Hypotéku pre mladých od 1.4. každý rok získajú aj lepšie zarábajúci

Hypotéku pre mladých od 1.4. každý rok získajú aj lepšie zarábajúci
Hypotéka pre mladých nie je automaticky pre každého do veku 35 rokov. Často za mnou prichádzajú mladí ľudia s požiadavkou na hypotéku so štátnym príspevkom pre mladých, ale mnohí však na ňu nemajú nárok. Zarábajú viac ako je hranica príjmu daná zákonom. Obyčajne to prešvihnú len o pár eur. A práve títo ľudia majú šancu každý rok od 1.4. získať k hypotéke štátny príspevok pre mladých. Chcem poradiť

Háčik je v tom, že ak chcete hypotéku pre mladých, tak musíte zarábať dostatočne málo, aby ste na ňu mali nárok a zároveň musíte mať dostatočný príjem, aby vám banka hypotéku poskytla. Nepodarí sa to každému. Najťažšie to majú mladí ľudia v regiónoch, kde sú ceny nehnuteľností najvyššie.

Čo musíte splniť na získanie hypotéky pre mladých?

Pre získanie štátneho príspevku pri hypotéke pre mladých musíte dodržať 3 základné podmienky:

  • Vek maximálne 35 rokov.
  • Príjem za predchádzajúci kalendárny rok v maximálne stanovenej výške. Príjmové maximum sa mení každý štvrťrok.
  • Účelom úveru môže byť kúpa, výstavba alebo rekonštrukcia nehnuteľnosti na území SR.

Čo sa vždy mení k lepšiemu od 1.4.?

Do 31.3. stále platia podmienky pre 1. kvartál roka daného roka. Napr. do 31.3. v roku 2014 platilo, že maximálny priemerný príjem žiadateľa o úver za rok 2013 môže byť v hrubom do 1.043,90 €. V prípade 2 žiadateľov (manželov, partnerov) je hranica 2.087,80 € a príjem sa posudzuje spoločne.

Od 1.4.2014 do 30.6.2014 sa príjmová hranica  posunula až na 1.153,10 € a v prípade 2 žiadateľov (manželov, partnerov) bude hranica 2.306,20 €.

Je to na prvý pohľad malá zmena, ale vďaka navýšeniu maximálneho príjmu za rok 2013 mohlo získať štátny príspevok k hypotéke omnoho viac ľudí. Veľa ľudí, ktorým hypotéka pre mladých od začiatku roka nevychádzala kvôli pár € hrubého príjmu, ju v tom čase mohli využiť a vďaka tomu získali zvýhodnený úrok o 3% na 5 rokov.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Prečo sa príjmová hranica posúva k 1.4. nahor?

Podľa zákonných pravidiel platí, že príjem za predchádzajúci kalendárny rok môže byť maximálne vo výške 1,3 násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve SR a to za kalendárny štvrťrok predchádzajúci kalendárnemu štvrťroku, ktorý predchádza kalendárnemu štvrťroku, v ktorom bola podaná žiadosť o hypotekárny úver.

V preklade to znamená asi toľko, že od 1.4. do 30.6. sa maximálny príjem na ŠPM vyrátava ako 1,3 násobok priemernej mzdy za 4. kvartál roka 2013. A keďže v novembri a decembri väčšina firiem vypláca odmeny, tak je priemerný príjem vždy v tomto kvartáli najvyšší. A tým pádom každý rok je od 1.4. do 30.6. hypotéka pre mladých najdostupnejšia aj pre tých, ktorí zarábajú trocha viac.

Koľko ušetríte vďaka hypotéke pre mladých?

Vysvetlím to na jednoduchom príklade. Pri výpočte použijem nasledovné parametre:

  • výška úveru 70.000 €,
  • vlastné zdroje pri kúpe 10.000 €,
  • kúpna cena a hodnota zakladanej nehnuteľnosti 80.000 €,
  • úrok bez ŠPM 3,39% p.a., úrok so ŠPM 0,39% p.a.,
  • fixácia úroku na 5 rokov,
  • doba splácania 30 rokov.

Mesačná splátka bez štátneho príspevku – 310,05 €

Mesačná splátka so štátnym príspevkom – 235,78 € (o 74,27 € nižšia splátka)

V tomto prípade sa štátny príspevok uplatňuje v plnej výške 50.000 € a zvyšok hypotéky je bez úrokového zvýhodnenia. Žiadateľ o hypotéku tak počas 5 rokov pri rovnakej výške štátneho príspevku ušetrí na mesačných splátkach 4.456,20 €.

Využitie štátneho príspevku pre mladých sa určite každému vyplatí. Ak spĺňate podmienky, tak ho vždy odporúčam využiť. Môžete len získať a ušetriť.

O tom, ako získať štátny príspevok pre mladých, ak nespĺňate všetky podmienky, napíšem neskôr v ďalšom článku.

Chcete poradiť s hypotékou?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221