Termínované vklady atakujú historické minimá

Termínované vklady atakujú historické minimá
Termínované vklady patria k obľúbeným produktom konzervatívneho investovania. Terajšie sadzby však sporiteľom veľmi neprajú. Termínované vklady momentálne ponúkajú extrémne nízke úroky. Tento stav trvá už dlhšie. Ktoré banky ponúkajú najvyšší výnos na termínovaných vkladoch? Chcem poradiť

Prečo sú sadzby na termínovaných vkladoch nízke?

Za všetko môžu nízke úrokové sadzby na trhu. ECB robí všetko preto, aby rozbehla infláciu a drží sadzby nízko. Momentálne je základná úroková sadzba ECB na úrovni 0,05%. Za túto sadzbu si môžu komerčné banky požičiavať peniaze od ECB.

Nízke úrokové sadzby panujú aj na medzibankovom trhu. Sadzba Euribor je na historických minimách. V tabuľke nižšie si môžete pozrieť ako sa vyvíjali sadzby Euribor v roku 2015. Za tieto sadzby si komerčné banky požičiavajú peniaze medzi sebou.

Nízke aktuálne úrokové sadzby tvoria lacný zdroj peňazí pre komerčné banky. Aj vďaka tomu máme nižšie úrokové sadzby na hypotékach, čomu sa ľudia určite tešia. Na druhej strane táto situácia ovplyvňuje aj úrokové sadzby na termínovaných vkladoch, čomu sa ľudia tešia už menej.

Nebolo tomu tak vždy. Napríklad v roku 2011 bola sadzba 12M Euribor nad 2% a v roku 2007 dokonca viac ako 4%. Vtedy sme však mali aj drahšie hypotéky a tiež aj vyššie úroky na termínovaných vkladoch.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Porovnanie termínovaných vkladov

Neporovnávam všetky termínované vklady, keďže väčšina z nich zarába tak málo, že sa do nich vôbec neoplatí investovať. Napríklad veľká trojka VUB, SLSP a Tatra banka aktuálne ponúka na termínovaných vkladoch pri 3 ročnej viazanosti úrokové sadzby len 0,50% p.a.

Vybral som preto z danej viazanosti len 3 termínované vklady, ktoré ponúkajú najvyšší úrok pri vklade nad 10.000 €. Môžete si ich pozrieť na tomto obrázku. Medzi top 3 sa najčastejšie vyskytujú termínované vklady od J&T Banky a Privat banky.

Dnešné sadzby na termínovaných vkladoch neprinesú ľuďom príliš veľké výnosy. Aj preto ľudia hľadajú náhradu za termínované vklady, kde je možné zarobiť viac.

Výnosy výrazne klesli aj na sporiacich účtoch a dokonca s úrokmi išli dole aj stavebné sporiteľne na nových zmluvách. Väčšina ľudí aj napriek tomu zostáva v klasických bankových produktoch, kde zarába málo alebo nič.

Ja som termínované vklady vymenil za podielové fondy už dávnejšie. Písal som o tom už aj v minulosti v článku „Prečo investujem do podielových fondov a nie do termínovaných vkladov“, kde som zverejnil ukážku niektorých mojich konkrétnych investícií do podielových fondov.

Moje portfólio sa odvtedy trocha zmenilo, no stále platí, že podielové fondy mám radšej ako termínované vklady aj pre svoje investície.


Pre výber vhodných produktov na investovanie môžete kontaktovať svojho sprostredkovateľa, ktorý vám pomôže s výberom a nastavením investície.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221