Hypotéka bez dokladovania príjmu

Hypotéka bez dokladovania príjmu
Hypotéka bez dokladovania príjmu slúži hlavne ľuďom, ktorí nemôžu svoj príjem banke preukázať. Využívajú ju hlavne SZČO a majitelia firiem s optimalizovaným daňovým priznaním. Niekedy musia po nej siahnuť aj zamestnanci, ktorí majú na výplatnej páske nižšiu mzdu ako v skutočnosti. Chcem poradiť

Účelom použitia finančných prostriedkov môže byť presne to isté ako pri klasickej hypotéke (viac v článku „Na aké účely môžete využiť hypotéku“). Zopár bánk dokonca ponúka kombináciu hypotéky bez dokladovania príjmu a bez dokladovania účelu. Táto kombinácia však je úrokovo menej výhodná. Takmer vždy je možné nájsť spôsob ako vydokladovať účel v rámci pravidiel konkrétnej banky a tým pádom aj ušetriť vo vlastnej peňaženke.

Nedokladujete výšku Vášho príjmu

Samozrejme vyplýva to už zo samotného názvu. No niektoré banky vedia prekvapiť. Banka od Vás nepožaduje potvrdenia o príjme, to je pravda. Banke predložíte čestné prehlásenie o Vašom príjme. V prípade podnikateľa je potrebné potvrdenie z daňového úradu o vyrovnaní všetkých záväzkov.

Viaceré banky však preverujú klientov v sociálnej poisťovni, či sú naozaj zamestnaní a niektoré dokonca požadujú, aby zamestnanie žiadateľa o úver trvalo min. 12 mesiacov.

Vždy je možné nájsť vhodné riešenie, len nie vždy bez dokladovania príjmu znamená naozaj bez dokladovania. Je to hlavne o výbere správnej banky.

Výnimkou sú členovia komôr a členovia predstavenstva a.s.

Lekári, právnici, notári, audítori, architekti a podobné profesie združujúce sa do komôr, sú v zopár bankách zvýhodnené v prípade (ne)dokladovania príjmu. Získanie tohto benefitu je podmienené preukázaním členstva v niektorej z vybraných komôr.

Skutočne zvýhodnenie je však v niečom inom. Aj napriek nedokladovaniu príjmu majú podmienky ako pri hypotéke s dokladovaním príjmov a navyše môžu dostať úver až do výšky 100% z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti.

Úrok a výška hypotéky bez dokladovania príjmu

Banka nepreveruje Váš príjem. Spolieha sa len na čestné vyhlásenie o príjme a verí Vám, že úver budete vedieť splácať. Pre banku je to samozrejme väčšie riziko a práve preto si vypýta vyšší úrok.

Úrok je vyšší oproti hypotéke s dokladovaním príjmu. Navýšenie sa obyčajne pohybuje v rozmedzí 1 až 3%. Opäť výnimkou sú vo vybraných bankách členovia komôr a členovia predstavenstva a.s. Majú štandardný úrok.

Maximálna výška hypotéky je vo výške 50 až 70% z hodnoty zakladanej nehnuteľnosti. 100% financovanie bez dokladovania príjmu je možné len pre členov komôr a členov predstavenstva a.s.

Doba splácania hypotéky bez dokladovania príjmu

Hypotéku bez dokladovania príjmov môžete splácať v niektorých bankách len do 20 rokov, niekde aj do 30 rokov. Je potrebné vybrať si tú správnu banku a variantu hypotéky, ktorá najviac vyhovuje Vašim potrebám.

Podmienky získania hypotéky

Podmienky sú tie isté ako pri klasickej hypotéke. Jediný rozdiel je v tom, že nepodávate doklady k príjmu. Rozdielne sú aj podmienky na zabezpečenie úveru. Niektoré typy nehnuteľností, napr. rodinný dom v záhradkárskej oblasti alebo niektoré typy pozemkov sú neakceptovateľné. V zopár bankách sú vylúčené aj nehnuteľnosti v niektorých obciach, niekde dokonca všetky nehnuteľnosti mimo okresných miest.


Pred vybavovaním hypotéky bez dokladovania príjmu si najskôr obehajte všetky banky alebo požiadajte o pomoc finančného sprostredkovateľa, ktorý vám pripraví prehľad hypoték a vy si vyberiete pre vás tu najvhodnejšiu.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221