PSS zaskočila klientov. Znížila im úrok na sporení na 0,5% p.a.

PSS zaskočila klientov. Znížila im úrok na sporení na 0,5% p.a.
PSS v lete poslala klientom listy, že im na stavebnom sporení zníži úrok na 0,5% p.a. Stavebné sporenie postupne stráca na atraktivite. Toto je ďalší dôkaz. Čo je lepšie, nechať peniaze v stavebnom sporení alebo ich presunúť niekde inde. Chcem poradiť

Komu PSS znižuje úrok na 0,5% p.a.

Táto zmena sa netýka paušálne všetkých klientov Prvej stavebnej sporiteľne. Posielala to len niektorým klientom. Presný kľúč, komu to posielali a komu nie, nepoznám. Ja klientom PSS nie som už dlhé roky.

Z listu, ktorý poslala PSS klientovi s existujúcou zmluvou som vystrihol tú najpodstatnejšiu časť. Na obrázku si môžete prečítať, čo PSS ponúka a že to myslí naozaj vážne.

Zdroj: Prvá stavebná sporiteľňa

Evidujem, že tieto listy prišli ľuďom, ktorí mali stavebné sporenie viac ako 6 rokov a mám taký pocit, že mali nasporené viac ako 50% z cieľovej sumy.

PSS na svojom webe nič neuvádza k tejto téme alebo to má dobre schované. Nebudem robiť detektíva. Vychádzam z toho, že stavebné sporenie nie je na tom dobre a PSS neponúka nielen novým klientom, ale aj starým, žiadne extra podmienky.

Prečo PSS znižuje úroky na stavebnom sporení

Momentálne sú úrokové sadzby na historických minimách. Platí to pre úroky na vkladoch a to isté platí na úroky pri úveroch.

Ak chce PSS aspoň trochu konkurovať hypotékam v bankách, tak musí ponúkať nízke úroky na úverových produktoch.

No a ak chce ponúkať nízke úroky na úveroch, tak nemôže platiť sporiteľom vysoký úrok na vkladoch v stavebnom sporení.

Rozdiel medzi úrokmi na vkladoch a úveroch vytvára príjem pre Prvú stavebnú sporiteľňu. Zisk PSS je veľmi slušný, ale dlhšie obdobie klesá viac ako klesajú tržby.

Zdroj: finstat.sk

Je to jednoduchá matematika. Ak chcú profitovať, tak musia znížiť úroky na stavebnom sporení. Nebudú si predsa znižovať svoje zisky.

Aké podmienky získajú noví klienti

Tieto zmeny sa netýkajú nových klientov. Úrok 3% p.a ako voľakedy, nedostanete. Nedostanete ani 2% p.a, čo bolo reálne ešte v neďalekej minulosti.

Aktuálne je najvyššie možné úročenie na novej zmluve vo výške 1% p.a. Toto je realita. Pri niektorých tarifách stavebného sporenia je v PSS ešte nižší úrok.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Plánované zmeny v stavebnom sporení

Prvá stavebná sporiteľňa nie je výnimkou. Nezaujímavé podmienky majú všetky stavebné sporiteľne. Niektoré dokonca znižovali úroky pri zmluvách starších ako 6 rokov ešte skôr ako PSS.

V roku 2018 je potrebné vložiť na získanie celej štátnej prémie 1.328,80 €. Od roku 2019 bude suma na získanie plnej štátnej prémie až 2.800 €.

Táto zmena asi nepoteší žiadneho klienta, ktorý má stavebné sporenie. Od roku 2019 príde viacero radikálnych zmien. Väčšina z nich významne znevýhodní stavebné sporenie a skupina ľudí, pre ktorých bude mať zmysel, sa podstatne zmenší.

Všetky podstatné informácie o zmenách v stavebnom sporení od roku 2019 som popísal v článku "Stavebné sporenie v roku 2019 čakajú radikálne zmeny".

Kde zhodnotiť peniaze lepšie ako v stavebnom sporení?

Túto otázku dostávam v poslednom období pomerne často. A ani sa tomu veľmi nečudujem. Stavebné sporenie, a to je jedno či ide o PSS alebo inú stavebnú sporiteľňu, ponúka veľmi nízke zhodnotenie.

Ak chcete zhodnotiť peniaze viac ako v stavebnom sporení, tak sa vám to nepodarí ani v iných stavebných sporiteľniach. Nepodarí sa to ani na sporiacich účtoch a termínovaných vkladoch. Úroky sú totiž na historicky nízkych úrovniach.

Bankové produkty dlhodobo zarábajú málo. Omnoho viac môžete zarobiť v podielových fondoch. Na stránke obchodníka EIC (www.eic.eu) som si vyfiltroval eurové fondy a zoradil som ich podľa výnosu za posledných 7 rokov, čo približne korešponduje so stavebným sporením, ktoré je minimálne na 6 rokov.

  • Našiel som tam k dnešnému dňu presne 373 podielových fondov, ktoré majú výnos za posledných 7 rokov vyšší ako 2% p.a.
  • Výnos vyšší ako 4% p.a. za posledných 7 rokov má 305 fondov.
  • Ak by som išiel ešte ďalej, tak napr. výnos vyšší ako 6% p.a. má za posledných 7 rokov takmer 250 podielových fondov.

Chcete zarobiť viac ako v stavebnom sporení? Ak chcete prekonzultovať výber vhodného produktu, tak mi napíšte cez formulár nižšie. Verím tomu, že nájdeme riešenie, ktoré sa vám bude páčiť.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221