Máte naozaj výhodné PZP? Preverte si ho a ušetrite

Máte naozaj výhodné PZP? Preverte si ho a ušetrite
Povinné zmluvné poistenie (PZP). Ak vlastníte auto, tento druh poistenia určite poznáte. Povinnosť uzatvoriť ho vám ukladá zákon, ktorý však nestanovuje jeho cenu. Máte naozaj výhodné PZP? Poradíme vám, ako si preveriť svoje PZP a získať výhodnejšie. Ušetriť môžete niekoľko desiatok eur ročne. Chcem poradiť

Čo je PZP a čo všetko kryje?

Povinné zmluvné poistenie (PZP) je poistenie motorového vozidla, ktoré musí uzatvoriť každý majiteľ automobilu. Povinnosť uzatvoriť si PZP vyplýva zo zákona č. 381/2001 Zb. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Toto poistenie hradí škody, ktoré spôsobíte pri používaní motorového vozidla iným ľuďom.

PZP kryje udalosti, ktoré môžu nastať používaním vášho vozidla (škodové udalosti a havárie). V podstate je to zodpovednosť za škody, ktoré môžete spôsobiť. Pokryť by malo náklady ako na materiálne škody, tak aj na škody na zdraví alebo dokonca aj náklady pri usmrtení.

Vďaka PZP môžete získať asistenčné služby zadarmo pre seba alebo rôzne pripoistenia, ktoré budú kryť aj škody na vašom vozidle (napríklad poistenie stretu so zverou, prasknutie čelného skla a pod.).

Čo v prípade, ak nebudete mať uzatvorené PZP? Na Slovensku stále jazdí množstvo vodičov bez PZP. Patriť medzi nich sa vám určite neoplatí. Ak budete riskovať a platné PZP mať nebudete, pravdepodobne vás čaká pokuta, ktorá sa môže vyšplhať až do výšky 3.320 €. Za túto sumu by ste mohli mať PZP na viac ako 20 rokov!

Ešte horšia situácia môže nastať, ak bez PZP spôsobíte škodu niekomu inému. V tom prípade môžete prísť o podstatne viac. Vzniknutú škodu, či to bude niekoľko desaťtisíc alebo niekoľko stotisíc eur, budete musieť zaplatiť z vlastných peňazí.

Ako sa počíta cena PZP?

Cena PZP motorového vozidla nie je pevne stanovená zákonom, a preto vám rôzne poisťovne ponúknu rôznu cenu poistného. V podstate platí, že čím slabší motor má vaše vozidlo a čím menej dopravných nehôd je vo vašej histórii, tým lacnejšie PZP vám poisťovne ponúknu.

Často sa môžete stretnúť aj s možnosťou zľavy z poistného. Môžete získať zľavu, napr. ak máte dieťa do 15 rokov, zľavu pre ZŤP alebo zľavu za inú zmluvu uzatvorenú v poisťovni. Pokiaľ ste držiteľom ZŤP preukazu, v niektorých poisťovniach máte nárok na ZŤP do niekoľko desiatok percent, vďaka čomu získate skutočne najlacnejšie PZP na trhu.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Cenu PZP okrem zľavy ovplyvňuje niekoľkých ďalších faktorov. Ktoré to sú?

  • výkon motora v kW
  • objem motora v cm3
  • maximálna hmotnosť v kg
  • trvalé bydlisko majiteľa vozidla
  • vek majiteľa vozidla
  • počet spôsobených dopravných nehôd majiteľom vozidla
  • extra pripoistenie

K základnému poisteniu si môžete uzatvoriť niekoľko pripoistení. Poisťovne často ponúkajú pripoistenia zadarmo v rámci propagačných akcií alebo si za vami vybrané pripoistenie budete musieť priplatiť, čím navýšite cenu svojho PZP.

Poisťovne ponúkajú tieto PZP pripoistenia:

  • pripoistenie stretu so zverou
  • pripoistenie úrazu vodiča
  • pripoistenie úrazu posádky vozidla
  • pripoistenie čelného skla
  • pripoistenie batožiny
  • pripoistenie výtlku
  • pripoistenie živelnej udalosti
  • poistenie krádeže vozidla

Preverte si svoje PZP cez kalkulačku

Sú ľudia, ktorí uzatvoria PZP a platia ho až dovtedy, kým nepredajú auto. Niektorí ľudia však ceny PZP sledujú a svoje poistenie menia za výhodnejšie. Odporúčame vám pridať sa k druhej skupine. Svoje PZP si môžete raz za čas preveriť a porovnať s konkurenciou.

