamestnávateľ neprispieva, tak sa vám viac oplatí peniaze investovať priamo do ETF alebo indexových fondov mimo DDS, napr. aj do toho, ktorý som uviedol vyššie na obrázku.

Prečítajte si aj článok Ako neprísť o peniaze pri sporení na dôchodok cez DDS. Nájdete tam konkrétne tipy ako maximalizovať profit pri sporení cez 3. pilier.


Zaujíma vás ako si môžete kvalitne a rozumne nastaviť sporenie na dôchodok? Hľadáte odpoveď na otázku ohľadom DDS, DSS alebo pravidelného investovania?

Pre využitie konzultácie vyplňte formulár pod článkom.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221