Štátny príspevok pre mladých od 1.10.2014 získa opäť viac ľudí

Štátny príspevok pre mladých od 1.10.2014 získa opäť viac ľudí
Štátny príspevok pre mladých ovplyvňuje výška priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Práve tento údaj je kľúčový pre určenie príjmovej hranice na získanie štátneho príspevku. Od 1.10. 2014 sa našťastie zvyšuje a nárok na štátny príspevok pre mladých bude mať opäť viac ľudí. Chcem poradiť

Aká bude hranica na získanie štátneho príspevku od 1.10.2014?

Štatistický úrad konečne zverejnil na svojom webe údaj o výške priemernej mzdy v národnom hospodárstve za 2. kvartál roka 2014. Na základe toho vychádza príjmová hranica na získanie štátneho príspevku pre mladých 1.114,10 € mesačne (priemerný mesačný hrubý príjem za rok 2013).

Táto suma platí pre ľudí, ktorí si podajú žiadosť o hypotéku pre mladých od 1.10.2014 do 31.12.2014. Pri 2 žiadateľoch (manželia, partneri) je hranica dvojnásobná, t.z. maximálny hrubý príjem za rok 2013 môžu mať spoločne maximálne vo výške 2.228,20 € mesačne.

Prečo sa to mení každý kvartál?

Spôsob určenia príjmovej hranice pri štátnom príspevku pre mladých vychádza zo zákonného predpisu. Pre každý kvartál sa stanovuje ako 1,3 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve za kvartál predchádzajúci kvartálu, ktorý predchádza kvartálu, v ktorom si žiadate o hypotéku.

Nie je to preklep. Aj dnes na stretnutí s klientom som sa aj ja sám potrápil, kým som mu vysvetlil, ako to vlastne funguje. Bolo to aj impulzom k tomu, aby som to napísal na tento blog.

Zjednodušene povedané to znamená asi toľko, že pre 4. kvartál 2014 (1.10.2014 až 31.12.2014) sa pri výpočte maximálneho hrubého príjmu použije 2. kvartál 2014 (1.4.2014 až 30.6.2014). Viac si pozrite v obrázku nižšie.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ako sa vyvíjala príjmová hranica za rok 2013 a 2014?

Spravil som tabuľku, kde si môžete pozrieť vývoj za posledné 2 roky. Príjmová hranica na získanie štátneho príspevku pre mladých medziročne narastá. No v priebehu roka riadne kolíše. Veľký skok je hlavne medzi 1. a 2. kvartálom.

Kedy majú najväčšiu šancu lepšie zarábajúci?

Pre ľudí, ktorí zarábajú málo, je v podstate jedno, kedy si požiadajú o hypotéku pre mladých so štátnym príspevkom. U nich skôr ide, aby mali vôbec dostatočný príjem na schválenie hypotéky z pohľadu bonity.

Naopak ľudia, ktorí zarábajú viac, častokrát balansujú na hrane, či vôbec nárok na štátny príspevok pre mladých budú mať.

Pre nich je jednoznačne najlepším časom na podanie žiadosti 2. kvartál v každom roku. Dôvodom je zvýšený priemerný príjem za 4. kvartál predchádzajúci rok, kedy zamestnanci dostávajú odmeny, ktoré priemerný príjem dvíhajú nahor.


Ak chcete na hypotéke čo najviac ušetriť, tak si spravte prehľad hypoték zo všetkých bánk na trhu a vyberte si takú hypotéku, ktorá vám najviac vyhovuje.

Môžete si všetky banky obehať sami alebo si dajte vypracovať prehľad ponúk u finančného sprostredkovateľa, ktorý vám ušetrí čas a vybojuje lepšie podmienky, aby ste platili čo najmenej.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221