Na aké účely môžete využiť hypotéku?

Na aké účely môžete využiť hypotéku?
Hypotekárny úver (hypotéka) je dlhodobý úver hlavne na financovanie investícií do nehnuteľností. V dnešnej dobe kúpa nehnuteľnosti bez hypotéky je pre väčšinu ľudí takmer nemožná. Čím sa hypotéka líši od iných úverov a na aké účely ju môžete využiť? Chcem poradiť

Hypotekárny úver je vždy zabezpečený záložným právom k nehnuteľnosti. Banka financuje hypotéky prevažne prostredníctvom vydávania a predaja hypotekárnych záložných listov. Tie sa predávajú aj prostredníctvom pobočiek bánk bežným ľuďom.

Nie je hypotéka ako hypotéka

Momentálne banky predávajú viac hypoték, ktoré v skutočnosti nie sú hypotékami. Ide hlavne o spotrebiteľské úvery zabezpečené nehnuteľnosťami. Klient rozdiel veľmi necíti, pre banku sú však výhodnejšie.

Tieto úvery sa riadia zákonom o spotrebiteľských úveroch. Naopak pravidlá poskytovania hypotekárnych úverov upravuje zákon o bankách, ktorý je trocha prísnejší na banky.

Pojmom hypotéka sa všeobecne označujú hypotekárne úvery, hypotekárne úvery pre mladých, spotrebiteľské úvery zabezpečené nehnuteľnosťou a americké hypotéky (bezúčelové hypotéky).

Na aké účely môžete využiť hypotéku?

  • Kúpa nehnuteľnosti
  • Výstavba nehnuteľnosti
  • Rekonštrukcia nehnuteľnosti
  • Refinancovanie hypotéky
  • Splatenie úverov (konsolidácia viacerých úverov)
  • Vysporiadanie BSM a dedičstva
  • Akýkoľvek účel pri bezúčelovej hypotéke

Výška hypotéky môže byť aj 100% z hodnoty nehnuteľnosti

Maximálne financovanie podľa zákona o bankách je do výšky 70% z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti.  Bežne však banky ponúkajú financovanie do 100% z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. V čom je teda háčik? Buď sa jedná o kombináciu hypotéky a spotrebiteľského úveru alebo o účelový spotrebiteľský úver zabezpečený nehnuteľnosťou.

Maximálna doba splácania hypotéky

Podľa zákona o bankách je splácanie hypotéky od 4 do 30 rokov. Maximálny vek žiadateľa pri skončení splácania úveru je 65 rokov. Niektoré hypotekárne banky umožňujú na výnimku splácanie aj do vyššieho veku, niektoré to už dokonca ponúkajú štandardne bez výnimiek.


Zaujíma Vás ako si môžete vybaviť hypotéku s dobrými podmienkami? Ak chcete využiť konzultáciu, tak vyplňte formulár pod článkom alebo mi priamo zavolajte.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221