Prima banka zvýšila úroky na hypotékach pri fixácii na 4 roky

Prima banka zvýšila úroky na hypotékach pri fixácii na 4 roky
Prima banka si získava ľudí cez nízke úrokové sadzby na hypotékach. Úroky drží dlhodobo nižšie ako väčšina bánk. Ešte do konca mája poskytovala hypotéky s úrokom 1,2% p.a. aj pri fixácii na 4 roky. Od júna sa však úroky posunuli smerom nahor. Chcem poradiť

Aktuálne úrokové sadzby v Prima banke

Úrok 1,2% p.a. pri fixácii na 4 roky Prima banka ponúkala už dlhšie obdobie. Bola to veľmi slušná sadzba a patrila k najnižším na trhu. Konkurenciou Prima banky bola OTP banka, ktorá ešte stále ponúka 1,2% p.a. pri fixácii na 3 a na 5 rokov.

Prima banka od 1.6. 2017 jemne zmenila kurz a pri fixácii na 4 roky zvýšila úrok 1,5% p.a.

Aktuálne úroky na hypotéke v Prima banke vyzerajú takto:


Zdroj: www.primabanka.sk

Ktoré banky ponúkajú najnižšie úrokové sadzby

Aj napriek tomu, že Prima banka ide s úrokom hore, tak nie v situácii, aby sa úplne vyšachovala z trhu. Úrok okolo 1,5% p.a. pri fixácii dlhšej ako 3 roky ponúka viacero bánk. Aktuálna ponuka Prima banky ju stále udržuje v hre.

Áno, nie je to banka, ktorá vonia každému. Avšak mnohí ľudia majú ako hlavný parameter pri výbere hypotéky práve výšku úrokovej sadzby a z toho Prima banka dlhodobo profituje.

Na obrázkoch nižšie, si môžete pozrieť ako vyzerajú úroky na hypotékach aj v iných bankách. Porovnávam úroky pri fixácii na 3 roky (vľavo) a pri fixácii na 5 rokov (vpravo). Prvú z nich v ponuke má aj Prima banka. Fixáciu na 5 rokov Prima banka ponúka iba klientom s hypotékou so štátnym príspevkom pre mladých.


Zdroj: www.financnahitparada.sk

 

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ako si vybrať vhodnú banku na hypotéku

Ak bude parametrom len úroková sadzba, tak úplne postačuje, ak si vyberiete banku, v ktorej dostanete najnižší úrok na hypotéke. Pri fixácii na 3 roky má šancu aj Prima banka.

Najnižší úrok nie je vždy zárukou najnižších nákladov, ktoré súvisia s vybavením hypotéky a jej splácaním. Práve preto odporúčam pri výbere banky zohľadniť viaceré parametre a len jedným z nich je výška úrokovej sadzby. Na čo sa pozerať? Vypíšem zopár bodov, ktoré pri výbere hypotéky môžu pomôcť.

  • Mesačná splátka – Čím je úroková sadzba nižšia, tým je nižšia aj mesačná splátka. Je to parameter, ktorý sa dá relatívne ľahko porovnať a posúdiť.
  • Poplatok za vedenie účtu – Pri malých hypotékach môže významne zamiešať karty. No dokáže ovplyvniť výber banky aj pri vyšších hypotékach. Poplatok za vedenie účtu sa pohybuje bežne v rozmedzí 5 až 10 €. Len niektoré banky sú bez poplatkov za vedenie účtu, resp. sa u nich dá nastaviť účet tak, že vám poplatok vrátia a ste na nule.
  • Podmienky na získanie bezplatného účtu – V Tatrabanke vám stačí mať hypotéku nad 20.000 €, v Unicredite máte 100% zľavu na 10 rokov automaticky, ak vám tam bude chodiť aspoň 400 € mesačne, vo VÚB, SLSP a ČSOB musíte splniť rôzne podmienky a získate 100% zľavu a tak môžem pokračovať ďalej. Každá banka má niečo iné a stále sa to mení. Niektoré veci sú len marketingové chytáky a niektoré sú pre niekoho ľahko splniteľné.
  • Poplatok za schválenie hypotéky – Je to poplatok, pri ktorom si banky častokrát robia svoj marketing a ponúkajú 100% zľavy z tohto poplatku. Ak na to banky nemajú nastavenú marketingovú kampaň, tak výška tohto poplatku je bežne 0,8% z výšky hypotéky. Pri refinančných hypotékach takmer nikdy neplatíte tento poplatok.
  • Podmienky na získanie úrokovej sadzby – Tu zvyknú byť rôzne marketingové ťaháky. Najznámejší z nich patrí Unicreditu, kde lákajú ľudí na úroky 0,99%, kde si však musíte zobrať kreditnú kartu a využívať ju, čo by sa ešte dalo prežiť, ale k tomu ešte aj poistenie na 5 rokov, ktoré stojí 3% z výšky úveru. Občas podobné chytáky skúšajú aj iné banky. Málo komu sa to naozaj oplatí. Vo väčšine prípadov banky požadujú aktívne využívanie bežného účtu v kombinácii s využitím nejakej inej služby danej banky.
  • Aké náklady vám preplatí banka – napr. SLSP ešte stále preplatí znalecký posudok a poplatok na katastri za záložné zmluvy, VÚB a Tatra banka preplatí poplatok za predčasné splatenie hypotéky v starej banke, ak hypotéku refinancujete, ČSOB vám vráti naspäť prvú splátku a takto môžem pokračovať v ďalej. Stále sa to mení a vždy nájdete banku, ktorá ponúka niečo navyše.
  • Dostupnosť bankomatov – Toto sa zdá ako nepodstatná vec, ale nemusí to takto vyzerať v praxi. Skúste sa opýtať klientov niektorých bánk koľko ich stoja mesačne výbery z cudzích bankomatov alebo koľko sa nabehajú, ak si chcú vybrať svoje peniaze.

Na trhu ťažko nájdete banku, ktorá má najlepšie podmienky pre všetkých ľudí. Každá banka má svoje plusy a svoje mínusy a v čase sa to neustále mení. Vždy je však dobré, ak si okrem výšky úrokovej sadzby pozriete aj iné parametre, ktoré vašu hypotéku môžu zdražieť alebo zlacnieť.

Pri výbere hypotéky si odporúčam vypracovať prehľad hypoték zo všetkých bánk, kde si porovnáte všetky podstatné parametre. Môžete si ho vypracovať sami a môžete osloviť aj svojho finančného sprostredkovateľa. Na základe toho si môžete vybrať hypotéku, kde zaplatíte najmenej.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221