Sporiaci účet zarába stále menej. Kde zarobíte viac?

Sporiaci účet zarába stále menej. Kde zarobíte viac?
„Na mojom sporiacom účte zase klesol úrok. Kde môžem zarobiť aspoň o niečo viac? Ale bez viazanosti.“ Takéto požiadavky dostávam od ľudí v poslednej dobe pomerne často. Veľa z nich má peniaze na sporiacom účte, kde im oproti minulosti významne klesol výnos. Chcem poradiť

Koľko zarábali sporiace účty v minulosti

Na svojom vlastnom sporiacom účte si pamätám úrok nad 3,5% p.a.  Bol to sporiaci účet bez poplatkov, bez viazanosti a bez dodatočných podmienok. Dnes takýto úrok banky neponúkajú ani na 5 ročnom termínovanom vklade.

Starší pamätníci ING Konta si určite budú pamätať úroky na ich sporiacom účte aj nad 4%. V roku 2003 úrok dokonca dosahoval takmer 6%. Bola to však iná doba, iná situácia na bankovom trhu, ale aj iná inflácia, podstatne vyššia ako dnes.

Najznámejšie sporiace účty už zanikli

Priekopníkom medzi sporiacimi účtami bolo bezpochyby ING konto. Dlhé roky kraľovalo trhu hlavne u mladých ľudí. Postupne na trh prichádzali mBank, AXA Bank a ZUNO.

Sporiace účty v ING a AXA už nadobro skončili. Tieto bankové skupiny spravili rozhodnutie ukončiť poskytovanie produktu sporiaceho účtu. AXA Bank dokonca úplne odišla zo slovenského trhu.

ZUNO a mBank sú ešte stále v hre. Ešte ich to baví a asi aj preto, že na rozdiel od ING Bank a AXA Bank poskytujú aj úverové produkty, kde dokážu aspoň niečo zarobiť. No s úrokmi na sporiacich účtoch už išli dole aj tieto banky.

Ktorý sporiaci účet zarába najviac

Sporiaci účet, ktorý na trhu pribudol ako posledný, obyčajne zarába najviac. Občas banky spravia nejaké akcie, kedy dočasne alebo s nejakými podmienkami navýšia úrok. Ľudia však majú radi sporiace účty bez akýchkoľvek skrytých podmienok a poplatkov.

Z klasických sporiacich účtov, ktoré na trhu zostali, momentálne najviac zarába sporiaci účet SPORENIE PLUS v ZUNO Bank. Dnešný úrok je vo výške 1,2% p.a. (k dátumu 21.9.2014). Viem, že je to málo, ale je to dnešná realita.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Kde môžete zarobiť viac ako na sporiacom účte

Zarobiť  viac ako na sporiacom účte je jednoduché. Väčšina produktov zarába viac. Dokonca aj menej výhodné stavebné sporenie ponúka vyšší úrok. Toto platí, ak môžete peniaze zaviazať na dlhšie obdobie.

Ak však budeme hľadať náhradu sporiaceho účtu iným produktom bez viazanosti, ktorý zarába viac, tak sa výber radikálne zužuje.

Do úvahy prichádzajú konzervatívne podielové fondy. Je ich pomerne málo. Kvôli jednoduchosti som vybral len 1 fond, ktorý využívam pre časť svojej rezervy aj ja sám.

Ide o pomerne konzervatívny fond od spoločnosti ČP Invest – Generali PPF Konzervatívny fond. Vývoj zhodnotenia si môžete pozrieť na obrázku nižšie.

Nie je to nič prevratné, ale je to viac ako na sporiacom účte. Je tam nulový vstupný aj výstupný poplatok a navyše mám k nemu on-line prístup cez web, môžem si robiť prevody na bankové účty a dokonca zriadiť trvalé príkazy na platbu čohokoľvek.

Na sporiaci účet patrí len finančná rezerva

Mať na sporiacom účte príliš veľa peňazí, ktoré nebudete potrebovať v krátkom čase, vás oberie o možný výnos. Za dobrú rezervu považujem peniaze vo výške 3 až 6 mesačných výdajov.

Už keď máte na sporiacom účte viac ako len finančnú rezervu, tak je načase poobzerať sa, kde vám môžu peniaze lepšie zarábať. Všetko však závisí od toho, na aké dlhé obdobie môžete dať peniaze bokom a ako znášate dočasné výkyvy hodnoty investície.

Ak máte radi garanciu, môžete svoje peniaze nechať pracovať aspoň 3 roky a postačuje vám zhodnotenie tesne nad 3,5% p.a., tak môžete využiť napr. realitný fond, o ktorom som už písal na tomto blogu.

V prípade, že požadujete vyšší výnos, môžete svoje peniaze nechať pracovať aj dlhšie obdobie, tak aj pri relatívne málo rizikovom nastavení, môžete zarobiť viac. Napr. jeden podielový fond, o ktorom budem písať v priebehu októbra, zarába už vyše 10 rokov viac ako 7% p.a.


Pre viac informácií a výber vhodného produktu na sporenie alebo investovanie kontaktujte svojho finančného sprostredkovateľa.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221