Štátny príspevok pre mladých od 1.7. získa menej ľudí

Štátny príspevok pre mladých od 1.7. získa menej ľudí
Štátny príspevok pre mladých k hypotéke bude od 1.7.2014 menej dostupný. Znižuje sa príjmová hranica na jeho získanie a to dosť výrazne. Tento týždeň som riešil štyrom ľuďom hypotéky a z toho boli 3 so štátnym príspevkom. Nie je to náhoda. Dvaja z nich by už od 1.7. na štátny príspevok pre mladých nemali nárok. Našťastie sme všetko stihli, aj keď som kvôli jednej z nich musel pracovať aj v sobotu. Chcem poradiť

Podmienky na získanie štátneho príspevku pre mladých

Sú 3 základné podmienky, ktoré musíte splniť, ak chcete získať štátny príspevok pre mladých:

  • Vek maximálne 35 rokov.
  • Príjem za predchádzajúci kalendárny rok v maximálne stanovenej výške. Príjmové maximum sa mení každý štvrťrok.
  • Účelom úveru môže byť kúpa, výstavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti na území SR.

Príjmová hranica na štátny príspevok sa znižuje

V období od 1.7.2014 do 30.9.2014 bude príjmová hranica na získanie štátneho príspevku pre mladých pre 1 žiadateľa 1.067,30 €. V prípade 2 žiadateľov (manželov, partnerov) je príjmová hranica 2.134,60 €. Ich príjem sa posudzuje spoločne. To znamená, že ak jeden z nich zarába viac a druhý menej, tak spolu majú šancu dostať štátny príspevok, ak ich spoločný príjem je do 2.134,60 €.

Do 30.6.2014 bola príjmová hranica oveľa vyššia, a to až 1.153,10 € a v prípade 2 žiadateľov 2.306,20 €. Vďaka tomu mohli získať štátny príspevok aj lepšie zarábajúci mladí ľudia.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Prečo dochádza každý kvartál ku zmenám?

Môžu za to pravidlá, ktoré určuje štát. Podľa nich platí, že príjem za predchádzajúci kalendárny rok môže byť maximálne vo výške 1,3 násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve SR a to za kalendárny štvrťrok predchádzajúci kalendárnemu štvrťroku, ktorý predchádza kalendárnemu štvrťroku, v ktorom bola podaná žiadosť o hypotekárny úver. Toľko hovorí zákon.

V preklade do ľudskej reči to znamená, že od 1.4. do 30.6. sa na výpočet berie príjem za 4. kvartál 2013, kde spadá aj december, kedy sa vyplácajú odmeny, vďaka ktorým je priemerný príjem vždy vyšší. Preto bola hranica na získanie štátneho príspevku vyššia. Od 1.7. do 30.9. sa berie do úvahy priemerný príjem za 1.kvartál 2014, kedy je priemer každoročne nižší.

Koľko vám ušetrí štátny príspevok pre mladých?

Vyrátam to na príklade hypotéky, ktorú som riešil tento týždeň. Parametre tejto hypotéky vyzerali takto:

  • výška úveru 82.000 €,
  • vlastné zdroje pri kúpe 10.000 €,
  • kúpna cena a hodnota zakladanej nehnuteľnosti 92.000 €,
  • úrok bez ŠPM 3,19% p.a., úrok so ŠPM 0,19% p.a.,
  • fixácia úroku na 5 rokov,
  • doba splácania 30 rokov.

Mesačná splátka bez štátneho príspevku je 341,79 €, mesačná splátka so štátnym príspevkom je 286,93 € (o 73,06 € nižšia splátka).

V tomto prípade sa štátny príspevok uplatňuje v plnej výške 50.000 € a zvyšok hypotéky je bez úrokového zvýhodnenia. Žiadateľ o hypotéku tak počas 5 rokov pri rovnakej výške štátneho príspevku ušetrí na mesačných splátkach 4.383,60 €.


Štátny príspevok pre mladých výrazne zlacňuje hypotéku. Akonáhle máte na neho nárok, tak ho využite a ušetríte peniaze. So svojím finančným sprostredkovateľom si preberte možnosti ako by ste ho mohli získať aj vy.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221