Druhý pilier v roku 2020 – výška príspevku porastie na 5% z hrubej mzdy

Druhý pilier v roku 2020 – výška príspevku porastie na 5% z hrubej mzdy
Dobrá správa pre sporiteľov, ktorí používajú druhý pilier. V roku 2020 vám potečie viac peňazí na dôchodkový účet do DSS. Dajte si však pozor, v ktorom fonde máte svoje peniaze. Nie je úplne jedno, do ktorého fondu investujete. Rozdiel medzi najlepšie a najhoršie zarábajúcimi fondmi je takmer 8% p.a. Chcem poradiť

Prečo sa v roku 2020 zvyšuje výška príspevku do druhého piliera na 5%

Do druhého piliera nemusíte posielať žiadne peniaze. Peniaze na váš dôchodkový účet v DSS vám posiela sociálna poisťovňa. Existujú síce dobrovoľné príspevky, ale tie nie sú povinné. Čiže bez toho, aby ste niečo platili, vám pribúdajú v druhom pilieri na dôchodkovom účte peniaze.

Pri vzniku druhého piliera bol príspevok vo výške 9% z hrubej mzdy. V roku 2013 vtedajšia vláda navrhla znížiť príspevok dočasne na 4% a podarilo sa jej to cez parlament pretlačiť. Od roku 2017 príspevok postupne narastá o 0,25% každý rok.

Vďaka tomu bude v roku 2020 výška príspevku do druhého piliera 5% z hrubej mzdy a do roku 2024 porastie až na 6%, čo bude strop.

Koľko EUR vám mesačne pribudne na účte v DSS?

Nie sú to malé sumy vzhľadom k tomu, že tam priamo neplatíte ani euro. Napr. pri hrubej mzde 1.500 EUR vám mesačne na účet pribudne 75 €. Príde vám to len tak, vďaka tomu, že máte otvorený účet v DSS.

V praxi sa občas stretávam s ľuďmi, ktorí majú v druhom pilieri sumy viac ako 30 tis €. Dokonca asi mesiac dozadu som sa stretol s účtom, kde mal klient viac ako 40 tis €.

Samozrejme takéto hodnoty účtu nevzniknú zo dňa na deň a u každého. Hodnota účtu v druhom pilieri závisí od viacerých premenných ako sú:

  • výška hrubej mzdy,
  • doba účasti v druhom pilieri,
  • dôchodkový fond, v ktorom máte svoje úspory.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Ktoré dôchodkové fondy v druhom pilieri zarábajú najviac?

Nie je jedno, v ktorom fonde máte svoj majetok v druhom pilieri a kde investujete nové príspevky. Najhoršie výsledky dosahujú garantované dlhopisové fondy. Naopak najlepšie výsledky dosahujú negarantované indexové fondy.

Druhý pilier výnosy 12.11.2019
https://druhypilier.sme.sk/moje-fondy

Aj napriek tomu až 74,5% majetku v druhom pilieri leží na najmenej zarábajúcich dlhopisových fondov. V indexových fondoch, ktoré zarábajú najviac, je len 11,5%.

Ako máte nastavený svoj druhý pilier? V ktorom fonde máte svoje peniaze?

Druhý pilier sám o sebe nemusí stačiť udržanie štandardu v dôchodku

Mať druhý pilier je pre mnohých ľudí dobrým krokom. Avšak len mať druhý pilier nemusí vôbec stačiť na to, aby ste mali dobrý dôchodok.

K peniazom z druhého piliera sa dostanete až po nástupe na starobný dôchodok zo sociálnej poisťovne. Dovtedy k nim nemáte žiaden prístup. O dôchodkovom veku a ďalších pravidlách rozhoduje štát.

Chcete mať väčšiu istotu vo vyššom veku? Investujte aj mimo druhého piliera.

Vytvorte si vlastnú rentu, príjem nezávislý na vašom zamestnaní a na štáte. Dosiahnite stav, kedy máte finančnú rezervu a každý mesiac vám chodí na účet pasívny príjem, ktorý vám pomáha pri úhrade vašich bežných výdajov.

Jediné, čo pre to musíte spraviť, je časť zo svojho príjmu investovať. Ako dlho? Ideálne je začať hneď, keď začnete pracovať. Napr. pri sume 100 € mes, výnose 6% p.a. máte za 30 rokov na konci viac ako 100.000 €.

Je 30 rokov dlhá doba? Možno áno, ale ubehne to rovnako rýchlo bez ohľadu na to, či investujete alebo nie. Niekedy sa mi doba 30 rokov zdala veľmi dlhá. Teraz, keď si uvedomujem, že moji prví klienti už investujú takmer 15 rokov, tak sa mení môj pohľad na to, že je to dlhá doba. Ubehne to rýchlo.

Rozdiel medzi tým, či investujete alebo nie, bude na konci 100.000 €. A toto si už na konci všimnete. Bez ohľadu na to, čo bude v budúcnosti, mať finančné rezervy je omnoho lepšie ako ich vôbec nemať.

A práve preto odporúčam "míňajte menej, ako zarobíte a to, čo ušetríte, rozumne investujte".


Chcete nastaviť druhý pilier alebo nájsť vhodný investičný produkt na investovanie a netrúfate si na to sami? Pokojne mi napíšte a môžem vám s tým pomôcť.

Chcete poradiť s investovaním na dôchodok?
NAPÍŠTE MI.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221