Zistíte tak, či nie je na trhu aj výhodnejšia ponuka, ktorá by mohla vaše staré PZP nahradiť. Vďaka pravidelnému prevereniu PZP cez našu kalkulačku dokážete ušetriť desiatky eur ročne.

Preveriť ponuky PZP u poisťovní by ste mali vždy pár mesiacov pred výročím poistenia, v prípade, keď sa presťahujete a tiež v prípade, ak ste spôsobili autonehodu. Tieto a ďalšie faktory pravdepodobne veľmi ovplyvnia cenu vášho PZP nasledujúci rok a vy by ste tak mohli stratiť svoju výhodnú poistku - alebo naopak - možno je na trhu ešte lacnejšie PZP, ktoré môžete získať.

Chápem, že pre väčšinu vodičov je pri výbere povinného zmluvného poistenia smerodajná cena. Aj preto vznikla naša PZP kalkulačka. Stačí niekoľko kliknutí a zistíte, ktorá poisťovňa vám vaše auto poistí najvýhodnejšie. Po zadaní vašich údajov dostanete relevantné ponuky poisťovní a vy už si len vyberiete najlacnejšie PZP, ktoré môžete hneď online uzatvoriť.

Ako postupovať pri získaní lacnejšieho PZP?

1. Urobte si prepočet cez našu kalkulačku PZP

Urobiť si prehľad ponúk je kľúčový krok k získaniu výhodného PZP. Povinné zmluvné poistenie sa vám každým rokom automaticky predĺži. To je pohodlné, ale môže byť nevýhodné riešenie. Odporúčam vám, aby ste si každý rok pred koncom platnosti zmluvy porovnali ponuky poisťovní a zistili, či pre vás na trhu nie je výhodnejšia ponuka povinnej autopoistky.

Počas roka ste mohli získať nárok na zľavu a PZP tak nasledujúci rok môžete mať oveľa lacnejšie. V prípade, že kalkulačka PZP zistí, že vám iná poisťovňa ponúka výhodnejšie poistenie, môžete podať výpoveď PZP (najneskôr však 6 týždňov pred koncom zmluvy) a uzavrieť nové poistenie online.

2. Uzatvorte nové PZP online cez našu kalkulačku

Našli ste výhodnejšiu ponuku? Uzatvoriť ju môžete hneď, online cez našu kalkulačku PZP. Má to množstvo výhod. Vo všeobecnosti platí, že online PZP má rovnakú cenu ako poistenie uzatvorené na pobočke v poisťovni, ale niekedy je ešte o niečo lacnejšie a jeho uzatvorenie online je neporovnateľne jednoduchšie a rýchlejšie.

Vďaka porovnaniu všetkých poistovní, tak máte istotu, že poistenie, ktoré uzatvárate, je naozaj najvýhodnejšie. Okrem toho môžete získať rôzne benefity, ako napríklad bezplatné asistenčné služby. Pri uzatvorení poistky online ušetríte čas, ktorý by ste inak strávili osobne v poisťovni.

Všetky dokumenty vám budú okamžite doručené na váš e-mail, vrátane zelenej karty. Tú si stačí už len vytlačiť. Originály dokumentov vám do 30 dní poisťovňa pošle aj poštou na vašu adresu. A čo v prípade škodovej udalosti? Budeme vám k dispozícii a zastúpime vás pri komunikácii s poisťovňou.

3. Podajte výpoveď svojej starej zmluvy PZP

Vašu starú poistnú zmluvu je nutné vypovedať. Môžete tak urobiť najneskôr 6 týždňov pred koncom poistného obdobia k tzv. výročiu zmluvy.

Okrem toho môže dôjsť k ukončeniu PZP aj v prípade, ak zanikne predmet poistenia. Napríklad vám ukradnú auto alebo dôjde k úplnému poškodeniu vozidla. Vaše vozidlo bude vyradené z evidencie motorových vozidiel. Zmluva vášho PZP končí aj v prípade, ak sa zmení držiteľ vozidla alebo aj vtedy, ak nezaplatíte poistné.

Ak si nie ste istí, či je vaše súčasné PZP skutočne výhodné, vyskúšajte našu kalkulačku PZP. V poisťovni vám o ponukách iných poisťovní určite nepovedia. Naša kalkulačka vám spraví porovnanie všetkých poisťovní, aby ste si mohli vybrať pre seba skutočne výhodné PZP.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221