ČSOB Stavebná sporiteľňa podstatne znižuje úrok na stavebnom sporení

ČSOB Stavebná sporiteľňa podstatne znižuje úrok na stavebnom sporení
Stavebné sporenie ako sporiaci produkt už dlhšie stráca na popularite. Na vine sú negatívne zmeny v stavebnom sporení a dlhodobé pozvoľné znižovanie reálnych výnosov. ČSOB Stavebná sporiteľňa čoskoro prekvapí mnohých existujúcich klientov. Od 1. novembra im zníži im úrok na polovicu. Chcem poradiť

Akých zmlúv sa zmena týka a na koľko klesne úrok?

Stavebná sporiteľňa mení úrok na existujúcich zmluvách. Asi nikto z klientov nič také nečakal. Väčšina ľudí si zakladala stavebné sporenie s tým, že budú mať rovnaké podmienky počas 6 rokov.

Aktuálna zmena sa týka zmlúv, ktoré sú v štádiu sporenia a majú viac ako 2 a menej ako 6 rokov. Nie je to veľmi šťastné, že zmena zasiahne ľudí, ktorí už stavebné sporenie majú uzatvorené.

Ľuďom, ktorí majú na svojom stavebnom sporení úrok 2% p.a. klesne úrok len na 1% p.a. Už predchádzajúci úrok bol dosť nízky a teraz bude aj ten o polovicu nižší.

Aké sú aktuálne úroky na nových zmluvách stavebného sporenia?

Stavebné sporiteľne oproti minulosti poriadne znížili úroky na stavebnom sporení. Pri mnohých tarifách stlačili úrok na maximálne minimum. Tarify stavebného sporenia, ktoré majú zvýhodnené úročenie, ponúkajú pri nových zmluvách aktuálne takéto úroky:

  • ČSOB stavebná sporiteľňa, a.s. – úrok max. 1% p.a.,
  • Prvá stavebná sporiteľňa, a. s. – úrok max. 1% p.a.,
  • Wüstenrot stavebná sporiteľňa, a.s. – úrok max. 1,5% p.a.

Stiahnite si zdarma E-BOOK: 7 tipov ako ušetriť na finančných produktoch

Stavebné sporenie zasiahli od 1.1.2019 viaceré negatívne zmeny

  • Úrok klesol na historické minimá. Aj najlepšie ponuky sú už dosť nezaujímavé.
  • Na štátnu prémiu nemá nárok každý človek, ako tomu bolo v minulosti. Na jej získanie musíte mať príjem maximálne do 1,3 násobku priemernej mzdy. Keď zarábate viac, tak štátnu prémiu jednoducho nedostanete.
  • Maximálna štátna prémia je vo výške 70 € ročne. Na jej získanie je nutné vložiť na účet stavebného sporenia vklad až 2.800 € ročne. A po novom už nestačí, ak ich tam vložíte v decembri.

Kedy sa ešte oplatí stavebné sporenie?

Stavebné sporenie ako sporiaci produkt je pomerne málo výnosne. Kombinácia nízkeho úroku, vysokého vkladu na plnú štátnu prémiu a podmienok na získanie prémie, zatláča stavebné sporenie do úzadia.

Ja osobne stavebné sporenie pre svoje vlastné peniaze nepoužívam. A netajím sa ani tým, že k tomu veľmi nevediem ani mojich klientov.

A napriek tomu nehovorím absolútne nie stavebnému sporeniu. Je lepšie sporiť si v stavebnom sporení ako si nesporiť vôbec a všetky peniaze minúť. Pre extrémne konzervatívnych investorov, ktorí akceptujú investičný horizont 6 rokov a majú nárok na štátnu prémiu, stavebné sporenie môže byť vhodným sporiacim produktom.

Regulácia hypoték pomohla stavebnému sporeniu cez poskytovanie medziúverov

Sprísnenie poskytovania hypoték vytvoril priestor pre stavebné sporiteľne. Tie ten priestor veľmi rýchlo využili. Stavebným sporiteľniam sa podľa mňa až tak dobre nedarí motivovať ľudí sporiť si v stavebnom sporení a pripravovať sa na budúcu kúpu nehnuteľnosti.

Skôr ľudia využívajú stavebné sporenie na dofinancovanie k hypotékam pri kúpe nehnuteľnosti. Nie je zriedkavý jav, kedy si človek zoberie hypotéku vo výške 80% z kúpnej ceny za nehnuteľnosť a zvyšok si dofinancuje cez medziúver zo stavebnej sporiteľne.

Ľudia túto možnosť vítajú a to aj napriek tomu, že medziúver patrí k najdrahším úverom, ktoré stavebné sporiteľne poskytujú. Celkové preplatenie na úrokoch je často krát vyššie ako pri spotrebných úveroch, ktoré poskytujú banky.

Pri menej bonitných klientoch je však možnosť získať drahý medziúver s dlhou dobou splatnosti a nízkymi mesačnými splátkami. Niekedy je naozaj jediným riešením ako sa dostať k vlastnému bývanie, ak sa človek na kúpu nepripravil vlastnými úsporami.

Kde sa ešte dajú zhodnotiť peniaze mimo stavebného sporenia?

Vrátim sa naspäť k zhodnocovaniu úspor. Opustím však produkt stavebné sporenie. Ak chcete zarobiť viac, tak stavebné sporenia, sporiace účty a ani termínované účty vám veľmi nepomôžu.

Dlhodobo vyšší výnos ponúkajú dlhopisy a akcie, do ktorých môžete investovať cez podielové fondy pri veľmi slušnej diverzifikácii, ktorá podstatne eliminuje riziko.
Nebudem veľa o tom písať. Radšej tu dám ukážku z konkrétnych investícii.

Toto je portfólio viacerých podielových fondov na reálnom investičnom účte. Funguje niečo vyše pol druha roka a je nastavené konzervatívnejšie. Išlo o jednorazovú investíciu, ktorá bola rozinvestovaná v priebehu 12 mesiacov.

Takto vyzerá aktuálne. Kumulatívny výnos sa pohybuje pri jednotlivých fondoch od 1,59% do 13,19%. Len jeden z fondov je aktuálne v poklese. Portfólio ako celok je aktuálne v pluse.

Zdroj: webová aplikácia European Investment Centre, o.c.p.

Neberte to ako návod, do čoho investovať peniaze. Toto nie je investičné odporúčanie. Je to len ukážka investičného produktu, ktorý je možné použiť namiesto stavebného sporenia.


Chcete zhodnotiť svoje peniaze a pomôcť pri výbere vhodných produktov na investovanie? Pre využitie konzultácie vyplňte formulár pod článkom.

Napíšte mi, čo pre Vás môžem spraviť a ako Vám môžem pomôcť.

Mgr. Jaroslav Ilek - expertnafinancie.sk

Mgr. Jaroslav Ilek

Som zakladateľom tohto webu a regionálnym riaditeľom v spoločnosti Swiss Life Select Slovensko. Pomáham ľuďom pri zhodnocovaní a ochrane ich majetku. Som človek z praxe. Aktívne sa starám o viac ako 100 klientov. Píšem o financiách, investovaní a efektívnom využívaní finančných produktov. Vediem tím finančných poradcov, pre ktorých som mentorom, koučom a občas aj bútľavou vŕbou.

jaroslav.ilek@swisslifeselect.sk    0911 857 221