Ako ovplyvní predaj OTP banky jej klientov?

Ako ovplyvní predaj OTP banky jej klientov?
O tom, že je OTP banka na predaj, sa na slovenskom trhu hovorilo už dlhšie. Po rôznych špekuláciách je už jasné, že novým majiteľom OTP banky bude belgická skupina KBC. Čo sa zmení pre existujúcich klientov OTP? Čo pre nich táto zmena bude znamenať? Chcem poradiť

Ako sa darilo OTP banke na slovenskom trhu

Na našom trhu sa majú dobre veľké banky. Veľkej trojke slovenských bánk patria dve tretiny zisku v bankovom sektore. Malé banky zbierajú len omrvinky.

Zisky, resp. straty OTP banky v minulosti to len potvrdzujú. Takto sa darilo alebo skôr nedarilo tejto banke v minulosti.

ČSOB banka, ktorá prevezme bankové aktivity OTP je na tom podstatne lepšie. Jej čísla vyzerajú takto.

Z týchto obrázkov je jasné, prečo maďarská matka OTP banky hľadala pre svoju slovenskú dcéru nového majiteľa. ČSOB do veľkej trojky nepatrí, no aj napriek tomu tie čísla vyzerajú podstatne lepšie. Byť malým sa na Slovensku finančne neoplatí.

Čo táto zmena môže znamenať pre klientov OTP banky?

Ak ste klientom OTP banky, tak je vám možno úplne jedno, či je banka v zisku alebo v strate. Možno sa mýlim a možno sa zhodneme.

Ja mám tú česť byť firemným klientom OTP a keď sa na to pozerám ako klient, tak sa musím priznať, že ma zaujíma hlavne to, aké služby od banky dostávam a koľko za ne platím.

To, či banka zarába alebo nie, by ma zaujímalo až vtedy, ak by som bol jej akcionárom. No momentálne nie som, tak ma to netrápi.

Pôjdem radšej ďalej k podstate toho, prečo som sa rozhodol napísať tento článok. Už som dostal niekoľko otázok od ľudí, ktorí sú klientmi OTP a trápia ich otázky ohľadom toho, čo môžu teraz očakávať a čo sa môže zmeniť.

Ak ste už klientom OTP banky, tak to môže byť z 3 najbežnejších dôvodov:

  • Využívate v OTP banke bežný účet.
  • Splácate v OTP hypotéku alebo spotrebný úver.
  • Máte v banke svoje úspory.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Čo sa stane s produktmi, ktoré v OTP využívate?

KBC už na Slovensku vlastní ČSOB banku a práve táto banka prevezme pod správu všetky bankové aktivity OTP. Bude to možno niečo podobné, ako sme naposledy zažili, keď Prima banka prevzala Sberbank.

Ako to pocítil klient Sberbank? Čo sa reálne zmenilo okrem názvu banky? Ak poznáte niekoho, kto bol klientom Sberbank a teraz je v Prime, tak vám povie detaily, ako to celé prebiehalo. Neznamená to, že presne tak isto sa to udeje aj teraz pri OTP. Nedá sa však vylúčiť podobnosť aj v tomto prípade.

Čo sa pravdepodobne stane aj pri OTP banke?

  • Svoj účet namiesto OTP budete mať v ČSOB banke a budete za neho platiť časom poplatok podľa sadzobníka ČSOB banky.
  • Svoju hypotéku budete splácať namiesto OTP do ČSOB banky a budete mať zachované podmienky na starej zmluve. Do výročia fixácie platí úrok, ktorý aktuálne máte. Presne takto by ste to mali, aj keby OTP na trhu zostala.
  • Za svoje vklady v OTP banke, kde teraz dostávate úroky blízke nule, budete dostávať podobne nízke úroky z ČSOB banky.
  • Pobočka, na ktorú ste zvyknutý chodiť sa premaľuje zo zelenej na modrú, alebo ak susedí s pobočkou ČSOB banky, tak možno úplne zmizne. Okrem toho vám pribudne kopec ďalších pobočiek, ktoré ste doteraz nemali a ČSOB ich má celkom dosť.
  • Peniaze si bude vyberať z bankomatov, ktoré zmenia farbu a budete mať možnosť využívať aj tie, ktoré teraz patria ČSOB.

Čo musíte spraviť v súvislosti so zmenou majiteľa OTP?

V podstate nič. Od banky dostanete oznámenie, že sa zmenil majiteľ a odteraz budete bankovať s ČSOB bankou. Dostanete možno informáciu, že všetko zostáva po starom a navyše bude mať nejaké benefity navyše (viac pobočiek, viac bankomatov, viac produktových možností a pod.).

Možno sa zrušia niektoré pobočky OTP banky a niektoré prejdú rebrandingom, zjednotí sa internet banking a mobilná aplikácia atď. Uvidíme. Nechajme sa prekvapiť. Bude sa to diať bez toho, aby ste niečo museli aktívne robiť.

Ak ste klient OTP banky, tak naozaj nemusíte robiť nič, nemusíte stresovať, nemusíte sa obávať a nemusíte očakávať žiadne katastrofické scenáre. Ak vám vyhovuje OTP banka, tak veľmi pravdepodobne vám bude sedieť aj ČSOB banka.

Je to zmena viac k lepšiemu ako naopak. Ak vám OTP nevyhovuje, tak máte o problém menej bez roboty.

Čo musíte spraviť, ak chcete získať lepšie podmienky?

Nerobte nič, nič nepokazíte, ale ani sa nič samé od seba nezmení. Ak chcete získať lepšie podmienky, tak musíte byť aktívny. Odporúčam spraviť minimálne toto, ak máte niektorý z nasledujúcich produktov v OTP.

Hypotéka

Skontrolujte si úrok na hypotéke. Momentálne je možné získať úrok na hypotéke od 0,6% p.a. pri fixácii na 3 roky až po max 0,99% p.a. pri fixácii na 5 rokov. Všetko nad túto hranicu je dnes zbytočne veľa. Ak platíte viac ako 1% p.a., tak môžete platiť menej.

Termínovaný vklad

Úroky na termínovanom vklade sú extrémne nízke a to nielen v OTP. Aj pri viazanosti na 3 roky je úrok v OTP momentálne len 0,05% p.a. Len 2 banky na trhu ponúkajú úrok nad 1% p.a. Áno, aj to je málo. Trh ponúka aj iné možnosti na zhodnotenie úspor, kde môžete pokoriť hranicu 3% p.a. Pozrite si koľko zarábajú vaše úspory.

Nesušte svoje peniaze zbytočne v banke na nulovom úroku. Investujte ich s výnosom. V tomto článku som písal o tom, ako môžete zarobiť viac ako na bankových vkladoch.

Bežný účet

Koľko platíte za bežný účet? Takmer v každej banke môžete mať účet za 0 EUR mesačne. Tu si môžete pozrieť prehľad podmienok na získanie účtu bez poplatku.


Keď chcete znížiť úrok na svojej hypotéke alebo investovať peniaze, ktoré ležia ladom v banke na účte, tak mi môžete napísať cez formulár nižšie. Buď vás usmerním, čo môžete spraviť alebo vám to pomôžem celé vyriešiť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221