Predali ste svoje auto? Nezabudnite si zrušiť PZP.

Predali ste svoje auto? Nezabudnite si zrušiť PZP.
Ak vlastníte auto, určite máte uzatvorené PZP. Predajom auta dochádza k zániku povinného zmluvného poistenia. PZP upravuje zákon o povinnom zmluvnom poistení, v ktorom nájdete aj to, ako môžete ukončiť PZP pri predaji auta. Aby ste nemuseli čítať celý zákon, v článku nájdete postup, aby ste mohli bez problémov vypovedať PZP.

Ako zrušiť PZP po predaji auta?

Na to, aby ste mohli vypovedať PZP nestačí podpísať kúpnu zmluvu, zobrať peniaze a odovzdať auto novému majiteľovi. Výpoveď PZP nie je taká jednoduchá. Pre ukončenie PZP je potrebné, aby bolo auto prepísané na nového majiteľa. Až v deň prepisu auta zaniká vaše povinné zmluvné poistenie vozidla.

Rovnako je to aj v prípade, ak ste auto darovali. PZP môžete zrušiť až v momente, kedy na dopravnom inšpektoráte spravia záznam o novom majiteľovi vozidla do technického preukazu. To môže trvať až 14 dní!

Ak robíte prepis vozidla do iného okresu, tak nový majiteľ dostane váš technický preukaz, kde bude uvedené jeho meno ako nového držiteľa vozidla. Má 14 dní na to, aby si prihlásil auto do svojho okresu a tam mu potom vystavia nový technický preukaz. Pri prepise v rámci okresu má nový majiteľ veľký techničák vystavený na počkanie.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Aké doklady potrebujete k zrušeniu PZP?

Ak predávate auto, a teda idete vypovedať PZP z dôvodu prevodu auta na inú osobu, je to pomerne jednoduché. Ako doklad poisťovni k výpovedi PZP prikladáte kópiu technického preukazu, kde je urobený zápis nového majiteľa.

Tu vzniká najčastejší problém pri výpovedi PZP. Riešenie je jednoduché! Ak nemáte kópiu technického preukazu, môžete požiadať políciu o vystavenie potvrdenia o tom, že auto bolo prepísané na iného majiteľa.

Pri ukončení PZP ste zo zákona povinný vrátiť poisťovni zelenú kartu. V praxi to však nie každá poisťovňa vyžaduje a možno zelenú kartu nebudete potrebovať. Doklady však určte neničte a nevyhadzujte skôr, ako vám poisťovňa potvrdí vypovedanie PZP.

Dostanete späť zvyšok poistného?

Samozrejme. Ak ste zaplatili poistné na celý rok dopredu a podávate výpoveď inak ako k výročiu zmluvy, je možné požiadať poisťovňu o vrátenie zvyšku poistného. Ak je vaša žiadosť oprávnená, poisťovňa vám vráti zvyšok poistného.

Predávate auto cez autobazár? Ako zrušiť PZP?

Keď predávate auto cez autobazár, tak to na jednej strane máte bez starostí. Všetko za vás vybaví autobazár. Na druhej strane myslite na to, že pri zrušení PZP budete potrebovať kópiu technického preukazu a vrátiť zelenú kartu. Pomôže, ak sa s autobazárom sa dohodnete na spôsobe zaslania dokladov.

Kedy dochádza k výpovedi PZP?

Ak je výpoveď poistnej zmluvy na PZP oprávnená a poisťovňa nemá v poistných podmienkach uvedené inak, dochádza k výpovedi dňom jej riadneho oznámenia poisťovni.

Poisťovne môžu mať tzv. ochrannú lehotu, po uplynutí ktorej dochádza k výpovedi. Ochranná lehota začína plynúť dňom riadneho oznámenia výpovede a jej dĺžka je štandardne stanovená na 8 dní.

Výpoveď PZP môžete poisťovni oznámiť písomne doporučenou poštou na adresu poisťovne alebo osobne na pobočke poisťovne.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221