Porovnanie poplatkov pri investovaní do IŽP a priamo do podielových fondov

Porovnanie poplatkov pri investovaní do IŽP a priamo do podielových fondov
Investovanie cez životné poistenie je drahé a netransparentné. Aj napriek tomu ho používa na sporenie kopec ľudí. Prečo? Asi netušia aké poplatky platia v IŽP. Ako ste na tom vy? Pozrite sa aké poplatky nájdete v jednom z bežných IŽP a o koľko sú vyššie v porovnaní s investovaním priamo do fondov. Chcem poradiť

Nebudem zbytočne popisovať všetky možné poplatky, ktoré sú v investičnom životnom poistení. V programoch pravidelného investovania do fondov väčšina z nich absentuje a vďaka tomu môžete viac zarobiť.

Radšej ukážem stručné porovnanie poplatkov, výnosov a celkového výsledku pri investovaní cez IŽP a pri investovaní priamo do podielových fondov.

Investovanie cez IŽP vs. podielové fondy

Porovnal som investovanie 100 € mesačne na 20 rokov cez poistenie a priamo cez podielové fondy. Pri poistení som rátal len s investovaním bez poistnej zložky.

Začnem grafickým výsledkom. Modrá je vklad, červená je priebeh investičného životného poistenia a zelená je priebeh pravidelného investovania priamo do podielových fondov.

Zdroj: poradensky softvér FinPlan

Poplatky v investičnom životnom poistení sú zbytočne vysoké

Budem pokračovať ďalej, aby ste videli, čo sa za tým skrýva. Na obrázku nižšie sú poplatky v IŽP a výsledok po 20. roku investovania. Je to reálny produkt jednej z najväčších poisťovní na trhu. Nie je ani najlacnejší a nie je ani najdrahší. Ale aj najlacnejšie IŽP je drahšie ako najdrahšie programy investovania.

Zdroj: poradensky softvér FinPlan

Tieto poplatky sú ohromne vysoké a sú úplne zbytočné. Všimnite si nenápadný poplatok za správu fondov, teda nenápadný v sadzobníku poplatkov. Tu naopak svieti ako mesiac na jasnej oblohe. A paradox je ten, že poisťovňa fondy vôbec nespravuje. Je to poplatok absolútne za nič.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Poplatky pri investovaní do fondov sú neporovnateľne nižšie

Takto vyzerajú poplatky a výsledok pri pravidelnom investovaní do podielových fondov bez poisťovne. Rátam so vstupným poplatkom do fondov vo výške 3,6%. Celkový výnos je v oboch prípadoch rovnaký a to vo výške 5% p.a.


Zdroj: poradensky softvér FinPlan

Zisk uvedený na tomto obrázku znamená rozdiel medzi investovaním cez investičné životné poistenie nemenovanej poisťovne a investovanie priamo do podielových fondov. Samozrejme v prospech investovania bez poisťovne.

Naozaj nie je jedno ako investujete svoje peniaze. Ak je to možné, tak sa určite oblúkom vyhnite životnej poistke na "sporenie" a investujte radšej priamo do podielových fondov.

Ukážka výnosov v podielových fondoch

Výber podielových fondov na investovanie je kapitola sama o sebe. Je ich obrovské množstvo. Tu je zopár z nich.

Zdroj: www.eic.eu

Nie je to výber najlepších fondov ani odporúčanie na investovanie do týchto fondov. Je to len zopár fondov veľkého množstva, ktoré môžete použiť na investovanie. Pre niekoho môžu byť fajn a pre niekoho môžu byť nevhodné na investovanie.

Výber investičného produktu je jedna z kľúčových vecí, ktorá vám môže pomôcť dosiahnuť očakávaný výnos. Výber podielových fondov a nastavenie svojej investície môžete prekonzultovať so svojim finančným sprostredkovateľom.

Chcete poradiť s investovaním?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221