Ležia vaše úspory v banke? Takto si môžete zvýšiť výnos.

Ležia vaše úspory v banke? Takto si môžete zvýšiť výnos.
Úroky na bankových vkladoch sú veľmi nízke. Aj napriek tomu majú Slováci v bankách viac ako 38 mld. €. Máte aj vy svoje úspory v banke? Prečítajte si, kde môžete dosiahnuť vyšší výnos. Chcem poradiť

Aktuálne úroky v bankách sa motajú veľmi tesne nad 0% p.a. Dokonca aj pri termínovaných vkladoch len sa len veľmi neochotne odlepujú od nuly. Peniaze sú lacné a banka nemá dôvod dávať viac. Je to realita dnešných dní a z toho treba vychádzať.

Držať preto celú finančnú rezervu v banke a k tomu ešte dlhodobo, vás môže oberať o výnosy. Keď do toho ešte zarátate infláciu, tak je to čistá strata. Uvediem niekoľko investícii, kde môžete získať vyšší výnos ako v banke.

Krátkodobá investícia so 100% zľavou zo vstupného poplatku

Investícia na kratšie obdobie nikdy neprinesie obrovsky výnos. Ale aj tak ponúka vyšší výnos ako bankový vklad. V tomto článku zámerne spomeniem 2 fondy od spoločnosti PRVÁ PENZIJNÁ, ktoré sú vhodné na investovanie na kratšie obdobie.

Do obidvoch fondov môžete teraz investovať bez vstupného poplatku. Aktuálne prebieha akcia, kde je odpustený celý poplatok a trvá do 31.10.2019.

Stabilný fond o.p.f.

Je to špeciálny fond cenných papierov, ktorý investuje do firemných dlhopisov prevažne zo skupiny zo skupiny Poštovej banky a J&T. Má relatívne nízke výkyvy a ponúka výnos, ktorý prekonáva termínované vklady.


Zdroj: https://www.penzijna.sk/fondy/stabilny-fond-opf/

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Náš prvý realitný fond o.p.f.

Tento fond investuje do realitných projektov prostredníctvom nákupu cenných papierov naviazaných na realitný trh. Vzhľadom k spôsobu oceňovania majetku vo fonde má veľmi malé výkyvy a dlhodobo ponúka výnos, ktorý prekonáva svojím výnosom úroky na bankových vkladoch.


Zdroj: https://www.penzijna.sk/fondy/nas-prvy-realitny-opf/


Stiahnite si zdarma E-BOOK: 
7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ako môže vyzerať investícia na dlhšie obdobie

Tu je ukážka z reálneho účtu jedného z mojich klientov. Peniaze boli zainvestované jednorazovo pred viac ako 3 rokmi.

Aj napriek tomu, že posledné 3 roky poznamenali viaceré poklesy, tak investičný účet je vo veľmi peknom pluse. Pomohlo tomu aj to, že časť investícii bola zrealizovaná počas jedného z poklesov v roku 2016. Ide o kumulatívny výnos od začiatku investície.


Zdroj: webová aplikácia European Investment Centre o.c.p., a.s.

Aký výnos prinášajú dlhodobé investície? Nie je tajomstvom, že dlhodobo najviac zarábajú akciové fondy. Ich výnos je v násobkoch vyšší ako pri krátkodobých investíciách. Výnos závisí od toho, do čoho presne investuje podielový fond.

Pri globálnych akciových fondoch, ktoré sú zamerané na vyspelé trhy dosahuje výnos pri rozumnom riziku 6 až 10% p.a. za posledných 10 rokov.

Pri niektorých sektorových fondoch alebo fondoch zameraných na určite regióny môže byť v niektorých obdobiach výnos ešte vyšší. Na obrázku vyššie môžete vidieť napr. technologický fond, ktorý za posledné 3 roky a pár mesiacov zarobil klientovi viac takmer 109%.

Chcete zhodnotiť svoje voľné peniaze?

Voľné peniaze, ktoré nepotrebujete v najbližšom čase, vyberte z banky a investujte ich. Bežný účet, sporiaci účet, termínovaný vklad alebo stavebné sporenie – ani jeden z týchto produktov momentálne nezarába ani toľko, aká je aktuálna inflácia. Nedržte peniaze v banke dlhodobo pri výnose, ktorý je blízko 0% p.a.

Peniaze môžete zhodnotiť omnoho lepšie. Platí to hlavne vtedy, ak ich budete investovať dlhodobo.


Chcete nastaviť investičné portfólio na mieru a netrúfate si na to sami? Pokojne mi napíšte a môžem vám s tým pomôcť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221